Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Vysoká škola Jak si vybrat téma a vedoucího diplomové práce

Jak si vybrat téma a vedoucího diplomové práce

Jak si vybrat téma a vedoucího diplomové práce
4. 10. 2021
Vysoká škola

Studujete magisterský obor a čeká vás psaní diplomové práce? Poradíme vám, jak si co nejlépe vybrat téma i vedoucího diplomky, aby vás psaní bavilo, abyste vše stihli v termínech a aby vás nic nepříjemně nezaskočilo. 

1. Nad tématem přemýšlejte minimálně rok předem 

Nad tématem diplomky přemýšlejte minimálně jeden semestr, ideálně dva semestry předem. Zkontrolujte si, že máte zapsané/splněné všechny předměty, které k psaní diplomové práce potřebujete (např. Diplomový seminář I, Kvalitativní práce se zdroji, Kvantitativní metody). Předem si rozmyslete vědeckou metodu, které se budete chtít věnovat. 

Zjistěte si předem, jak se zadávají témata u vás na fakultě. Někde si studenti jen zapisují předem vytvořená témata/okruhy, jinde studenti musí iniciativně vymyslet vlastní téma. U vlastních témat pamatujte, že každá diplomová práce musí řešit nějaký cíl (problém)

Potřebujete připravit na státnice?
K obhajobě diplomové práce se pojí také státnice, u kterých se ověřují znalosti studenta z konkrétních předmětů. Jestli potřebujete zopakovat nebo vysvětlit vaše státnicové předměty, neváhejte se na nás obrátit!

2. Pohlídejte si důležitá data

Zjistěte, kdy musíte žádat o téma diplomky, kam podat žádost a jaké máte případné lhůty na změny. Pokud k psaní diplomové práce musíte splnit určité předměty, včas si je zapište v informačním systému.

Při psaní diplomové práce si pohlídejte termín odevzdání 1. verze diplomové práce, termín odevzdání finální verze (tištěné a elektronické) a datum obhajoby. U odevzdání tištěné verze počítejte alespoň se 3 dny na tisk a vazbu, ať nemusíte platit expresní přirážku. 

3. Téma diplomky vybírejte s ohledem na budoucí kariéru

Chtěli byste zůstat na fakultě jako doktorandi? Vybírejte téma u vedoucích na katedře, která s vypsáním míst pro doktorandy počítá. 

Diplomová práce může být vaše první zelené políčko v životopisu. Pokud máte praktické téma, neváhejte oslovit konkrétní instituci nebo společnost a diplomku psát „pod jejich křídly“. Může to být váš odrazový můstek k první vysněné práci. 

4. Zvolte téma, díky kterému se dostanete do flow

Co je klíčem k úspěšné diplomce, kterou obhájíte na A? Téma, které vás baví. Vyberte si téma, které vás zajímá a těšíte se, až si o něm přečtete víc. Pokud fakulta žádná taková témata nenabízí, zkuste navrhnout vlastní téma, i když se to u vás běžně nedělá. Za pokus nic nedáte. Téma vybírejte i s ohledem na vědeckou metodu, která vás bude bavit. 

5. Vedoucího oslovte i podle sympatií

Téma vás musí bavit, to platí na 100 %. Pokud ale budete mít vedoucího, se kterým si nesednete lidsky, ani sebelepší téma vás nezachrání. Proto téma vybírejte i s ohledem na vedoucího diplomové práce. Poptejte se spolužáků, jak s daným vedoucím vycházeli. Je vedoucí ochotný komunikovat? Konzultuje průběžně? Je studentům k dispozici? Odpovídá na e-maily? 

Podívejte se také do archivu, jak vedoucí hodnotil dřívější práce svých svěřenců. Pokud zjistíte, že u posledních 10 diplomek rozdal devětkrát známku E–F, raději hledejte jinde. Vedoucího oslovujte nejvyšším dosaženým titulem, přečtěte si, jak oslovovat vyučující na VŠ.

Vedoucího si vybíráte sami, oponenta nikoliv. Oponent diplomovou práci připomínkuje po odevzdání a většinou vám ho fakulta přidělí na základě tématu/oboru.  

Škola Populo, jak vybrat téma i vedoucího diplomové práce

6. Jak poznáte, že máte dobré téma a dobrého vedoucího?

Jak poznat, že jste si vybrali dobré téma? K tématu jsou dostupné relevantní zdroje, téma je konkrétní, máte dobře zvolenou vědeckou metodu a cíl diplomové práce

A jak poznat, že jste si vybrali dobrého vedoucího? Máte domluvenou první schůzku, vedoucí vám odpovídá na e-maily a podporujte vás v plnění stanovených cílů. 

7. Jak vyzrát na zahraniční zdroje?

Jsou zdroje k diplomce dostupné jen v angličtině nebo jiném cizím jazyce? S pochopením zdrojů a zlepšením jazykové úrovně vám ve Škole Populo rádi pomůžeme. Specializujeme se na doučování všech studentů – včetně vysokoškoláků. Oslovte nás nebo si rovnou vyberte z předmětů doučování u nás na webu. 

Přejeme hodně štěstí při psání diplomky a u její obhajoby! 

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.