Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Základní škola Co zařídit před nástupem školáka do 1. třídy

Co zařídit před nástupem školáka do 1. třídy

Co zařídit před nástupem školáka do 1. třídy
26. 8. 2022
Základní škola

Už za pár dní je tady první školní den. Lámete si hlavu, jestli je váš prvňáček vhodně připravený do 1. třídy a jestli zná vše, co je třeba? Připravili jsme pro vás seznam 20 věcí, které je třeba zařídit, či znát před nástupem do 1. třídy. Odfajfkujte si, zda máte vše hotové.

1. Absolvujte zápis do 1.třídy

Aby váš prvňáček nastoupil do 1. třídy, musíte absolvovat zápis do první třídy, který se obvykle koná v období od 1. do 30. dubna. Rodiče pro děti mohou vybírat jak spádové základní školy (v blízkosti místa bydliště), tak nespádové základní školy. Přečtěte si, kdy požádat o odklad do 1. třídy.

2. Vyberte a pořídit správnou aktovku

Aktovku vybírejte nejen podle ceny, vzhledu a velikosti, ale také podle váhy. Podle fyzioterapeutů by děti měly nosit pouze 10–12 % své váhy. Pokud dítě váží 22 kg, aktovka by měla vážit maximálně 2,64 kilogramů včetně učebnic a pomůcek.

3. Pořiďte vhodný penál a psací potřeby pro leváka, či praváka

Penál může být jednopatrový až třípatrový a ideálně by měl mít gumové úchytky na tužky. Díky tomu je možné v penále udržovat pořádek. Penály lze koupit už vybavené nebo můžete psací potřeby koupit zvlášť.

 

Pomůžeme vám s doučováním prvňáčků 
Je toho na vašeho prvňáčka v první třídě příliš a máte pocit, že by uvítal pomoc? Ve Škole Populo máme zkušené a empatické lektory, kteří běžně doučují i prvňáčky. Podívejte na naše reference

4. Pořiďte vhodný cvičební úbor

Základem je vak / pytlík na tělocvik, který naplňte oblečením na venkovní i vnitřní cvičení. Každá škola to má jinak, některá vyžaduje cvičky, jiná povoluje i tenisky s bílou podrážkou. 

5. Vyberte vhodné přezůvky do školy

Na přezůvkách nešetřete, dítě je budou mít na nohou každý den. Proto musí být pohodlné a samozřejmě – měly by se dítěti také líbit. Přezůvky vybírejte ve specializované obuvi pro děti.

6. Připravte dítěti vhodné oblečení do školy

Pokud se na vaší základní škole nenosí uniforma, což je v Česku výjimečné – a jednou z výjimek je škola Open Gate, se kterou jsme před časem navázali neziskovou činnost – budete muset prvňáčkovi vyčlenit pěkné oblečení do školy. Nemusíte hned kupovat nové oblečení, hledejte třeba na Vinted nebo na bazárku ve FB skupinách. Díky tomu hodně ušetříte.

7. Zajistěte výtvarné pomůcky

Váš prvňáček bude potřebovat kufřík na výtvarku, který pořídíte za 170–300 Kč. Mezi klasickou výbavu patří temperky, vodovky, štětce, modelína, voskovky, kelímek na vodu, ubrus na stůl, zástěrka, nůžky a paleta na barvy. Některé kufříky koupíte už vybavené.

8. Ověřte, že dítě zná své jméno a příjmení + adresu bydliště

Prvňáček by měl znát nejen celé své jméno, ale také by měl znát jméno a příjmení své rodiny (maminka, tatínek, babička, dědeček, sourozenci). Dále by měl vědět, kde bydlí a měl by vědět, jak se domů dostane i bez rodiče (MHD, chůze).

9. Dítě by mělo být schopné se samostatně oblékat a převlékat

Ve školce ještě dětem paní učitelky pomáhají, ve škole už na to ale většinou není čas. Prvňáčci by se měli umět sami převlékat na tělocvik, což využijí i na „školách v přírodě“.

Škola Populo, pomoc pro nejmenší školáky

10. Prvňáček by si měl umět zavazovat tkaničky od bot, zapínat zipy a knoflíky

Obouvání využije prvňáček každý den v šatně a při převlékání a přezouvání na tělocvik. Nacvičte s dítětem také zapínání zipů a knoflíků.

11. Dítě by mělo umět kreslit pastelkami a malovat barvami

Psát perem se dítě ve škole naučí, ale mělo by umět správně držet pastelky, štětec, obyčejnou tužku či voskovky.

12. Mělo by umět poznat základní barvy

Z barev většinou paní učitelky zkouší děti už na zápisu do 1. třídy, před nástupem na základní školu ale s dítětem ověřte, že pozná všechny základní barvy.

13. Mělo by umět pracovat s nůžkami

Dovednost stříhat papír a vystřihovat z papíru obrazce bude prvňáček trénovat v rámci praktických činností. Nic nezkazíte, pokud mu pořídíte nůžky, které se mu budou dobře držet.

14. Prvňáček by měl znát základní principy stolování 

U vás doma v kuchyni asi prvňáček nečeká na rajskou frontu, ani si nemusí brát tác a příbor, proto ho může školní jídelna zaskočit. Neuškodí, pokud si s dítětem sednete a vše mu předem vysvětlíte.

15. Dítě by mělo znát hodiny

Hodiny se nejlépe trénují s výukovými papírovými / dřevěnými hodinami. Nejspíše je budete potřebovat i jako výbavu do 1. třídy.

16. Mělo by mít připravený řádný prostor v pokojíčku pro přípravu

Každý prvňáček by měl mít svůj psací stůl, u kterého si doma bude dělat domácí úkoly. Některé rodiny preferují, pokud děti sedávají u jídelního stolu v kuchyni či obýváku. Není to problém, jen věnujte pozornost ergonomii židle.

Škola Populo, jak zvládnout nástup prvňáka

17. Rodiče by si měly na prvňáčka vyhradit cca 20–60 min denně na pomoc s úkoly

Zejména ze startu bude prvňáček potřebovat více vašeho času. Vyhraďte si denně hodinku a věnujte synovi / dceři váš čas.

18. Je vhodné si mezi rodiči vyjasnit, kdo a kdy bude dítě doprovázet/vozit do školy

Budete dítě vozit do školy autem, nebo budete chodit pěšky? V kolik budete každý den vyrážet a přiberete do party i další děti z ulice? Pokud máte možnost, domluvte se na společném vození / vyzvedávání s dalšími rodiči. Ušetříte tak čas.

19. Promyslete systém motivace

Většina prvňáčků domů nosí jen jedničky, což je pro děti pěkná motivace. Když k tomu doma přidáte pochvaly a slova ujištění, prvňáček by se ve škole měl cítit dobře. Chvalte nejen výsledky, ale také snahu.

20. Nastavte si denní režim 

Co můžete, připravte den předem. Každý večer zkontrolujte, že má dítě připravenou aktovku, splněné úkoly, koukněte se do žákovské knížky a připravte společně s dítětem svačinu na další den. Ráno dohlédněte, ať se dítě nasnídá a napije. 

Přečtěte si na našem blogu také další článek na téma 5 tipů, jak připravit sebe i dítě na vstup do ZŠ

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.