Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Vysoká škola 10 rad, jak se efektivně učit a zvládnout státnice

10 rad, jak se efektivně učit a zvládnout státnice

10 rad, jak se efektivně učit a zvládnout státnice
17. 5. 2022
Vysoká škola

Státnice umí pěkně potrápit nervy nejen studentů, ale i rodičů. Přichystali jsme pro vás tipy, jak se efektivně učit, jak si před státnicemi rozvrhnout učení, jak ustát stres či jak podpořit syna či dceru před státnicemi a zvládnout státnice jako rodič. 

Ověřte si, že jste splnili všechny povinnosti na fakultě

Každá fakulta má jiné podmínky k postupu ke státnicím. Obecně řečeno ale platí, že musíte získat potřebný počet kreditů, úspěšně dokončit povinné předměty a odevzdat v termínu závěrečnou práci. Dávejte si ale pozor i na splnění všech vedlejších povinností, jako je „vrácení knížek do knihovny“ či „splnění povinného tělocviku“. Přečtěte si na blogu, jak si vybrat téma závěrečné práce

Potřebuji pomoct s přípravou na státnice
Čekají vás u státnic náročné předměty? Nepodceňte svou přípravu a objednejte si doučování ve Škole Populo. Naši zkušení lektoři vám pomohou vysvětlit konkrétní látku a rozvrhnout průběh přípravy ke státnicím.

Zjistěte si formát státnic

Státnice mohou probíhat ústně, písemně nebo kombinovaně. Z jakých okruhů vás budou zkoušet? Kolik času budete mít na přípravu? A budou v případě písemných státnic otázky otevřené, uzavřené či kombinované? Všechny informace obvykle najdete na webu vaší fakulty. 

Udělejte si časový plán přípravy na státnice

Jak se rychle naučit? Někteří studenti preferují intenzivní týdenní či jen několikadenní přípravu před státnicemi, jiní si chtějí učivo rozložit do delšího časového období. Vezměte do ruky diář a naplánujte si, jak se budete učit, den po dni. Sepište si, kolik okruhů se musíte naučit a rozvrhněte si své síly tak, ať zvládáte nejen školu, ale i jiné povinnosti, které máte – práci, rodinu či péči o děti. 

Vymezte si bloky na učení i odpočinek

Angličtina má pořekadlo „Eat the frog“, ve volném českém překladu to znamená udělat nejtěžší práci ihned. Začněte tedy každý den s učením nejtěžší látky, do které se vám chce nejmíň. Budete mít ze sebe dobrý pocit a odpoledne už budete moct zvolnit. 

Učte se efektivně z relevantních materiálů 

Chcete se učit efektivně? Věnujte dostatečný čas vypracování otázek. Pokud mezi spolužáky kolují otázky z minulých let, aktualizujte je o nové informace. Materiály si přizpůsobte tak, aby se vám z nich učilo co nejsnadněji. Učí se vám nejlépe z počítače? Nahrajte si otázky do notebooku či tabletu. Pokud jste spíše vizuální typ, vytiskněte si otázky a nezapomínejte na podtrhávání barevnými fixami

 

Jak zvládnout státnice

Další tipy si můžete přečíst také na portále ŽijÚspěšně.cz v článku o efektivním učení.

Založte studijní skupinu se spolužáky

Družte se. Zajděte se spolužáky na studijní kávu a projděte si okruhy společně. Třeba se ukáže, že jste některé terminologii neporozuměli a spolužáci vám pomohou látku vysvětlit. A až vyřešíte všechny studijní povinnosti, nezapomeňte se spolužáky sladit – „co si vezmete na sebe, kdy je začátek nebo kam zajdete státnice oslavit“. Motivace je důležitá. 

Pokud jste rodič, buďte dítěti oporou 

Pokud jste rodič a vaši dceru či syna čekají státnice, buďte dětem oporou. Jak? Tolerujte jejich špatné nálady, neklaďte jim příliš zbytečných otázek a nedávejte nevyžádané rady. Naopak jim ale buďte oporou, pokud se vám budou chtít svěřit. Většina studentů také ocení finanční pomoc, protože v době státnic na brigády nezbývá tolik času. 

Děláte-li státnice na druhý pokus, poučte se z chyb

Jdete na druhý pokus státnic? Zaměřte se na tematické okruhy, na kterých jste posledně pohořeli. Aby to tentokrát na 100 % vyšlo, domluvte si doučování se zkušenými lektory. Neváhejte se obrátit na Školu Populo, doučujeme po celém Česku.  

Naplánujte si, čím se po státnicích odměníte

Povinnosti se nejlépe plní, když před sebou vidíte jasný cíl. Naplánujte si, co si po státnicích dopřejte za odměnu. Bude to dovolená u moře? Odpočinek ve wellness? Nebo výlet do hor? Vizualizujte si odměnu a když se vám do učení bude chtít nejmíň, myslete na vytyčený cíl. 

Dopřejte si po státnicích čas na oddych 

Příprava na státnice je náročným obdobím. Proto se u spousty studentů kromě radosti ze splněného cíle mohou dostavit i špatné nálady, únava či vyčerpání. Nežeňte se po státnicích hned za dalšími cíli či prací a nechte si alespoň pár dní na vydechnutí

Doplňky stravy

Pokud si už nevíte rady s tím, jak se efektivně učit, zkuste i doplňky stravy jako je například hořčík. Hořčík je základní minerální látka, která hraje klíčovou roli v mnoha biochemických procesech v těle. Při učení je hořčík obzvláště důležitý, protože podporuje funkci mozku a zlepšuje paměť a koncentraci. Mnoho studií ukázalo, že hořčík může zvýšit plasticitu mozku, tedy schopnost mozku měnit a adaptovat se na nové informace. Navíc hořčík může také pomoci snížit úroveň stresu a úzkosti, což jsou faktory, které mohou negativně ovlivnit schopnost učení. Kromě toho nedostatek hořčíku v těle může vést k únavě a snížené výkonnosti (může ztížit soustředění při studiu).

Další z doplňků stravy je ginkgo biloba, často známý jako "ginkgo". Patří mezi jedny z nejstarších druhů stromů na světě a je tradičně využíván v čínské medicíně. Extrakt z listů tohoto stromu je oblíbený pro jeho potenciální přínosy pro kognitivní funkce. Mnoho lidí užívá ginkgo bilobu jako doplněk s nadějí zlepšit paměť a koncentraci. Říká se, že ginkgo může podporovat průtok krve do mozku a může mít ochranný účinek na nervové buňky. Kombinace hořčíku a ginkgo biloby může být tedy zajímavá pro ty, kteří hledají přirozené způsoby, jak podpořit svou kognitivní výkonnost během učení.

Přejeme vám hodně štěstí u státnic a kdybyste kdykoliv potřebovali, ve Škole Populo vám rádi pomůžeme s doučováním na státnice

Zdroje:

Jakserychlenaucit.cz

Žijúspěšně.cz

Studentify.cz

Stydyhub.cz

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.

 

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.