Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Doučování Zábavná chemie a báječná fyzika! Ale jak na to?

Zábavná chemie a báječná fyzika! Ale jak na to?

Zábavná chemie a báječná fyzika! Ale jak na to?
8. 4. 2024
Doučování

Víte, jak vypadá výuka chemie a fyziky ve Škole Populo? Jsou to vědy plné fascinujících objevů, které mění náš pohled na svět kolem nás. Ve Škole Populo propojujeme výuku s praktickými příklady a zábavnými experimenty, abychom vzbudili zvědavost a nadšení studentů. Klademe důraz na to, aby chápali, co se kolem nás děje a dokázali si tyto každodenní jevy spojit s chemií či s fyzikou. V následujícím článku vám lektor Školy Populo Vlastimil H. představí, jak k výuce přistupujeme.

Názornost a představitelnost hrají prim

Chemiefyzika jsou bez přehánění překrásné vědní disciplíny, jejichž optikou se pohled na každodenní záležitosti mění na napínavé filmové představení s nespočtem herců, kteří se před námi míjejí, někdy se doplňují, mění jména a kmitají na plátně v dokonale sehrané sestavě. Pokud se ale chceme vyznat v tom, co se zrovna odehrává, musíme porozumět jednotlivým postavám.

A jako jsem já teď připodobnil naši každodenní realitu plnou fyzikálních a chemických dějů ke sledování filmu, odkládáme ve Škole Populo složitý odborný jazyk plný definictermínů stranou a snažíme se všechno přirovnat k něčemu, co je studentovi známé nebo snadno představitelné. Jsou atomové orbitaly vlastně jen domečky pro elektrony? Klidně! 

Za zmínku jistě stojí i názorná ukázka videí fyzikálních nebo chemických pokusů, ze kterých se snažíme vytěžit veškerý potenciál, který v sobě mají. Pokusy zkrátka vypadají dobře a dovedou upoutat!

Potřebujete doučování chemie nebo fyziky?
Vyzkoušejte individuální doučování ve Škole Populo. Lekce přizpůsobíme na míru vašim potřebám. Doučování může probíhat prezenčně na našich pobočkách nebo online z pohodlí vašeho domova.

Všechno spojujeme s tím, co už žáci znají

Nejspíš každý si alespoň jednou v životě uvařil čaj, sjel zasněžený kopec na sáňkách nebo viděl šumění jedlé sody smíchané s octem. I když se na první pohled zdá, že mluvíme o zcela banálních věcech, pro naše lekce jde o ty nejcennější zážitky, protože skrze ně vysvětlujeme složité fyzikální nebo chemické pochody

Vraťme se ještě jednou na začátek předchozího odstavce a uvidíme změny skupenstvívnitřní energii, tepelnou vodivost kovů (pokud do horkého čaje ponoříme lžičku), zrychlení, tření či hybnost a v neposlední řadě reakci hydrogenuhličitanu sodného s kyselinou ethanovou, během níž uniká oxid uhličitý.

Lekce přizpůsobujeme na míru každému studentovi

Ve Škole Populo se vždy přizpůsobíme individuálně každému studentovi, což nás dovede k takové podobě doučování, která studentovi dává nejvíce

Studentovi chceme předat to skutečně cenné, proto je velmi důležité ho dokázat aktivně zapojit. Díky tomu se naučí daleko více, než kdybychom vedli monolog. Klademe otázky a společně se o látce bavímeodvozujeme ji

Tato metoda je pro studenta přínosnějšízábavnější. Pokud se máme například bavit o tlaku jako fyzikální veličině, začínáme například rozdílem mezi autem a tankem. Které vozidlo uspěje při pokusu zdolat zabahněnou a podmáčenou louku? Nejspíš tank. Ale proč, když váží tolikrát více než auto? Tímto způsobem (ideálně s použitím obrázků a videí) se postupně se studentem dostaneme k tíze vozidel a k ploše, na které stojí. Tedy k tlaku.

Závěrem

Doučování student vyhledává z různých důvodů. Troufám si tvrdit, že valná většina studentů po něm sahá kvůli tomu, že s určitým předmětem mají ve škole nemalé potíže. Potíže, jejichž původ pramení téměř vždy v nepříliš zábavných, nudných nebo ubíjejících hodinách ve škole. Z toho důvodu se stává z chemie, fyziky nebo jiných předmětů nesnesitelná otrava.

Vyzkoušejte doučování těchto předmětů ve Škole Populo a ujistěte se, že učení může být i zábava. Třeba si tyto předměty nakonec oblíbíte

Škola Populo doporučuje
Herní tipy: Zkuste si fyziku zpestřit stavebnicemi Boffin a chemii si oživte hrou na domácí laboratoř.

Zdroje:

Vlastní zkušenosti lektora

Autor:

Vlastimil H.

Lektor matematiky, fyziky, biologie a chemie ve Škole Populo

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.