Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Školství Co je wellbeing a jak souvisí se vzděláváním?

Co je wellbeing a jak souvisí se vzděláváním?

Co je wellbeing a jak souvisí se vzděláváním?
22. 11. 2023
Školství

Každý z vás už asi někdy slyšel slovo “wellbeing”. Co to ale opravdu znamená, čeho všeho se wellbeing týká a hlavně, jak souvisí se vzděláváním nových generaci? To vše si přiblížíme v následujících řádcích.

Co je to wellbeing?

Wellbeing znamená v doslovném překladu “Blahobyt” a jedná se o celkový stav fyzického, duševního, emocionálního a spirituálního zdraví a pohody člověka. Jde o komplexní koncept, zahrnující aspekty lidského života a zdraví, v tzv. bio-psycho-socio-spirituální rovině. Termín wellbeing pomáhá definovat kvalitu života, a to nejen z pohledu absence nemoci. 

Jak se píše wellbeing?
Wellbeing je anglické slovíčko, které označuje pohodu. Můžeme ho psát dohromady nebo také zvlášť. V Kanadě a USA se používá spíše well-being, v Evropě se ale více uchytil jednoslovný wellbeing.

Hlavní oblasti wellbeingu

  • Fyzické zdraví

Fyzická oblast je ovlivněna fyzickou aktivitou, zdravým stravováním, spánkovým režimem a zdravým životním stylem. Zahrnuje aspekty péče o tělo, dobré fyzické kondice a propojení s psychosomatikou. 

  • Emocionální pohoda

Duševní oblast se zaměřuje na kladné vnímání sebe i druhých, schopnost důvěry, rozpoznávání emocí a odolnost zvládat nepříznivé emoční situace. Zahrnuje duševní zdraví, stejně jako motivaci, přesvědčení, předsudky, stresory a osobnostní limity. 

  • Sociální vztahy

Sociální oblast souvisí se schopností empatie, pocitem sounáležitosti, mezilidskými vztahy a komunikačními dovednostmi. Zaměřuje se na vztah k sobě samému, stejně jako vztahy s příbuznými, přáteli a dalšími osobami ve vašem životě. Mezi sociální vztahy řadíme i životní styl, společenské hodnoty, sociální role, tradice a postoje. 

  • Duchovní rozměr

Duchovní oblast se zabývá naplněním smyslu naší existence, hodnotami a etickými principy. Jedná se o hledání smyslu života a hlubšího spojení s přírodou a s celkem. 

  • Kognitivní funkce

Intelektuální wellbeing se odráží ve způsobu zpracování informací, v motivaci pro dosažení cíle, osobnostního rozvoje a v pocitu spokojenosti díky znalostem a dovednostem. Jedná se také o schopnosti kritického myšlení, řešení problémů a kreativity. 

Další sféry wellbeingu
Mezi další oblasti wellbeingu patří okolní prostředí, ekonomická situace a také velmi důležitý digitální wellbeing, o kterém se dozvíte níže.

 Wellbeing ve Škole Populo

Ve Škole Populo se již od samého počátku zabýváme aplikací wellbeingu do naší výuky. Ať už se jedná o emocionální pohodu žáka, o sociální vztah lektora a dítěte nebo o bezpečné a příjemné prostředí pro výuku. Spokojenost našich studentů je pro nás při realizaci mimoškolního vzdělávání  prioritou. 

Záleží nám také na tom, aby se u nás cítili dobře naši lektoři, protože na nich naše škola stojí. Pokud jsou spokojení, odráží se to do jejich přístupu ke studentům. Důležité také je, aby je jejich práce bavila a naplňovala. 

Naším cílem bylo vytvořit prostředí, které motivuje k učení a zároveň poskytuje podporu žákům, studentům i rodičům při výzvách a stresových situacích, které je mohou potkat (např. příprava na písemky, přijímací zkoušky nebo maturitu). Ve Škole Populo považujeme celkovou pohodu všech našich klientů za klíč k dosažení pozitivních výsledků.

Ve Škole Populo dbáme také na to, aby se cítili dobře naši zaměstnanci, a proto se snažíme wellbeing zakomponovat do našeho přístupu k nim. Chceme, aby do práce chodili rádi a hlavně, aby je jejich práce bavila.

Doučování ve Škole Populo
Široká nabídka předmětů, kvalitní lektoři, individuální přístup, přátelská atmosféra, prezenčně na našich pobočkách po celé České republice nebo online, z pohodlí domova.

Wellbeing ve školství

Po dlouhou dobu se školské systémy zajímaly pouze o získávání znalostí a vědomostí a celková pohoda dětí byla na druhé koleji. V posledních letech se často mluví o snaze zaměřit se mimo čisté vzdělávání i na vhodné a příznivé podmínky pro dítě, různorodý přístup k učení a zlepšení prospěchu. To vše vede k postupnému zavádění wellbeingu do škol. 

Wellbeing ve školách zahrnuje optimální vzdělávání žáků a studentů, výkon učitelů a spolupráci s rodiči. Když si vzpomenete na svá školní léta, asi byste je zrovna nepřirovnali k osobní pohodě. To se snad v průběhu příštích let změní. 

Proč je wellbeing ve školách důležitý? 

Wellbeing ve školách znamená zejména respektování žáka jako jednotlivce a podpora jeho bio-psycho-socio-spirituálního rozvoje. Je důležité nezaměřovat se pouze na akademickou stránku vzdělávacího procesu a nepracovat s žáky pouze formou vyplňování testů a dodržování pravidel, jako tomu je mnohdy doposud. 

Vzdělávání patří k nejdůležitějším aspektům ve vývoji dítěte, proto je klíčové, aby se ve školských zařízeních k dětem přistupovalo v pozitivním duchu, který povede k celkové pohodě dítěte. Pokud má dítě nějaký problém, je důležité, aby ve svém okolí mělo někoho, na koho se může obrátit. Pouhé vědomí toho, že na problém není samo, zlepšuje jeho vnitřní klid a rozpoložení. Pedagogové by měli být pro žáky vzorem a také by je měli motivovat.

Wellbeing se však netýká pouze žáků, ale všech aktérů ve školním systému - tzn. učitelů, vedení školy, ale i rodičů žáka. Pokud jsou učitelé ve stavu celkové osobní pohody, umožňuje jim to věnovat se plně vzdělávání nových generací a vzbudit v nich zájem o dané učivo.

Wellbeing v přístupu k výuce

Digitální wellbeing

Do oblastí wellbeingu přibyl také digitální wellbeing, který řeší, jak čas strávený v digitálním prostoru ovlivňuje naše zdraví a pohodu. Termín zkoumá dopad technologií a digitálních služeb na bio-psycho-socio-spirituální zdraví lidí.

Digitální wellbeing lze rozdělit do dvou kategorií.

  • První je individuální pohled, který řeší, jak pozitivně či negativně technologie a digitální aktivity dokáží ovlivnit jedince a jak je lze využít pro zlepšení celkové pohody.
  • Druhý pohled je společenský, který se zaměřuje na poskytovatele digitálních systémů a služeb, kteří ovlivňují digitální obsah a mohou tak správnou edukací jednotlivců přispět ke zlepšení wellbeingu. V podstatě jde o to, jestli je pro nás čas strávený koukáním do mobilu a počítače přínosný a přispívá tím k naší celkové pohodě, nebo je tomu naopak. 

Zdroje: 

Wikipedia
Podporainkluze.cz
RVP.cz
Novinky.cz
Jisc
Petra Kubálková
Učíme společně

Autor: 

Kateřina Hrbková
Social specialist a copywriter
Kateřina vystudovala Rekreologii na Univerzitě Palackého, díky které mimo jiné získala široký přehled v marketingu a managementu. Je kreativní duší Školy Populo. Připravuje obsah na naše sociální sítě tak, aby byli klienti o všem informováni. Zároveň píše články pro blog plné zajímavostí ze světa školství nebo cizích jazyků.

 

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.