Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Školství Vše co potřebujete vědět o zápisovém lístku na jednom místě

Vše co potřebujete vědět o zápisovém lístku na jednom místě

Vše co potřebujete vědět o zápisovém lístku na jednom místě
6. 4. 2023
Školství

Jste žákem 9. třídy základní školy nebo rodičem? Zajímá vás k čemu zápisový lístek budete potřebovat, kde ho seženete, jak ho správně vyplníte, kdy ho musíte odevzdat nebo co dělat, když ho ztratíte? Všechny důležité informace se dozvíte v našem článku! 

Aktualizováno 15. prosince 2023: Zápisový lístek se od 1. ledna 2024 kvůli novele školského zákona nepodává!

Co je zápisový lístek? 

Zápisový lístek je oficiální listina, kterou žák odevzdá na střední školu, kam byl na základě jednotných přijímacích zkoušek přijat. Má formát A4 a je opatřen vodoznakem a evidenčním číslem. Každý uchazeč dostává právě jeden zápisový lístek! 

Musí jej podat každý uchazeč, který se účastní přijímacího řízení na střední školu, bez jeho odevzdání není možné na danou školu nastoupit. Podání neodkládejte, jakmile se rozhodnete, kde chcete studovat, odevzdejte ho řediteli vybrané střední školy.

Zápisový lístek nepodávají pouze uchazeči, kteří se hlásí na nástavbové, zkrácené, večerní, dálkové, distanční nebo kombinované studium.

Aktuální informace k přijímacím zkouškám
Nepodceňte přípravu a zjistěte si potřebné informace včas. Aktuální informace o přijímacích zkouškách na střední školy 2024 zjistíte na našem blogu.

Proč je zápisový lístek na střední školu důležitý?

Odevzdáním zápisového lístku uchazeč potvrzuje úmysl nastoupit ke studiu na vybrané škole. Bez jeho odevzdání uchazeči nebude umožněno, aby na zvolenou střední školu nastoupil. 

Pozor! Pokud zápisový lístek neodevzdáte, ruší se tím rozhodnutí ředitele o přijetí na střední školu a automaticky dostane možnost jiný uchazeč. Pohlídejte si raději termín a přichystejte si ho včas.

Kde zápisový lístek sehnat?

Zápisový lístek vydává základní škola, kterou žák navštěvuje. Každý žák má nárok na jeden zápisový lístek, který odevzdá na střední školu, na kterou bude přijat a následně si ji také zvolí. 

Pokud jej nedostanete od základní školy, je možné písemně požádat krajský úřad, který žákovi přísluší podle adresy trvalého pobytu. 

Nezapomeňte, že
Zápisový lístek je oficiální tiskopis, proto ho nikde volně nestahujte a netiskněte. Použijte pouze ten zápisový lístek, který vám vydala vaše základní škola nebo krajský úřad!

Jestliže jste cizincem a nejste žákem české základní školy, která by vám zápisový lístek vydala, musíte o něj požádat na příslušném krajském úřadě, který odpovídá adrese vašeho trvalého pobytu v České republice. Pokud nemáte adresu trvalého pobytu na území ČR, zažádejte o něj na krajském úřadě podle adresy střední školy, na kterou plánujete nastoupit. 

Kdo musí zápisový lístek odevzdat a kdy?

Zápisový lístek odevzdá zákonný zástupce nezletilého uchazeče řediteli střední školy, na kterou byl žák přijat. Může se doručit osobně nebo písemně.

Je nutné jej odevzdat do deseti pracovních dní ode dne rozhodnutí o přijetí žáka na střední školu. Pokud je uchazeč přijat na jednu školu a bude ještě zkoušet odvolání na další, i tak je lepší zápisový lístek odevzdat, aby si uchazeč svoje místo na střední škole zajistil. Když vám odvolání vyjde, budete ho moci vzít zpět.

Pozor! Pokud zápisový lístek neodevzdáte ve stanoveném termínu, nárok na místo vám zaniká a bude nabídnuto jinému uchazeči pod čarou.  

Zápisový lístek

Jak zápisový lístek vyplnit krok po kroku

Přemýšlíte, jak vyplnit zápisový lístek? Vůbec se toho nemusíte bát, vyplnění je intuitivní a určitě to zvládnete. Nejdříve zadáte osobní informace -  jméno, příjmení, datum narození, adresu bydliště, stát a následně jméno a příjmení zákonného zástupce nezletilého uchazeče.

Poté vyplníte údaje o střední škole, na kterou chcete nastoupit. Nejprve zadáte nadcházející školní rok a následně název školy. Musíte zadat také kód a název oboru vzdělání.

Nezapomeňte na datum sepsání. Zápisový lístek musí být opatřen také podpisem nezletilého uchazeče i jeho zákonného zástupce. Tímto krokem máte hotovo a můžete vyrazit na vybranou střední školu s vyplněným zápisovým lístkem!

Kolonce zrušený zápis v prvním rámečku a také celému druhému rámečku zatím nevěnujte pozornost. Týkat se vás bude až tehdy, když podáte odvolání proti nepřijetí, a daná škola vám v odvolání vyhoví. V takovém případě máte možnost zrušit platnost původně odevzdaného zápisového lístku a vyplnit druhý rámeček s údaji o střední škole, která vás přijala na základě odvolání. 

Jestli se budete chtít inspirovat, můžete se podívat na vzor zápisového lístku, který najdete na internetu. Zápisový lístek ke stažení je také volně dostupný. Vzory na internetu se ale pouze inspirujte! Na střední školu odevzdejte pouze originál, který jste dostali ve škole nebo na krajském úřadě.

Škola Populo doporučuje
Pokud si nebudete jisti s vyplněním názvu školy či kódu oboru vzdělání, najděte si střední školu na internetu a vyplňte údaje podle jejich webových stránek, najdete tam všechny potřebné informace.

Jak se vyznat v kódech středních škol?

Při vyplňování zápisového lístku musíte vyplnit také identifikační kód, který má každý obor vzdělání. Najdete ho na webových stránkách střední školy v informacích o přijímacím řízení. Každý kód je složen ze skladby čísel a jednoho písmena. Například čtyřleté gymnázium má tento kód a název oboru: 79-41-K/41 Gymnázium

Jak se v těchto kódech vyznat? Písmena v kódu oboru rozlišují, jaký stupeň vzdělání daný obor poskytuje. Písmeno K v našem příkladu znamená střední vzdělání s maturitní zkouškou v gymnáziu. První dvojčíslí řadí jednotlivé obory do příslušných skupin oborů, číslo 79 u gymnázia značí obecnou přípravu. Můžete se podívat také na seznam, kde najdete všechny kódy středních škol a jejich vysvětlení. 

Kromě zápisového lístku identifikační kód vyplňujete například na přihlášku na střední školu či do svého životopisu.

Můžete vzít zápisový lístek zpět? 

Pokud podáte odvolání proti nepřijetí na střední školu a daná škola vaše odvolání přijme, můžete využít práva vyzvednout zápisový lístek ze školy, kde jste ho dříve podali. Škola vám ho vydá na základě rozhodnutí o přijetí na jinou střední školu, proto si rozhodnutí nezapomeňte vzít sebou! U vyzvednutí zápisového lístku musí být kvůli podpisům přítomni jak zákonný zástupce, tak uchazeč

Uchazeč může vzít zápisový lístek zpět také v případě, pokud ho uplatní na školu s talentovou zkouškou či na konzervatoř, ale po zveřejnění výsledků ostatních středních škol se rozhodne nastoupit na obor vzdělání bez talentových zkoušek.

Pokud již máte zápisový lístek v ruce, nastává čas na to, vyplnit druhý rámeček s údaji o střední škole a následně ho na patřičnou školu odevzdat. Nezapomeňte ale, že opět platí pravidlo deseti pracovních dní pro doručení řediteli školy.

Co dělat, když zápisový lístek ztratíte?

Jestli se náhodou stane, že zápisový lístek ztratíte nebo poškodíte, musíte podat žádost o nový přes vaši základní školu nebo na příslušném krajském úřadě. Součástí žádosti však musí být čestné prohlášení zákonného zástupce nezletilého uchazeče, které potvrzuje, že jste původní zápisový lístek neuplatnili a ani neuplatníte. Nezapomeňte, že součástí čestného prohlášení musí být podpis zákonného zástupce i uchazeče

Chcete, aby vás přijali na vysněnou střední školu?

Podání zápisového lístku je posledním krokem vašeho přijímacího řízení na střední školu. Jak ale docílit toho, aby vás na vysněnou školu přijali

Nepodceňte přípravu a začněte s ní včas. Zjistěte si, jak přijímací zkoušky probíhají a co od nich můžete čekat. Pokud chcete mít jistotu, že se připravíte na všechny nástrahy přijímaček, využijte zkušeností našich lektorů, kteří vám s přípravou rádi pomohou.

Připravte se ve Škole Populo 
Ve škole Populo nabízíme individuální doučování a zkušené lektory. Připravíme vás na přijímací zkoušky na střední školu nebo vás doučíme předměty, které budou potřeba. Výběr je jen na vás.

Můžete si také zkusit přijímačky nanečisto, kde zjistíte, jak budou přijímací zkoušky probíhat a také, jak jste na ně připraveni. Vyzkoušíte si atmosféru testování a při testech naostro vás nic nepřekvapí!

Zdroje:

Cermat

MŠMT

Olomoucký kraj

Autor:

Tereza Šolcová
Marketingový specialista
Tereza ve Škole Populo pracuje jako marketingový specialista a připravuje kreativní obsah pro web i sociální sítě. Znalost světa copywritingu a marketingu získala díky své předešlé pracovní zkušenosti a také díky studiu Žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci a Mediálních studií na Karlově Univerzitě. Do oblasti vzdělávání dětí se dostala již během svých studií, kde byla součástí různých projektů. Sama výzkum také vedla v rámci své diplomové práce.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.