Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Jak napsat a uspět s maturitní slohovou prací z českého jazyka

Jak napsat a uspět s maturitní slohovou prací z českého jazyka

Jak napsat a uspět s maturitní slohovou prací z českého jazyka
13. 3. 2022
Maturita

Čeká vás maturita a s ní i slohová práce z češtiny? Zde se dozvíte z jakých slohových útvarů a témat si studenti budou moci vybírat, jak se na maturitní slohovku připravit a jaká jsou kritéria hodnocení.

Témata maturitní slohové práce

Do roku 2020 témata maturitní slohovku zadával CERMAT jednotně pro celou Českou republiku. Od roku 2021 ale témata slohu přešla zpátky do kompetence jednotlivých škol. Každá střední škola si díky tomu může sama zvolit počet slohových útvarů i zadání. Pro více informací o podobě maturitní slohovky na vaší škole se proto informujte přímo u učitele či učitelky češtiny nebo u ředitele školy, kteří vám řeknou více. 

Potřebuji pomoct s přípravou na maturitu
Každý rok připravíme ve Škole Populo stovky studentů, kteří úspěšně složí maturitní zkoušku. Neodkládejte přípravu na maturitu a začněte co nejdříve.

Zadání maturitní slohové práce – slohové útvary

U státní maturity CERMAT dříve dával studentům na výběr z celkem 10 slohových útvarů. Nyní záleží na každé škole, kolik a které slohové útvary pro studenty vybere. Podívejte se na přehled těch nejčastějších. 

Nejčastější slohové útvary

  • vypravování
  • úvaha
  • popis
  • charakteristika
  • zpráva / reportáž / fejeton / článek do časopisu
  • výklad
  • esej
  • motivační dopis (který s často přikládá k životopisu)
  • úřední dopis / žádost / stížnost
  • oznámení

Studenti si ze slohových útvarů nejčastěji vybírají vypravování, charakteristiku, úvahu, popis či zprávu. Nezapomeňte, že každý ze slohových útvarů má určité náležitosti, bez kterých není kompletní (např. přímá řeč, dějová zápletka, vnější a vnitřní podobnost a podobně).

Náležitosti maturitní slohové práce

Každá maturitní slohová práce musí mít nadpis, úvod, text a závěr. Kromě samotného textu se hodnotí také vizuální stránka (škrtance, okraje, mezery mezi odstavci) a samozřejmě pravopisné chyby. Maturitní slohovka musí splnit minimální počet slov, bývá to 250 slov, což je v přepočtu průměrně 30 řádků formátu A4. Na napsání mají studenti obvykle 120–180 minut, záleží na škole. 

Škola Populo, pomoc k maturitní zkoušce

Jak se počítají slova v maturitní slohovce?

Pro mnoho studentů patří napsání slohovky mezi nejtěžší disciplíny a řada z nich proto při maturitě doslova bojuje o každé slovo. Proto se možná ptáte, co se v maturitním slohu nepočítá jako slovo? Pokud do slohovky vepíšete zadání (úryvek děje, na který navážete dalším textem), tak pamatujte, že zadání se do celkového počtu slov nepočítá. 

Zkratky se počítají jako jedno slovo, stejně tak jména, názvy a číslovky (např. Jana Novotná, Kralupy nad Vltavou, sedmdesát pět, OSN). Počet slovo není třeba počítat, orientujte se počtem řádků. Ve slohovce raději napište řádků více, než aby vám chyběly. 

Je vaším volitelným předmětem matematika? 
Zjistěte, jak se úspěšně připravit také na státní maturitu z matematiky.

6 tipů na závěr, jak úspěšně napsat maturitní sloh

  • Zvolte zadání, které vám sedne slohovým útvarem i tématem (máte k němu co říci). 
  • Předem si rozmyslete osnovu slohové práce.
  • Nechte si dostatečný čas na přepsání slohovky (pokud ji nenapíšete na první dobrou). 
  • Dbejte na vizuální stránku (odstavce, mezery mezi odstavci, čitelnost textu).
  • Slohovku si po sobě alespoň dvakrát přečtěte a zkontrolujte, že v textu nemáte pravopisné chyby. 
  • Spočítejte počet řádků, případně počet slov. 

Přejeme vám hodně štěstí u maturitní slohovky z českého jazyka. A kdybyste ocenili pomoc s přípravou na maturitu z českého jazyka, ve Škole Populo jsme tady pro vás. Rezervujte si termín doučování ideálně ještě dnes. Místa na celý rok se rychle plní.

Zdroje:

Státní maturita z češtiny

CERMAT

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.