Vaše doučování může začít do 2 dnů. ⌛ Minulý týden této příležitosti využilo 151 klientů. Konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Učení Proč bychom se měli učit dějepis a jak si výuku zpestřit?

Proč bychom se měli učit dějepis a jak si výuku zpestřit?

Proč bychom se měli učit dějepis a jak si výuku zpestřit?
7. 5. 2024
Učení

Zajímá vás, proč je důležité mít přehled o naší historii? Naše lektorky vám v tomto článku odhalí, že studium dějepisu může být zábavnou cestou do minulosti, která vás naučí chápat souvislosti a události, které formovaly svět, jak ho známe dnes. 

Dějepis v souvislostech

Dějepis se bohužel stále ještě často vyučuje metodou „datum, jméno, událost“. Téměř ode všech dětí pak slyšíme, že je dějiny nebaví. Není divu. Studenti nerozumí tomu, proč bitva proběhla, proč v ní bojovaly tyhle strany, nechápou následky politické události, protože jim je nikdo neobjasnil. Našim cílem tedy je postupovat spíše stylem vysvětlování souvislostí.

Příklad:
V tudorovské Anglii byla těsně před reformací taková a taková situace. Král se chtěl rozvést kvůli dvorní dámě, požádal papeže o rozvod, ale ten mu nevyhověl. Roztržka mezi Londýnem a Římem se dál rozvíjela, časem už nešlo jen o soukromý spor, ale o samotnou podstatu víry. Vše skončilo roku 1534, kdy se Jindřich VIII. ustanovil hlavou anglikánské církve. Manželství s dvorní dámou nevyšlo, za další dva roky skončila na popravišti. To je však další příběh.

Není to lepší, než jen nesouvislá poznámka o tom, že se Anglie bůhvíproč odtrhla od Říma?

Když s někým sdílíme naše každodenní zážitky, také pouze nevybíráme jednotlivé situace ze dne, z nichž by druhý člověk nemohl pochopit, jak jsme k nim dospěli. Musíme druhé osobě dodat nutný kontext, aby mu bylo jasné, co jsme daný den opravdu prožili.

A to samé platí u výuky dějepisu —  jako učitelé se snažíme studentům předat zásadní příběhy z minulosti, které utvářely vývoj lidstva. Žáci by proto měli hlavně pochopit, že hrdinové těchto příběhů byli lidé žijící v konkrétním čase a prostoru, kteří zažívali příběhy, o nichž stojí za to se něco dozvědět.

Naučte se historii s námi
Ve Škole Populo se lektor věnuje vždy pouze jednomu studentovi, což zaručuje přizpůsobení na míru každému jedinci. Zakládáme si na přátelském přístupu a zábavné formě výuky. Díky zpětné vazbě od lektora po každé lekci navíc budete mít přehled o vašem pokroku.
Poskytujeme konzultace ZDARMA.

Popularizace

U dějepisu je popularizace zvlášť důležitá věc. Možností, kam se obrátit pro přístupnou historii, je dnes naštěstí spousta. Seriály, filmy, knihy, výtvarné umění, počítačové hry. Téměř ke každému historickému období najdeme to, co potřebujeme. Ale děti si rozhodně tvoří portrét doby spíše při vizuálním zážitku než jen při obyčejném teoretickém výkladu. 

Dějepis hrou 

Dějepis je jedna velká hra. Řada historických situací a událostí se dá nasimulovat, ať už s pomocí map, počítačových i stolních her nebo třeba divadelního představení.

Studenti nejlépe chápou látku z praxe. Skandinávský styl výuky dějepisu například spoléhá na ztvárňování postav a rolí samotnými žáky. I přesto, že tato metoda je hůře proveditelná během doučování, je možné se snažit alespoň co nejvíce postavy králů a politiků žákům přiblížit. Čím jednodušší pro ně bude si přeneseně "obout boty" slavných osobností a pochopit jejich motivy, tím méně náročné pro ně bude si látku osvojit.

Zábavné tipy pro „pasivní” výuku

Níže doporučujeme pár tipů ze světa filmu a počítačů, které bývají pro studenty mnohem zajímavější než knihy a výklad ve škole. Přestože je samozřejmě nelze nahradit. 

Seriály

1) Medicejové – vládci Florencie (Itálie-Velká Británie, 2016)

Seriál o nejvýznamnějším italském renesančním rodu z Florencie (ze kterého vzešly dvě francouzské královny). Obraz života velmi majetné bankéřské rodiny, která se i přes nešlechtický původ snaží ve velkém ovlivňovat politiku. Krásné ztvárnění renesanční Itálie z politického, uměleckého i společenského hlediska.

2) Viktoria (Velká Británie, 2016)

Seriál velmi věrně zachycující období panování jedné z nejslavnějších královen v historii Británie, kterou ztvárnila Jenna Coleman. Soustředí se na rané roky vlády panovnice a zároveň skvěle popisuje znaky doby, v níž se celý příběh odvíjí.

3) Napoleon (Francie, Německo, Kanada, Itálie, 2002) 

Velice překvapivý umělecký počin. Napoleona totiž hraje Christian Clavier, obecně známý jako Asterix. Herec, kterého všichni znají z komediální role, se jako Napoleon proměňuje v charismatického panovníka s morálními zásadami, který umí strhnout davy. Slabinou seriálu jsou nereálně ztvárněné bitevní scény, nicméně bohatě to vynahradí Napoleonova politika. Císařovnu Josefínu hraje Isabella Rossellini, takže herecký koncert.

4) Koruna (Velká Británie, 2016-2022) 

Dozajista povinnost pro všechny fanoušky britské královské rodiny. Samozřejmě nechybí soukromé skandály, zvlášť v souvislosti s princeznou Dianou, ale seriál poskytuje také obraz vzniku moderní monarchie po nástupu Alžběty II. na britský trůn. Z nezkušené mladinké panovnice se postupně stává nejdéle vládnoucí královna v dějinách. Vyvíjí se ona samotná i Británie. To vše doprovázeno fantastickými kostýmy. 

5) Andromeda (Kanada-USA, 2000-2005) 

Nejedná se primárně o historický seriál. Jde o sci-fi, které si Gene Roddenberry natočil jako „vedlejšák“ ke Star Treku. Jedna z hlavních postav ale pochází ze Země a seriál obsahuje řadu historických a filozofických odkazů. Vtipný a trefný pohled na naše dějiny očima jiných galaxií.

6) Downton Abbey (Velká Británie, 2010-2015)

Pro vykreslení období začátku 20. století je vhodný právě seriál Panství Downton, který se zaměřuje na život na panství měnící se v průběhu let. Příběh začíná potopením parníku Titanic a provází nás přes turbulentní roky 1. světové války až do dvacátých let 20. století. Diváci mají možnost dozvědět se nejen o životě bohatých vrstev, ale rovněž něco o každodenním chlebu jejich služebnictva.

Filmy

1) Královna Margot (Francie, Německo, Itálie, 2004) 

Zobrazení francouzských náboženských válek v 16. století. Skvělý kontrast francouzského královského dvora za vlády dynastie Valois, a na druhé straně totální náboženský fanatismus katolíků i protestantů. Film je určitě vhodný až od 15 let kvůli násilným scénám, které vzhledem k tématu obsahuje.

2) Marie Antoinetta (USA, 2006) 

Americké filmy o evropských dějinách jsou většinou spíše úsměvné, ale tento je výjimka. Sofia Coppola natočila životopis Marie Antoinetty vysloveně pro ženy. Nádherné kostýmy, interiéry, přepych královského dvora v kontrastu se životem těch nejchudších. Film sice končí těsně před vypuknutím francouzské revoluce, ale obsahuje mnoho náznaků toho, co se bude dít.

3) Černá kniha (Nizozemsko, Německo, Velká Británie, Belgie, 2006) 

Příběh o méně známých událostech nacistické okupace Nizozemí. Někdo zrazuje bohaté Židy, kteří se snaží utéct z Nizozemí, a posílá je přímo do náruče nacistům. Klasické schéma nacistický důstojník – krásná židovská špionka. Nicméně film je pojat jako inteligentní příběh s filozofickou rovinou, ne jako romantické drama.

4) Smrtihlav (Francie, Velká Británie, Německo, USA, 2017) 

Asi nejvydařenější snímek o atentátu na Heydricha, kterých bylo za posledních pár let natočeno několik. Jako vůbec první film v historii zobrazuje i samotného Heydricha. Vyhýbá se obvyklému schématu „přišel odnikud, vůbec nic o něm nevíme, je to nacista, jdeme ho zabít“. Zobrazuje i Heydrichův soukromý život a je vlastně pokusem o zamyšlení, jak se původně velmi inteligentní a vzdělaný člověk může obrátit k absolutnímu zlu.

5) Schindlerův seznam (USA, 1993)

Dramatický film z období 2. světové války, který se věnuje tématu antisemitismu na jedné straně a hrdinství na straně druhé. Film uchvacuje rovněž i svou vizuální podobou.

6) Zachraňte vojína Ryana (USA, 1998) / Dunkirk (Velká Británie, Nizozemsko, Francie, USA, 2017) 

Téma 2. světové války neopouští ani filmy Zachraňte vojína Ryana či Dunkirk. Oba dva válečné téma zachycují z pohledu těch nejzasaženějších — tedy mladých vojáků. kteří ve válečné vřavě ztráceli někdy i vlastní lidství. Tyto filmy obsahují velmi brutální záběry, proto rozhodně nedoporučujeme studentům pod 18 let. 

7) Kód Enigmy (Velká Británie, USA, 2014)

Tento snímek rovněž velmi komplexně cílí na pokrytí více zajímavých témat. V popředí stojí až dobrodružné vyprávění o prolomení šifry nacistického komunikačního stroje a položení základu novodobé informatiky. Diváci vedle toho ale pronikají do problematiky mnohem složitější, kterou je pronásledování sexuálních menšin ve 20. století.

A pro zaryté počítačové nadšence ještě něco málo…

Počítačové hry à la starší klasiky

1) Battlefield 

Videohra, která zobrazuje boje první světové války. Vynikající z technického hlediska – perfektní zobrazení různých typů zbraní, starých tanků atd. Autoři jsou opravdu velkými fanoušky historie, až jim někteří hráči trochu vyčítají, že hra nemusí být až tak historicky dokonalá, ale hlavně zábavná.

2) Call of Duty 

Naprostá klasika, bitvy 2. světové války ze strany Spojenců. Hra už má nespočet nových úrovní, např. boje občanské války v Rusku.

3) Medieval Engineers 

Nebojová počítačová hra. Jde tu o stavby středověkých hradů a pevností. Hráč si může postavit v zásadě cokoli, postupem času přibývají i různé rafinované stavební materiály. A nejlepší je, že stavbu je možné následně i zničit.

Zdroje:

Vlastní zkušenosti lektorek

Autor:

Mgr. Zuzana A.

Lektorka českého jazyka, dějepisu a společenských věd ve Škole Populo

Zuzka ve Škole Populo učí od září 2018. Jejím cílem je ukázat studentům krásu literatury a historie, což vůbec nejsou nudné předměty, záleží pouze na učiteli. Velkou část jejího života tvoří knihy – pokud ji nenajdete s nosem zabořeným do knížky jakéhokoli žánru, dělá zrovna společnost svému příteli – knihovníkovi nebo mamince – knihovnici. Dalšími oblastmi jejího zájmu jsou balet, kočky a dění ve světových monarchiích, ne nutně v tomto pořadí. Kus jejího srdce patří také Wiki, staré, uslintané a fantastické německé ohařce.

Sára A.
Lektorka českého, anglického a francouzského jazyka, občanské výchovy, dějepisu a matematiky ve Škole Populo
 
Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.