Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Jak se připravit na maturitu? Důležité termíny 2024

Jak se připravit na maturitu? Důležité termíny 2024

Jak se připravit na maturitu? Důležité termíny 2024
29. 11. 2023
Maturita

Maturita je první zkouškou dospělosti, kterou člověk podstupuje. V našem článku se dozvíte, jak se na ni úspěšně připravit, z jakých předmětů se maturuje, co od jednotlivých částí čekat a jak vlastně probíhá. Upozorníme vás, na co všechno si musíte dát pozor. Součástí jsou rovněž aktuální termíny maturitních zkoušek v roce 2024.

Cermat maturita

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, tedy Cermat, je organizace, která společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy zajišťuje společnou, státní, část maturitní zkoušky. Odborníci dohromady vymýšlí podobu didaktických testů, které jsou základem pro složené státní maturitní zkoušky. Jak se testy hodnotí nebo jak se na ně připravit, se můžete dočíst v našem článku věnovanému tomuto tématu. 

Státní maturita

Státní maturita je pro všechny studenty i školy stejná, jejím základem jsou didaktické testy. Každý student maturitu musí složit ze dvou státních předmětů, a to z českého jazyka a literatury a z matematiky nebo z cizího jazyka. Maturanti si také mohou vybrat až dva nepovinné předměty, které však neodpovídají těm vybraným v povinně volitelné části. 

Z nepovinných předmětů mohou studenti zvolit rozšířenou maturitu z matematiky nebo cizí jazyk, který si nevybrali v povinně volitelné části. Pokud si však maturant vybere nepovinný předmět z cizího jazyka, musí ho navíc absolvovat také ve školní části maturitní zkoušky.

Pozor!
Pokud si ve státní části povinných předmětů vyberete maturovat například z matematiky, již vám nebude umožněno vybrat nepovinnou rozšiřující matematiku. Stejně tak, pokud si vyberete státní maturitu z angličtiny, v nepovinných předmětech tento výběr možný nebude.

Pokud se chcete dozvědět více o didaktických testech, podívejte se na náš blogový článek

Státní maturita z českého jazyka a literatury

Státní maturita z českého jazyka a literatury je povinná pro všechny studenty bez rozdílu. Nejprve maturanti píší didaktický test, na který je stanoveno 85 minut. Součástí jsou otevřené i uzavřené otázky. Podmínkou pro úspěšné složení maturity z českého jazyka a literatury jsou také ústní a písemná zkouška, které jsou součástí školní maturitní zkoušky. 

Státní maturita z matematiky a rozšiřující maturita z matematiky

Státní maturita z matematiky se skládá z didaktického testu, na který studenti mají 135 minut. Je složen z uzavřených i otevřených otázek, v některých případech se hodnotí také postup řešení. U didaktického testu jsou povoleny pomůcky – kalkulačka, rýsovací potřeby a matematické tabulky.

Rozšiřující maturita z matematiky

Pokud si student nezvolí povinně volitelnou maturitu z matematiky, může maturovat z nepovinné rozšiřující matematiky, která je založena na didaktickém testu. Tento test je náročnější než státní matematika a je na něj také více času, celkem 150 minut. Maturitu z rozšiřující matematiky může žák využít například jako výhodu při přijímacím řízení na vysokou školu. 

Škola Populo doporučuje!
Ověřte si, jestli vysoká škola, na kterou se hlásíte, zohledňuje výsledky rozšiřující maturity z matematiky. Může vám to výrazně pomoci v šancích na přijetí či při žádosti o stipendium..

Státní maturita z cizího jazyka

Jestliže student nematuruje ze státní matematiky, zvolí si maturitu z cizího jazyka. V tomto případě volí z anglického, francouzského, německého, ruského nebo španělského jazyka. Žák si však může zvolit pouze takový cizí jazyk, který je v jeho škole vyučován a zároveň splňuje povinnou hodinovou dotaci pro povinné zkoušky profilové části ve školním vzdělávacím programu příslušného oboru vzdělání. Základem státní maturity z cizího jazyka je absolvování didaktického testu, na který je stanoven limit 110 minut. Více informací o jednotlivých jazycích zjistíte na webových stránkách Cermatu. Na didaktický test navazuje také ústní zkouška v rámci školní maturitní zkoušky.

Školní maturita

Školní část maturitní zkoušky, neboli profilová, se skládá ze tří až pěti zkoušek. Jedna z nich je z českého jazyka a literatury a druhá z jazyka cizího, pokud si jej maturant vybral ve státní části. K těmto předmětům má každá škola další dva nebo tři předměty, které maturant musí absolvovat. 

Ředitel školy určuje nabídku povinných i nepovinných zkoušek včetně formy a témat podle rámcového a školního vzdělávacího programu, a to nejpozději 7 měsíců před konáním první zkoušky profilové části.

Příprava k maturitě ve Škole Populo

Jak se k maturitě přihlásit krok po kroku

K maturitní zkoušce je nutné se předem přihlásit. Vyplněnou přihlášku podává student řediteli školy, a to nejpozději do 1. prosince 2023, pokud chce maturovat v jarním termínu. Pro podzimní zkušební období je mezní termín odevzdání přihlášky 25. června 2024.

Do přihlášky student musí nejprve vyplnit školní rok a období, kdy bude maturitní zkoušku skládat. Následně vyplní údaje o škole a osobní informace. Součástí jsou také informace o tom, k jakým zkouškám se student hlásí

Do 20. prosince 2023 studenti obdrží výpis z přihlášky pro jarní zkušební období 2024. Tuto listinu jsou povinni zkontrolovat a případné nesrovnalosti oznámit do 5 dnů od obdržení výpisu.

Součástí výpisu bude také autentizační kód VPŽ, který studenti využijí při registraci na výsledkovém portálu žáka, kam se budou moci přihlásit od 2. ledna 2024. 

Jak probíhá maturita

Nejprve žák skládá státní maturitní zkoušku, její termíny jsou pro všechny školy stejné. Po napsání didaktických testů následuje školní maturita, kde termíny určuje ředitel střední školy, ty však musí být ve stanoveném rozmezí.

Pro složení maturitní zkoušky je nutné úspěšně absolvovat obě její části, státní i školní. Jestliže žák u zkoušky neuspěje, má právo na dva opravné pokusy z každého předmětu. Celkem má každý student tři zkušební pokusy. U nepovinných zkoušek však opravné termíny neplatí. Pokud se maturant ke zkoušce nedostaví, musí nejpozději tři pracovní dny po jejím konání doručit omluvu řediteli školy. Pokud omluvu uzná, tak má student nárok na náhradní termín.

Jak se obléct k maturitní zkoušce?

Maturitní zkouška je společenská událost, proto je nutné, aby se maturanti patřičně oblékli. Dívky by měly zvolit decentní šaty, delší sukni či společenské kalhoty. Nevhodné jsou minišaty a minisukně. Důležitá je také vhodně zvolená obuv, maturantky by se měly vyvarovat teniskám a sáhnout raději po lodičkách. Hoši by měli obléct oblek s kravatou či s motýlkem a společenské boty. 

Kdy je maturita v roce 2024?

V jarním zkušebním období 2024 se didaktické testy státní části budou konat 2.–7. května, na podzim pak 1.–10. září. Podrobný časový rozvrh jarních termínů bude zveřejněný do 15. ledna 2024

Výsledky didaktických testů budou ředitelům škol poskytnuty do 15. května 2024.

Školní část maturitní zkoušky v roce 2024 je stanovena v rozmezí od 16. května do 10. června. Konkrétní termíny určí ředitel školy nejpozději 2 měsíce před konáním zkoušek. V podzimním zkušebním období je pro konání zkoušek profilové části přiřazeno období 1.–20. září. 

Hodnocení profilových zkoušek s výjimkou písemné zkoušky, písemné práce a praktické zkoušky oznámí žákovi předseda zkušební maturitní komise ještě ten den, ve kterém žák tuto zkoušku konal.

Připravte se ve Škole Populo

Pokud chcete mít jistotu, že se na maturitní zkoušku připravíte úspěšně, vyzkoušejte Školu Populo, kde můžete vybírat z široké nabídky předmětů i lektorů zaměřených výhradně na přípravu k maturitě. Výběr přizpůsobíme na míru vašim požadavkům. Vyhněte se stresu a nechte si pomoci odborníkem.

Příprava na maturitu ve Škole Populo
Nabízíme individuální kurzy zaměřené na úspěšné složení maturitní zkoušky. Konkrétní předměty si vybere sám student podle jeho požadavků, určí si také intenzitu výuky a její formu.

Maturita nanečisto

Ve Škole Populo si můžete vyzkoušet také maturitní testy nanečisto, kde ověříte své znalosti. Testy probíhají online a vy zjistíte, jak na tom doopravdy jste. 

Jak dopadly maturity v roce 2023?

Neúspěšnost prvomaturantů ve státní části maturitní zkoušky v roce 2023 se oproti roku 2022 snížila z 13,7 % na 9,2 %. Nejméně úspěšná byla zkouška z německého jazyka (23,7%) a následně z matematiky (12,4 %). Konkrétní výsledky si můžete prohlédnout na stránkách Cermatu

Zdroje:

Cermat

Škola Populo

Autor:

Tereza Šolcová
Marketingový specialista
Tereza ve Škole Populo pracuje jako marketingový specialista a připravuje kreativní obsah pro web i sociální sítě. Znalost světa copywritingu a marketingu získala díky své předešlé pracovní zkušenosti a také díky studiu Žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci a Mediálních studií na Karlově Univerzitě. Do oblasti vzdělávání dětí se dostala již během svých studií, kde byla součástí různých projektů. Sama výzkum také vedla v rámci své diplomové práce.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.