V tuto chvíli evidujeme OBROVSKÝ ZÁJEM o doučování. Kontaktujte nás ještě dnes, abychom Vám mohli garantovat přípravu.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Jak se připravit na didaktický test z českého jazyka

Jak se připravit na didaktický test z českého jazyka

Jak se připravit na didaktický test z českého jazyka
22. 3. 2021
Maturita

Organizace letošních maturit se od těch běžných trochu liší. Letos se obejdou bez psaní slohových prací, didaktické testy a ústní zkoušky však zůstávají.

Jaký bude průběh letošních maturit

Na didaktický test z matematiky dostanou studenti letos o 15 minut více času, na testy z jazyků o 10 minut více. Termíny společné části maturit jsou pak následující: didaktické testy od 24. května do 26. května, pro maturanty v karanténě je vyhrazen termín od 7. do 9. července. Profilová část maturit bude probíhat od 1. června do 23. července, praktické zkoušky od 19. dubna do 27. srpna. Více informací o aktuální organizaci letošních maturit najdete na stránkách CERMATu.

Připravte se na maturitu s námi
Ve Škole Populo každý rok připravíme stovky studentů k úspěšnému složení maturitní zkoušky. Buďte jedním z nich a objednejte si doučování.

Didaktický test z češtiny

Tolik k maturitám 2021 obecně. Teď se podíváme na to, jak co nejlépe zvládnout didaktický test z českého jazyka. Na test mají studenti 75 minut, během kterých musí vypracovat 32 úkolů, za které lze získat maximálně 50 bodů (záporné body za špatné odpovědi se neudělují). Testy jsou následně centrálně hodnoceny společností CERMAT. Pro úspěšné zvládnutí testu musí student dosáhnout minimálně 44% úspěšnosti, což odpovídá 22 bodům z celkových 50.

Samotný didaktický test se skládá z několika částí, z nichž každá prověřuje jinou oblast a typ znalostí a zároveň se v každé části objevují jiné typy úloh. Obecně můžeme říct, že úlohy se dělí následovně:

Uzavřené otázky

Otázky, na které student odpovídá výběrem z odpovědí A-D.

Otázky, na které student odpovídá ANO / NE.

Úlohy, ve kterých má student něco seřadit či uspořádat dle zadání.

Otevřené otázky

Stručná odpověď (např. vypsat části textu, určit slohový útvar textu, určit autora textu apod.).

Kdybychom chtěli shrnout přípravu na didaktický test jedním slovem, vybrali bychom slovo „trénink“, protože jak je známo, trénink dělá mistra. Úlohy a zadání v didaktickém testu se typově opakují, zkoušením testů z předchozích let se tak dá vcelku snadno naučit, jak dané úkoly řešit a jak při tom efektivně postupovat.

Strategie při vyplňování

Mezi nejčastější chyby při vyplňování didaktických testů patří obecně špatné porozumění zadání, nesprávné zaznamenávání odpovědí do odpovědního archu, špatné časové rozvržení, neúplně splněné zadání úlohy a strach z tipování odpovědí u uzavřených úloh. Je důležité mít stále na paměti, kolik času studentovi zbývá, ale také to, že za špatné odpovědi nejsou udělovány mínusové body. To znamená, že je u uzavřených odpovědí vždy lepší si tipnout, než nevyplnit nic.

U testu z češtiny je pak jednou z nejčastějších chyb neúplné nebo nedokonalé přečtení a porozumění výchozího textu. Text samotný mnohdy obsahuje odpovědi či návod, jak k nim dojít, je tedy velmi důležité texty číst pozorně a zaměřit se na jejich pochopení. Další kritický bod nastává v nepochopení formulace úlohy. Někdy se úloha ptá na nesprávné varianty, jindy na správné. Někdy má student za úkol vypsat pravdivá tvrzení, která korespondují s výchozím textem a jindy naopak nepravdivá, která výchozímu textu odporují. Pozornost je tedy klíčem k úspěchu.

Jak už jsme ale zmiňovali výše, jedním z nejlepších způsobů, jak se na didaktický test připravit, je opakované vyplnění maturity nanečisto. Na internetu jsou dostupné včetně výsledků a postupů řešení. Toto je opravdu ten nejlepší nástroj, jak pochopit zadání a zafixovat si nejlepší způsob řešení.

Při samotném vyplňování pak doporučujeme postupovat od první otázky k poslední s tím, že nejprve vynechejte ty úlohy, které vám nejsou na první pohled jasné. V zadání si je označte, abyste se k nim na konci ve zbývajícím čase nezapomněli vrátit. Následně pak zbývající úlohy zpracujte podle toho, jak vysoké je jejich bodové ohodnocení od nejvyššího po nejnižší. U úloh, kde řešení neznáte, si zkuste tipnout, nemáte co ztratit. Nezapomeňte po každé vyřešené úloze zapsat odpověď do záznamového archu – vyhnete se tak tomu, že byste nějakou odpověď zapsat zapomněli.

Škola Populo, příprava na didaktické testy

Na co si dát během didaktického testu pozor

Kromě výše zmíněných rad vám můžeme také doporučit několik obecnějších tipů, které využijete nejen u didaktického testu z českého jazyka, ale také u dalších předmětů.

Přečtěte si pečlivě první stranu textu s informacemi k vyplňování a průběhu testu.

Čtěte pečlivě zadání a hlídejte si čas.

Dodržujte všechna pravidla jako je používání pouze povolených pracovních pomůcek atd.

Pište čitelně a své odpovědi formulujte jednoznačně.

Odpovědi v záznamovém archu si alespoň dvakrát zkontrolujte.

Nepanikařte, pokud neznáte odpověď napoprvé.

Raději si tipněte, nikdy nenechávejte úlohu bez odpovědi.

Nehledejte systém v odpovědích, žádný systém jako 3x A a pak 2x B neexistuje.

Na první pohled se to může zdát jako spousta bodů, které si musíte hlídat, ale věřte, že čím víc testů vyplníte, tím přirozenější se vám zadání, vypracování i práce se záznamovým archem bude zdát.

Jak vám může pomoci Škola Populo

My ve Škole Populo si plně uvědomujeme, že stres a nervozita jsou u maturit zásadní. Proto je jedním z našich cílů dodat studentům sebevědomí a jistotu, že zkoušku úspěšně zvládnou. V minulém blogu jsme se například zabývali didaktickým testem z angličtiny, věříme, že i v něm najdete spoustu užitečných tipů, které vám s přípravou pomohou.

Máme za sebou už stovky spokojených maturantů, kteří i díky nám maturitu úspěšně a bez strachu zvládli. Jsme plně připraveni vám pomoci s přípravou na didaktický test i další části maturity, na přípravu už je totiž nejvyšší čas. Pokud byste o doučování s námi měli zájem, neváhejte se nám ozvat. Obratem vás kontaktujeme a sestavíme individuální plán na míru vašim požadavkům i časovým možnostem. Pro opravdu pilné maturanty také nabízíme maturity nanečisto, díky kterým mají studenti možnost zažít reálný průběh zkoušky, takže je u té opravdové už nic nepřekvapí. A nebojte, vše zvládnete bez problémů online z pohodlí vašeho domova.

Pokud tedy máte pocit, že vám naši lektoři mohou pomoci získat ještě větší jistotu a cvik, neváhejte se na nás obrátit. Těšíme se na vás!

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.

 

 

Kontaktujte nás pro bližší informace o doučování
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.