Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Nová maturita 2022 – víme, jak se připravit na didaktické testy

Nová maturita 2022 – víme, jak se připravit na didaktické testy

Nová maturita 2022 – víme, jak se připravit na didaktické testy
10. 3. 2022
Maturita

Čeká vás letos maturita? Pilířem společné části maturitní zkoušky jsou didaktické testy. Jejich zadání je pro všechny školy v republice stejné, což je spravedlivé. Ať už tedy maturitu budete skládat v Praze, v Olomouci nebo třeba v Karviné, každému z vás budou komisaři hodnotit testy stejně.

V našem dnešním článku jsme se podívali na to, jak didaktické testy ve státní maturitě vypadají, v kterých předmětech se s nimi setkáte, z čeho se skládají, jak probíhají a jak se na didaktické testy připravit

Didaktické testy skládáte ve společné části maturity

S didaktickými testy se setkáte u společné části maturity. Opakem je profilová část maturitní zkoušky, které se někdy říká školní maturita. Mezi povinné či povinně volitelné předměty společné části maturity patří český jazyk a literatura, matematika, cizí jazyk a rozšiřující matematika

 

Chci pomoct s přípravou na maturitu
Potřebujete poradit, jak na didaktické testy z českého jazyka a literatury, matematiky nebo cizího jazyka? Lektoři Školy Populo vás na maturitu úspěšně připraví. 

Zapomeňte na známky. Didaktické testy se hodnotí bodově

Didaktické testy mají stejné zadání pro všechny žáky v České republice a vyhodnocují se stejně podle tzv. jednotného zkušebního schématu. Didaktické testy se nehodnotí známkou, ale vyčíslením procentuální úspěšnosti a hodnocením uspěl/a – neuspěl/a

Výsledky didaktických testů obdrží všichni studenti dne 15. května 2022 od CERMATU. V případě pochybností můžete výsledky maturity ověřit u ředitele školy nebo online u Centra pro zjišťování výsledků žáka

Didaktický test z českého jazyka a literatury

  • Typ úloh a hodnocení: uzavřené, otevřené, maximum 50 bodů 
  • Časový limit: 85 minut
  • Maturita 2022: didaktický test z českého jazyka a literatury, 3. května 2022, 8:00

U maturity z českého jazyka a literatury skládají všichni studenti nejen zkoušku společné části (didaktický test), ale automaticky také školní část maturity. 

Didaktický test z matematiky

  • Typ úloh a hodnocení: uzavřené, úzce otevřené, široce otevřené úlohy (hodnotí se postup řešení), maximum 50 bodů 
  • Časový limit: 135 minut
  • Maturita 2022: didaktický test z matematiky, 2. května 2022, 8:00
  • Povolené pomůcky: kalkulačka, rýsovací pomůcky, matematické tabulky 

Didaktický test z matematiky patří mezi povinně volitelný předmět společné části maturitní zkoušky. Kromě matematiky můžete navíc absolvovat i rozšiřující matematiku. 

Škola Populo, příprava na maturitu

Didaktický test z cizího jazyka

  • Typ úloh a hodnocení: poslechová část a druhá část ověřující čtení a jazykové vědomosti, uzavřené a otevřené úlohy, maximum 95 bodů 
  • Časový limit: 110 minut (40 minut poslech, 70 minut čtení a jazykové vědomosti)
  • Maturita 2022: didaktický test z cizího jazyka, 2. nebo 4. května 2022

Maturita z cizího jazyka patří mezi povinně volitelné předměty maturity. Vybrat si můžete z celkem pěti jazyků, podmínkou je, aby daný předmět škola vyučovala. Didaktický test NELZE nahradit doložením jazykového certifikátu. Mezi předměty patří angličtina, němčina, španělština, francouzština, ruština. S doučováním cizích jazyků vám rádi pomůžeme ve Škole Populo.  

Didaktický test z matematiky rozšiřující

  • Typ úloh a hodnocení: uzavřené, otevřené a široce otevřené úlohy, maximum 50 bodů 
  • Časový limit: 150 minut 
  • Maturita 2022: didaktický test z rozšiřující matematiky, 4. května 2022, 8:00

K didaktickému testu z rozšiřující matematiky by se měli přihlásit všichni studenti, kteří po maturitě chtějí pokračovat na matematicko-fyzikální, strojní, stavební, elektrotechnické, ekonomicko-správní, přírodovědecké nebo lékařské fakulty. Podívejte se na seznam fakult

Spousta z těchto zmíněných fakult zohledňuje v přijímacím řízení příznivě výsledek didaktického testu rozšiřující matematiky, např. bonifikací, prospěchovým stipendiem nebo dokonce prominutím přijímací zkoušky na VŠ. Pokud u testu neuspějete, nic se neděje – nijak to neovlivní výsledek vaší maturitní zkoušky. Neúspěšnou zkoušku ale nemůžete opakovat.    

Ve Škole Populo vám rádi pomůžeme s přípravou na didaktické testy a na maturitu celkově. Neváhejte nás oslovit pro bližší informace.

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.

 

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.