874 rodičů si v dubnu vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. V květnu zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Doučování Pomáháme studentům růst: Individuální přístup ve Škole Populo

Pomáháme studentům růst: Individuální přístup ve Škole Populo

Pomáháme studentům růst: Individuální přístup ve Škole Populo
3. 5. 2024
Doučování

Náš klasický školní systém v České republice je založen na hodnocení studentů známkami. Některé děti tímto systémem projdou s krásnými výsledky, jiní s ním však mohou bojovat. Někdy pouze stačí dostat pár špatných známek za sebou (například jen kvůli přehlédnutí znaménka v písemce z matematiky) a motivace k učení, ruku v ruce se sebevědomím, začínají klesat. Ve Škole Populo se snažíme o to, aby studenty výuka bavila a také, aby znovu objevili ztracenou motivaci.

Kdo je to neúspěšný student?

V první řadě je důležité zmínit, že neúspěšný student nemusí být nutně každý, kdo dostane pětku z písemky. Komu se to někdy nestalo? Každopádně se za tímto pojmem primárně skrývá studentův dlouhodobý špatný prospěch. Ať už v jednom, či více předmětech.

Důvody mohou být rozličné. V mnoha případech špatné školní výsledky nesouvisí s nízkým intelektem, ale spíše s nízkou sebedůvěrou, negativním vztahem k učení, šikanou, pocitem méněcennosti, psychickými problémy či s nedostatkem motivace.

Takový student často bývá vnímán jako „hloupý“ nebo líný. To, jak je student vnímán svým okolím (rodinou, spolužáky, sousedy atd.) se může negativně projevit na školním prospěchu, ale rovněž i v jeho osobnostním nastavení, špatnou náladou, nezájmem o mimoškolní aktivity a jiné.

Individuální doučování ve Škole Populo
Ve Škole Populo se přizpůsobíme na míru vašim potřebám. Doučování může probíhat na našich pobočkách nebo také online z pohodlí domova. 

Projevení zájmu o studenta

Pro nás, lektory ve Škole Populo, je nejen důležité, aby student získal ve škole co nejlepší známku z písemky nebo úspěšně zvládl přijímačky. Tyto úspěchy jsou samozřejmě příjemnou součástí pro obě strany. Velmi podstatnou součástí naší spolupráce je ale i projevení zájmu o studenta. Nikdy nechybí otázka, jak se má, jestli si o prázdninách stihl dostatečně odpočinout, co se děje ve škole, nebo jak se mu dařila příprava na další lekci.

Každému se někdy stane, že má horší den. Ale když vidíme, že student má už několik lekcí po sobě horší náladu a neumí se soustředit, je na místě otázka, co se děje a jestli nemůžeme nějakým způsobem pomoct.

„Za mě je nejlepší přesně pojmenovat a ocenit, co bylo v daném učivu nové nebo náročné. Student si pak může sám uvědomit, že zvládl další milník v učivu, což je určitě ta nejlepší motivace.“.
— Lektorka Školy Populo Michaela D. 

V každém věku řeší studenti něco jiného

Mladší školní věk (první stupeň ZŠ) – V tomto věku děti přejímají postoje a názory od svého okolí a s těmi pak pracují. Jsou tedy ještě relativně snadno formovatelné a ovlivnitelné okolím. Proto je velmi důležité pomáhat jim budovat zdravé sebevědomí, a to oceňováním jednotlivých kroků. 

V tomto věku je samozřejmě učení úzce spjato s hrou. Proto v rámci lekcí zapojujeme do výuky různé interaktivní prvky, hry a oceňujeme jednotlivé správné kroky studenta.

Starší školní věk (druhý stupeň ZŠ) – Toto vývojové období můžeme také nazvat pubertou. Dítě si začíná tvořit na věci vlastní názor, začíná hledat svou identitu, důležité je pro něho ztotožnit se s nějakou skupinou (ne rodinnou), hledá nové zájmy a zjišťuje hranice. 

S tím vším může souviset pokles motivace k učení. Proč se taky učit, když je toho kolem tolik nového k objevování, že ano? Důležité je tady pro nás studenta motivovat a neodrazovat zvyšujícími se nároky na učivo. Začínáme od základů, aby měl student možnost učivo jednoduše pochopit a hlavně uspět. Tyto úspěchy, i když v lehčím učivu, jsou pak klíčem ke zvládání složitějších věcí bez zbytečného stresu a nátlaku.

Střední škola – Zde je velmi důležitá podpora. Student se najednou ocitá v úplně novém prostředí s vyššími nároky. Pro nás, lektory, zůstává postup docela stejný. Důležitý je pro nás stále přátelský přístup, vysvětlení učiva od základů a oceňování jednotlivých úspěchů.

Individuální přístup ve Škole Populo

Ve Škole Populo vedeme individuální lekce. To znamená, že se jeden lektor věnuje plně jednomu studentovi. Tímto je zajištěn opravdu individuální přístup ke každému studentovi zvlášť podle jeho potřeb. Jako lektoři můžeme studentovi zadat takovou úlohu, aby odpovídala jeho schopnostem = aby v ní mohl uspět. Případně pak můžeme dovysvětlit přesně ty věci, kterým nerozumí, a na ně se více zaměřit při dalším procvičování. 

Zároveň můžeme přizpůsobit i rychlost výkladu. Žádné zběsilé opisování z tabule pod stresem. Pro nás je důležité, aby měl student na všechno dostatek času k pochopení a zvládnutí látky bez zbytečného zažívání neúspěchů v podobě špatných známek. 

Pokud jde studentovi pochopení dané školní látky pomaleji, mohou se podle možností naplánovat lekce navíc. Případně si celou látku můžeme projet a vysvětlit od začátku, což je nezbytné pro další navazující učivo. Příjemným výsledkem pak může právě být úspěšné zvládnutí písemky ve škole

Proč to všechno?

Zlepšení školních výsledků je i samo o sobě skvělý cíl. Tím to ale nekončí. V konečném důsledku opravdu není nejdůležitějším cílem vysvědčení se samými jedničkami. Podstata podpory studentů spočívá v něčem jiném. Lepší výsledky vedou i k osobnostnímu rozvoji – tj. ke zvýšení vlastní sebedůvěry, uvědomění si vlastní hodnoty ve světě a zvýšení motivace a úspěchu i v jiných mimoškolních aktivitách. Dále pak přijetí v kolektivu a pozdější uplatnění ve společnosti, osobním a profesním životě.

Zdroje:

Wikisofia

OPPP Vyškov 

Šance dětem

Autor:

Michaela D.

lektorka matematiky, českého jazyka, chemie a biologie

Michaela je studentkou oboru veterinární lékařství na Veterinární univerzitě v Brně. Vždy ji bavilo pracovat s dětmi, a taky pomáhat s pochopením učiva kamarádům a spolužákům. Proto se přidala k lektorům ve Škole Populo, kde už přes rok doučuje. Ve volném čase ráda čte knihy, cestuje, sportuje a hraje na klavír.

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.