Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Vysoká škola Jak úspěšně vstoupit na VŠ? 11 nejčastějších otázek nových prváků

Jak úspěšně vstoupit na VŠ? 11 nejčastějších otázek nových prváků

Jak úspěšně vstoupit na VŠ? 11 nejčastějších otázek nových prváků
6. 9. 2023
Vysoká škola

Studium na vysoké škole provází spousta otázek. Jak to chodí na VŠ? Jak oslovovat učitele na VŠ? Jak zvládnout prvák? Jak si sestavit rozvrh? Nebo třeba jak si najít na vysoké škole přátele?

Ve Škole Populo doučujeme nejen žáky ZŠ a SŠ, ale také studenty vysokých škol. Díky tomu víme, s čím se studenti nejčastěji potýkají a co v prváku na vysoké škole řeší. Vybrali jsme pro vás 11 nejčastějších otázek a odpovídáme na ně. 

Jak to chodí na VŠ?

Prostředí vysoké školy se od střední školy liší téměř ve všem. Studenti mají velkou míru zodpovědnosti, důvěru vyučujících a musí se naučit samostatnosti. Na rozdíl od střední školy vám nikdo nepřipomene, že se blíží termín odevzdání eseje a pokud si zapomenete včas zapsat předměty, nejspíš daný semestr nebudete studovat. 

Vždy si nejdříve zjistěte podmínky předmětu, a to ideálně na první hodině, kde je vyučující shrne spolu s podmínkami k ukončení předmětu. Na většině vysokých škol platí, že se z hodin nemusíte omlouvat a rovněž u některých předmětů docházka nebývá povinná, např. různé přednášky. To vše by vám měl vyučující sdělit a nebo vám říci, kde tyto informace o předmětu naleznete. Zkoušky se konají až ve zkouškovém období, v průběhu semestru se na většině škol odevzdávají jen dílčí práce, různé týmové nebo individuální projekty, prezentace, apod.

Vysoké školy se někdy označují jako tzv. akademická půda a jejich fungování upravuje Zákon o vysokých školách z roku 1998. Hlavou každé VŠ je rektor. Mezi největší veřejné vysoké školy v ČR patří Karlova univerzita (Praha), Masarykova univerzita (Brno), Jihočeská univerzita (České Budějovice), Mendelova univerzita (Brno), VUT (Brno), Univerzita Palackého (Olomouc) a Ostravská univerzita (Ostrava). 

Jak se připravit na studium na VŠ?

  • Zjistěte si, kdy začíná studium na vaší vysoké škole. 
  • Jakmile dostanete přístupy do informačního systému, prozkoumejte ho. 
  • Přidejte se do studentských skupin na sociálních sítích
  • Přidejte se na seznamovací akce s budoucími spolužáky
  • Včas si rezervujte kolej nebo bydlení v soukromí. 
  • Vyřiďte si kartičku ISIC a potvrzení o studiu. 
Potřebuji doučování
Ve Škole Populo doučujeme předměty základních, středních i vysokých škol. Napište nám, s čím potřebujete pomoct, a my vám vybereme zkušeného lektora, který vám se vším pomůže.

Jak si zapsat předměty na VŠ?

Většina vysokých škol používá informační systém pro zápis předmětů a jejich evidenci, např. na Masarykově univerzitě je to IS. Předměty se dělí na povinné, povinně-volitelné a volitelné. U posledních dvou skupin předmětů mají přednost starší spolužáci. Volitelné předměty jsou dobrovolné a většinou se skládají z některých sportů a jiných zájmových aktivit. Zápis předmětů je dobré časově nepodcenit a pokud zápis začíná v 17:00, zkuste být skutečně připraveni u počítače na čas, ideálně o pár minut dříve. Na zapsání předmětů bývá lhůta (např. 14 dní), po ní už předměty většinou zapsat nelze. 

Jak si sestavit rozvrh na VŠ?

Každá vysoká škola má daný počet kreditů, které je potřeba během roku získat, abyste mohli pokračovat do dalšího ročníku. Předměty mají různý počet kreditů, dle časové náročnosti za semestr nebo významu pro daný obor. U sestavování rozvrhu je tedy důležité, spočítat si kredity, které během studia v daném roce můžete získat. Pro případ, že se vám nepovede některý předmět dokončit, počítejte také s rezervou a vždy mějte zapsané i nějaké kredity navíc, např. formou volitelných předmětů. 

Při zápisu předmětů začněte s povinnými a povinně-volitelnými předměty, poté až se zaměřte na ty volitelné. Některé předměty jsou navazující, tzn. abyste si zapsali např. Geometrii II, musíte nejprve absolvovat Geometrii I. Pokud si s rozvrhem nevíte rady, obraťte se na starší spolužáky nebo studijní poradce. 

Jak dlouho trvá jeden semestr na VŠ?

Na vysoké škole už nejsou pololetí, ale semestry. Každý akademický rok je rozdělený do dvou semestrů (zimní/letní). Každý semestr má období výuky (12–13 týdnů) a zkouškové období (5–6 týdnů). Čím dříve zkoušky úspěšně absolvujete, tím dříve budete mít prázdniny. Na většině škol se můžete také přihlašovat na předtermíny zkoušek, které většinou bývají v posledních hodinách daného předmětu (např. testy). 

Jak oslovovat učitele na VŠ?

Zapomeňte na univerzální oslovení „pane učiteli, paní učitelko“, případně „pane profesore, paní profesorko”. Profesor je na vysoké škole velmi vážený titul a nedosahuje ho zdaleka každý. Vyučující oslovujeme jejich nejvýše dosaženým titulem. Mezi nejčastější tituly patří: 

  • doc. (docent) – oslovujeme pane docente
  • prof. (profesor) – oslovujeme pane profesore
  • CSc. (kandidát věd)
  • Ph.D. (doktor), Th.D. (doktor teologie) – oslovujeme pane doktore
  • PhDr. (doktor filozofie), JUDr. (doktor práv), RNDr. (doktor přírodních věd), PharmDr. (doktor farmacie), ThDr. (doktor teologie) – oslovujeme pane doktore
  • Ing. (inženýr), Ing. ach. (inženýr architekt) – oslovujeme pane inženýre
  • MUDr. (doktor medicíny), MDDr. (zubní lékař), MVDr. (doktor veterinární medicíny) –  oslovujeme pane doktore

Škola Populo, úspěšné studium na VŠ

Jak se známkuje na vysoké škole?

Už žádné známkování od 1 do 5. Na VŠ se známkuje na stupnici A–F. Pokud jste úspěšní, máte „áčka“, pokud ne, máte „efka“. Na zkoušky bývají 3 pokusy a 2-3 opravné pokusy další semestr.

Kromě klasických písemných testů, či ústních zkoušek, je další formou hodnocení na vysoké škole tzv. zápočet. Ze zápočtů možná nedostanete známku, ale jen Z (započteno), případně N (nezapočteno)

Jak uspět při studiu na VŠ?

Předpokladem úspěšného studia na VŠ je nejen učení, ale také informovanost. Když jdete na zkoušku, vyplatí se informovat jak o učiteli, tak o průběhu zkoušky. Např. nejčastější otázky, záludnosti, ukázky testů z minulých ročníků. Díky tomu se budete moct co nejlépe připravit. Proto se přidejte do skupin na sociálních sítích, udržujte kontakty se svými spolužáky a seznamte se se staršími ročníky, od kterých jistě získáte cenné informace o průběhu studia. 

Jak se učit na VŠ?

Na VŠ se můžete učit buď průběžně po celý semestr nebo učení nechat až na zkouškové období. Záleží na tom, jakou školu studujete. Na medicíně se pravděpodobně budete muset učit každý den, na humanitní škole (např. žurnalistika) budete průběžně trénovat spíše dovednost psaní a samotné učení si můžete nechat až na zkouškové období. Ve Škole Populo studentům vždy doporučujeme, aby se učili průběžně. Pravidelnost přináší své ovoce jak v učení, tak v doučování.

Jaké oblečení na zkoušku na VŠ?

Na většině škol vyžadují na zkoušky formální oblečení. Roztrhané rifle nechte doma a raději si oblečte společenské kalhoty, košili a sako. Dívky mohou zvolit šaty, sukni nebo rovněž společenské kalhoty. Co škola, to originál. Vždy si předem zjistěte, jak to chodí na té vaší a také u konkrétního vyučujícího. 

Jak si na vysoké škole najít přátele?

Máte problém najít si přátele mezi novými lidmi? Čeká vás stěhování do cizího města a máte strach, že budete osamělí? Vůbec se nebojte. Sociální život okolo vysokých škol je velmi pestrý. Při seznamování se studenty na VŠ je základem začít již v prvních dnech, kdy stejně jako vy, jsou ve škole noví i vaši spolužáci a další studenti. Seznámit se můžete ve třídě, na kolejích, na volitelných předmětech, na obědě v menze nebo na jedné ze studentských akcí, které jsou pro vysokou školu velmi typické. 

Studium na vysoké škole není jen o vzdělání. Berte to jako prodloužení mládí, před nástupem do zaměstnání, a jako příležitost najít si přátele na celý život

Zdroje:

Vysokeskoly.cz
VSprace.cz
Publi.cz

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.