Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Vysoká škola Jak napsat úspěšné odvolání na vysokou školu

Jak napsat úspěšné odvolání na vysokou školu

Jak napsat úspěšné odvolání na vysokou školu
20. 6. 2022
Vysoká škola

Do přípravy na vysokou školu jste dali maximum, ale stejně vám přijímačky utekly o pár bodů? Dnes si řekneme, jak podat odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí na vysokou školu. 

Podat odvolání na VŠ zvláště doporučujeme v případě nepřijetí z kapacitních důvodů. Nemá však smysl posílat odvolání, pokud jste nesplnili požadovaný počet bodů k přijetí. My jsme pro vás zpracovali 9 nejčastějších otázek, ohledně podání odvolání proti nepřijetí ke studiu. 

9 nejčastějších otázek, jak napsat odvolání na vysokou školu 

1. Co napsat do odvolání na vysokou školu?

Odvolání na vysokou školu můžete podat buď na předem předchystaném formuláři nebo jej psát volně. Odvolání není třeba psát ručně, stačí vlastní podpis. 

  • První část – identifikační údaje (jméno a příjmení, datum narození, fakulta, číslo přihlášky, studijní obor, forma studia, akademický rok, telefon, e-mail, případně i jednací číslo vaší přihlášky). 
  • Druhá část – argumentace (ideálně rozdělená do samostatných částí, např. argumentační body 1–5).
  • Třetí část – přílohy (např. kopie testových otázek, osvědčení o předchozí praxi či jazykový certifikát).

Přijímací zkoušky na vysokou školu
Jestli vás přijímací zkoušky na vysokou školu teprve čekají, neváhejte nás kontaktovat. Každý rok připravujeme budoucí vysokoškoláky k přijímačkám.

 

2. Komu odvolání adresovat?

Odvolání adresujte výhradně do rukou děkana a před odesláním si udělejte kopii, kterou si archivujte. 

3. Do kdy musím žádost odeslat?

Podle Zákona o vysokých školách č. 111/1998 Sb. má každý student právo se v případě nepřijetí na VŠ odvolat. Písemnou žádost musíte doručit nejpozději do 30 dní. Doporučujeme ale neotálet a odvolání podat nejlépe do 3 pracovních dní

4. Jak napsat vyjádření k odvolání? Čím argumentovat?

Do odvolání určitě nestačí napsat jen „odvolávám se proti rozhodnutí“. Největší službu si uděláte, pokud poukážete na chyby v testu (nesprávně vyhodnocené otázky, nejednoznačné zadání). Určitě stojí za to také poukázat na bodovou hranici a vaše umístění pod čarou. Pokud k tomu vaše fakulta přihlíží, nebojte se shrnout váš zájem o studium, předchozí studijní úspěchy či praxe v oboru. Naopak nemá smysl argumentovat tím, že vám nepsala propiska, nebyli jste daný den ve formě nebo jste byli pod tlakem. 

5. Mají některé VŠ formuláře?

Ano, své vlastní formuláře mají například fakulty Masarykovy univerzity a Ostravské univerzity. Vše se dozvíte na jejich webu. 

6. Jak dlouho trvá vyjádření? Po jaké době urgovat?

Na přezkoumání vaší žádosti nemá vysoká škola žádnou pevnou lhůtu. Větší fakulty o žádostech rozhodují na poradních komisích rektora. Termíny jejich konání můžete dohledat na webu fakulty. Vaši žádost nemá valný smysl urgovat oficiální cestou. Pokud se vám ale už lhůta přezkoumání zdá dlouhá, zeptejte se na studijním oddělení

7. Kdy odvolání raději nepsat?

Odvolání dává smysl napsat v každém případě. Pokud fakulta vaši žádost zamítne, dozvíte se to. Rozhodnutí o nepřijetí vydává děkan

8. Co dělat, když mě nepřijmou na VŠ?

Pokud neuspějete, máte možnost se odvolat ještě k rektorovi. Nezapomeňte také na možnost zúčastnit se 2. kola přijímacích zkoušek. Přečtěte si, jak se připravit na 2. kolo přijímacích zkoušek

9. Kdo mi pomůže s přípravou na 2. kolo přijímacích zkoušek? 

S přípravou na 2. kolo přijímacích zkoušek vám ve Škole Populo rádi pomůžeme. Naši zkušení a empatičtí lektoři s vámi proberou otázky, které vám dělaly největší potíže. Doučujeme po celém Česku i na Slovensku. Napište se o svůj termín doučování.

Zdroje:

Vysoké školy

Idea Club

Kam po maturitě
Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.

 

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.