Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita 4+1 vychytávky pro maturitní četbu

4+1 vychytávky pro maturitní četbu

4+1 vychytávky pro maturitní četbu
13. 3. 2024
Maturita

Ač se seznamy maturitní četby na jednotlivých školách mohou výrazně lišit, jednu věc mají zcela jistě společnou – student si nikdy nevybere všech 20 knih tak, aby byl motivovaný do četby u každé z nich. V takovou chvíli se vyplatí proces přípravy zpestřit a sáhnout po některé z alternativ klasické četby.

1. Vyměňte knihu za audioknihu

Klasické čtení má své kouzlo, ale i spoustu nepraktických aspektů. Studenti, kteří jsou velmi časově vytížení, si často stěžují na to, že na čtení zkrátka nemají čas

Audioknihy jsou v tomto ohledu mnohem praktičtější. Máte je k dispozici přímo v mobilu nebo počítači a nemusíte si na poslech ani vyhradit volný čas, protože efektivně poslouchat se dá i za vykonávání jiné (ne mentálně náročné) aktivity – třeba při umývání nádobí nebo při cestě do školy.

Audioknihy jsou navíc velmi často předčítané profesionály, kteří svým charismatickým hlasem umí poslech knihy posunout na úplně jiný level.

Namluvené knihy seženete nejčastěji v knihovních e-shopech nebo jako CD, s trochou trpělivosti však spoustu knih najdete i zadarmo na různých webových stránkách.

Tip: Cizojazyčná literatura

Pokud hledáte knihu v angličtině nebo v jiném cizím jazyce, neváhejte zabrousit i na zahraniční stránky – mezi nejpopulárnější e-shopy s audioknihami patří např. Audible.

2. Předčítejte knihu někomu nahlas

Pamatujete si, jak jste jako malí dostávali za úkol předčítat z čítanky nahlas? Zkuste se znova vžít do role prvňáčka, sežeňte si kamaráda nebo rodiče jako publikum a čtěte jim nahlas.

Díky snaze text přečíst správně před dalším člověkem se na četbu budete více soustředit. Zároveň si z celé aktivity můžete udělat rituál s přidaným sociálním aspektem.

Vezměte si do publika druhého maturanta

Pokud budete knihu předčítat dalšímu maturantovi, budete z celé aktivity těžit oba dva – pro maturanta v publiku bude váš přednes prakticky jako poslech audioknihy.

Následně si role můžete vyměnit nebo se na konci aktivity společně o přečtené části knihy pobavit.

Chcete pomoct s přípravou k maturitě?
Úspěšnost našich studentů u maturit dosahuje 96 %. Naši lektoři mají s přípravou k maturitě bohaté zkoušenosti a lekce přizpůsobí na míru vašim potřebám. Sami si můžete zvolit, jestli chcete doučování absolvovat prezenčně na pobočkách nebo online v pohodlí vašeho domova.

3. Zhlédněte filmovou či divadelní adaptaci knihy

Mezi vašimi 20 vybranými knihami se určitě najde pár takových, které byly divadelně zinscenované nebo zfilmované. Projděte si programy divadel a kin ve vašem okolí a vyrazte za kulturou, případně si film zakupte na internetu nebo jako DVD.

Jak divadelní, tak filmové ztvárnění knihy vám poskytne nový pohled na celou knihu a pomůže si její děj lépe představit. Filmové adaptace navíc můžete sledovat z pohodlí domova a kdykoli je pozastavit a udělat si poznámky.

4. Vymyslete si odměnový systém

Někomu by se nápad odměňování sebe sama mohl zdát dětinský nebo hloupý, v praxi však může být velmi užitečný. Ke čtení nám totiž většinou chybí motivace – motivace, kterou do jisté míry můžeme uměle vyvolat.

Jednoduchým příkladem externí motivace jsou sladkosti – za každých 35 přečtených stránek si můžete dopřát třeba bonbón nebo sladkou tyčinku. Další vhodnou odměnou pak může být např. zhlédnutí jednoho dílu vašeho oblíbeného seriálu.

Částečná odměna

Jestliže byste se rádi odměnili větší odměnou a nepotřebujete ji po každém bloku čtení, můžete si její dosažení rozdělit na několik milníků – jako když sbíráte body na kartičce v supermarketu.

Za každých 35 přečtených stránek si tedy na svou pomyslnou sběratelskou kartičku nakreslete jednu čárku, a po dosažení předem stanoveného počtu čárek si dopřejte větší odměnu. 

Je přirozené, že se nám někdy nechce číst. Mnohdy však ke zpětnému nabrání motivace stačí jen proces čtení trochu "okořenit" jednou z alternativních metod. 
— Lektor Školy Populo Chris P.

5. Několik rad na závěr

Nesázejte na jednu kartu

Ač jsou alternativy povinné četby skvělým pomocníkem a zpestřením, je třeba si uvědomit, že jde pouze o doplňkové nástroje v dlouhodobém procesu přípravy na samotnou zkoušku. Pokud se např. rozhodnete zhlédnout film o dané knize, přijdete o možnost prozkoumat, jakým způsobem je kniha v originálu členěná a celkově napsaná, a tuto znalost si budete muset doplnit z jiného zdroje.

Klasickou četbu a její alternativy mezi sebou kombinujte. Při samotné zkoušce pak můžete porovnat znalosti ze samotné knihy např. s vaším dojmem z divadelního představení, které jste v rámci alternativní přípravy k dané knize zhlédli.

Příprava na maturitu ve Škole Populo

Příprava je dlouhodobý proces

Nespoléhejte na to, že deset audioknih, jeden film a dvě návštěvy divadla během tří posledních týdnů před zkouškou vám zaručí její úspěšné složení.

Snažte se četbu zakomponovat do své (ob)denní rutiny, čtěte po menších částech s dostatečným předstihem.

Pokud máte strach, že do maturity zapomenete všechny informace o knize, kterou jste četli před několika měsíci nebo v předchozím ročníku, pro každou knihu si udělejte přehledný výpis, ze kterého budete moct v budoucnu čerpat.

Vyhýbejte se internetovým rozborům

U maturitní četby se také často setkáváme s volně dostupnými internetovými rozbory. Nenechte se zlákat slibovanou pohodlností a raději si vypracujte vlastní rozbor, který zkonzultujte se svým učitelem češtiny. Mnoho internetových rozborů totiž pochází z pochybných zdrojů a obsahuje spoustu chyb.

Autor: 

Chris P.

Lektor matematiky a německého jazyka ve Škole Populo

Chrisova první zkušenost s doučováním přišla na druhém stupni základní školy, kdy začal doučovat svého bratra. Během následujících let si matematiku ještě víc zamiloval - rád si vymýšlí vlastní příklady a materiály do hodin a lektorování ho velmi baví. Ve čtvrtém ročníku gymnázia dostal možnost čtyřměsíčního studijního pobytu v rakouském Melku, který mu následně pomohl v získání certifikátu z němčiny. Mimo lektorování je velký fanoušek Bitcoinu, miluje hudbu a alternativní styl, odmala píše básně. Nejraději připravuje studenty k přijímacím zkouškám na SŠ nebo k maturitě z matematiky, kde v přípravě kombinuje systematické procházení testů a jednotlivých oblastí, které student potřebuje procvičit.

Zdroje:

osobní zkušenosti lektora

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.