Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Základní škola Jak vybrat základní školu

Jak vybrat základní školu

Jak vybrat základní školu
23. 3. 2023
Základní škola

Jednou z nejdůležitějších věcí v životě dítěte je výběr základní školy. Rozhoduje totiž, jak stráví několik následujících let. Vybírání je proto třeba věnovat velkou pozornost a zvážit mnoho věcí.

Podle čeho se rozhodovat při výběru základní školy

Vzdálenost od domova

Jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru základní školy je to, jak daleko by do ní dítě mělo dojíždět. Hlavně na začátku školní docházky byste měli počítat s tím, že ho budete muset vozit či doprovázet. Zhruba od třetí třídy by ale kratší cestu, třeba několik zastávek městskou dopravou, mohlo dítě zvládnout samostatně. Hodinová cesta do školy se třemi přestupy však pravděpodobně bude nad jeho síly.

Počet žáků ve třídě

Obecně platí, že čím méně žáků ve třídě je, tím má učitel více času se dětem věnovat samostatněji. Výuka díky tomu bývá kvalitnější. Hranice pevně dána není, můžeme však mluvit o přibližně 25 dětech na jednu třídu. Pokud jich je více, učitel už musí při výuce dělat kompromisy. Zvláště děti, které například kvůli různým poruchám učení potřebují péče více, pak mohou mít se zvládnutím látky problémy a potřebovat doučování.
Potřebujeme s učením pomoci
Zjistili jste, že přes všechnu pomoc dělá nějaký předmět vašemu dítěti problémy? Nenechte situaci zajít příliš daleko a domluvte si s námi doučování. Vašeho potomka rádi naučíme vše, s čím si neví rady.

 

Reference na učitele

Před tím, než dítě do školy zapíšete, si zkuste zjistit co nejvíce informací o učitelích. Poptejte se známých, přečtěte si internetová fóra. Pokud škola pořádá dny otevřených dveří, zkuste si s několika učiteli popovídat. Můžete se jich například zeptat, jak reagují na určité situace, nebo co považují při učení na nejdůležitější. Z jejich reakcí si pak můžete sestavit obrázek o tom, jak škola a výuka vypadají.

Používání moderních IT technologií při výuce

Informační technologie by dnes měly být nedílnou součástí výuky. Ověřte si proto, zda je jimi škola nejen vybavena, ale také zda je opravdu aktivně využívá. Bohužel se stále lze setkat s tím, že především starší vyučující nejnovějšímu vybavení občas nerozumí a odmítají ho používat. Kvalita výuky tím zbytečně trpí.

Zápis do základní školy 2023
V roce 2023 se zápisy dětí do základních škol konají v termínech od 1. do 30. dubna. Dítěti začíná povinná školní docházka školním rokem následujícím po jeho šestých narozeninách, pokud mu není povolen odklad.

Potenciál studia jazyků, matematiky, sportovní třídy

Zjistili jste už ve školce, že má vaše ratolest větší vlohy pro některý z předmětů? Zajímejte se o to, zda je může na vámi vybrané základní škole rozvíjet. Ideální jsou třeba kroužky po vyučování či účast na různých soutěžích či olympiádách. Některé školy mají dokonce speciální třídy, ve kterých je vybraným předmětům věnována větší pozornost.

Škola Populo, jak vybrat základní školu

Jak jsou úspěšní absolventi školy v navazujícím studiu

Spolehlivý ukazatel toho, jak je vyučování kvalitní, jsou úspěchy samotných žáků. Přímo ve škole proto můžete požádat o informace, jaká je úspěšnost absolventů například při přijímacích zkouškách na střední školy nebo na různých soutěžích. Pokud zjistíte, že uchazeči u přijímaček často propadají a účastníci olympiád pravidelně končívají na posledních místech, je lépe se poohlédnout jinde.

Má nebo nemá škola družinu

Odjíždíte ráno do práce dříve, nebo se naopak odpoledne vracíte později? Hlavně v prvních letech školní docházky vašeho dítěte budete pravděpodobně potřebovat družinu. Zjistěte si proto, zda ji škola má, odkdy a dokdy funguje nebo pro kolik je dětí. Ulehčí vám to mnoho starostí.

Jakým způsobem se žáci stravují

Školní obědy jsou mezi dětmi doslova pojem. Vás by však ještě před zápisem dítěte do školy měly zajímat také. Zjistěte si proto, jak vypadá jídelníček, kolik obědy stojí nebo i to, jak dlouhou přestávku mají žáci na oběd vyhrazenou. Nezapomeňte, že některé školy nemusí mít vlastní jídelnu a děti tak mohou chodit obědvat například na blízkou střední školu.

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.
Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.