Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Učení Zvládněte stres před písemkami s lehkostí

Zvládněte stres před písemkami s lehkostí

Zvládněte stres před písemkami s lehkostí
15. 11. 2022
Učení

Čeká vás těžká písemka nebo třeba přijímací zkoušky a cítíte, že na vás dopadá napětí? Poradíme vám, jak nebýt ze školy ve stresu a jak ho zvládnout. Základem je učit se včas, dobře jíst a samozřejmě odpočívat. Pomocnou ruku ale mohou podat i rodiče. Stačí, že nebudou na dítě zbytečně tlačit.

Jak redukovat stres?

Připravujte se na zkoušky dostatečně a včas

Jednou z nejdůležitějších možností, jak stres omezit, je dostatečná příprava na písemky či zkoušky. Je proto dobré se učit v předstihu a po menších dávkách. Díky tomu zvládnete i velké množství učiva. Rychlé učení na poslední chvíli naopak situaci spíš jen zhorší.

Dbejte na kvalitní spánek

Velkou pomoc představuje odpočinek a hlavně kvalitní spánek. Ten by měl trvat kolem osmi hodin. Před spaním doporučujeme nekoukat do počítače nebo na televizi. Modré světlo, které monitory vyzařují, nás naopak nabuzuje. Lepší je třeba přečíst si knížku.

Jezte vyváženou stravu, vyvarujte se těžkých jídel

K psychické pohodě přispívá také vyvážená strava. Jezte pravidelně a po menších dávkách, do jídelníčku zařaďte hlavně ovoce a celozrnné pečivo. Tělu naopak ve vypjatějších obdobích neprospívají těžká a mastná jídla. Steak nebo hranolky si tedy nechte až na oslavu toho, jak jste písemku zvládli.

Neseďte doma a hýbejte se

Dbejte také na dostatečný pohyb na čerstvém vzduchu. Kratší, třeba půlhodinová procházka, má na načerpání nových sil mnohem větší vliv, než si myslíte. Najděte si proto každý den chvilku a projděte se.

Kdo mi pomůže s doučováním?
V případě, že potřebujete pomoc s doučováním či přípravou na přijímací zkoušky nebo maturitu, ozvěte se nám. Rádi s vámi vše v klidu a pohodě projdeme.

Homeopatika: ano, či ne?

V souvislosti se stresem ze zkoušek se také objevuje otázka použití homeopatik. Vliv těchto léčiv zkoumalo mnoho odborníků. Zatím se však neobjevila jediná studie, která by jejich kladné účinky prokázala. Jejich použití je tedy čistě na vás.

Jak se uklidnit před písemkou?

Pokud už sedíte v učebně a počítáte poslední minuty či vteřiny do začátku testu, nemá smysl se stresovat. Do učení jste dali maximum a prošli jste si všechna témata, která se v písemce mohou objevit. Víc zkrátka udělat nemůžete.

Pokud vás nervozita přece jen přepadla, zhluboka dýchejte. Myslete na to, že za pár desítek minut už bude hotovo.

Kromě toho, nejste v takové situaci sami. Kolem sebe máte spoustu podobně nervózních spolužáků. Ty se ale raději snažte moc neposlouchat. Jejich nervozita může snadno přeskočit i na vás a vše jen zhorší. Myslete spíše na to, že když zkoušku před vámi zvládlo mnoho jiných lidí, vám se to podaří také.

Pomoc při učení

Jak mohou pomoci rodiče?

Pokud jako rodiče vidíte, že váš potomek prožívá před písemkou stres, dejte mu především najevo, že jeho situaci chápete a jste mu oporou. Rozhodně nevytvářejte na dítě ještě větší tlak například s odůvodněním, že zkoušená látka je jednoduchá. Přehnaná očekávání mohou být totiž kontraproduktivní a žák či student bude ještě nervóznější. Snadno se pak může stát, že bude mít při písemce takzvané okno a donese ještě horší známku, než by bylo nutné.

Podobně nebezpečné je i porovnávání. Mnoho rodičů se snaží dítě motivovat větami jako Co je na tom složitého? Nám s maminkou tohle ve škole nikdy nedělalo problémy.” Studentovi tím však jen dokazují, že jeho situaci nechápou a vystresují jej o to víc. Co je pro jednoho jednoduché, může být pro druhého téměř nepřekonatelné.

Jako rodiče byste proto měli dát najevo, že vaše láska a podpora na výsledku testu či zkoušek nestojí a vaše dítě budete mít rádi tak jako tak. Pokud učivu rozumíte, neváhejte nabídnout pomoc.

Kde najdu v případě potřeby pomoc?

Pokud cítíte, že při učení potřebujete pomocnou ruku, jsme tady pro vás. Už mnoho let jsme oporou studentům i rodičům při řešení školních starostí. Neváhejte si domluvit doučování a v klidu a pohodě se naučte všechno, co potřebujete.

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.