Již 354 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Přijímací zkoušky Typy specializovaných středních škol

Typy specializovaných středních škol

Typy specializovaných středních škol
24. 2. 2023
Přijímací zkoušky

Přihlásili jste se na specializovanou střední školu? Vytvořili jsme seznam těch populárních. Také vám prozradíme, co vás může čekat na přijímačkách a jak se na ně připravit.

Přijímačky na střední školy jsou jednotné

Již několik let platí, že přijímací zkoušky jsou jednotné pro všechny střední školy. Na uchazeče tak čekají testy z českého jazyka a literatury a také matematiky. Každý z nich může být hodnocen maximálně 50 body. Spodní hranice pro přijetí jednotně stanovena není. Společná část se na hodnocení podílí 60 %, v případě sportovních škol 40 %.

Zbytek hodnocení je pak v režii jednotlivých škol. Ty mohou zohledňovat například známky na vysvědčení z předchozích období nebo umístění žáků na olympiádách. Zvláště na umělecky zaměřených školách či oborech pak mohou uchazeče čekat ještě talentové zkoušky. Doporučujeme proto vždy pečlivě pročíst podmínky přijímacího řízení na školu, kam se uchazeč hlásí.

Vybrané specializované střední školy

Střední průmyslové školy

Průmyslovky nebo „průmky”, jak tomuto typu středních škol říká, vzdělávají studenty v mnoha oborech. Namátkou jmenujme dopravní, elektrotechnické, strojní, chemické nebo uměleckoprůmyslové. Přijímačky na střední průmyslové školy jsou jednotné, zvláště na uměleckoprůmyslových ale mohou být doplněny o talentové zkoušky.

Střední zdravotnické školy

Takzvané „zdrávky” připravují na budoucí povolání především zdravotní sestry nebo ošetřovatelky. Přijímačky na zdravotní školu jsou v současné době jednotné. Některé školy však mohou mít podmínky navíc. Také v tomto případě tedy doporučujeme sledovat stránky konkrétní školy, kam uchazeč podává přihlášku.

Chci pomoct s přípravou na přijímačky
Narazili jste při přípravě na přijímačky na potíže? Neváhejte a objednejte si doučování ve Škole Populo včas. Pomůžeme vám a připravíme vás k přijímacím zkouškám.

Střední hotelové školy

Na „hotelovky”, resp. jejich maturitní obory, míří především ti, kteří chtějí svoji kariéru orientovat především do cestovního ruchu. Absolventi se tak uplatňují například ve středním či vyšším hotelovém managementu, jako manažeři restaurací a jinde. Přijímací zkoušky na hotelové školy jsou jednotné.

Vojenské střední školy

Specializované vojenské střední školy připravují studenty na budoucí službu v armádě. Oborů, které si uchazeč může vybrat, je přitom vícero, například z oblasti elektrotechniky, strojírenství apod. Přijímačky na střední vojenské školy jsou jednotné, doplňovat je ale může zkouška z tělesné výchovy.

Obor vybírejte pečlivě
Ještě než přihlášku podáte, pečlivě popřemýšlejte, zda vás obor, na který se hlásíte, bude opravdu bavit. Přece jen se jedná o vaše budoucí kariérní směřování. Pokud si nejste jistí, raději se poraďte.

Střední pedagogické školy

Takzvané „pedáky” jsou určené pro ty, kteří uvažují o dráze učitele v předškolním zařízení, nejčastěji školce. Další možností mohou být zařízení pro výchovu v mimoškolní době, tedy například domy dětí a mládeže. Pro obor předškolní a mimoškolní pedagogika uchazeči skládají testy z hudební, jazykové, tělesné a výtvarné výchovy. Například pro pedagogické lyceum pak platí, že přijímačky jsou jednotné.Střední pedagogické školy

Střední umělecké školy

Na středních uměleckých školách se připravují na svá budoucí povolání například designéři, ilustrátoři či fotografové. Vzhledem k tomu, že se většinou jedná o talentové obory, čekají na uchazeče talentové zkoušky. Ty mohou mít například podobu kreslení či focení, záleží na tom kterém oboru. Přesnější informace bývají dostupné na stránkách konkrétních škol.

Konzervatoře

Na konzervatoři se studenti připravují buď na uměleckou nebo pedagogickou kariéru. Ta může mít podobu například učitelství hudební výchovy na základních uměleckých školách. Přijímačky na konzervatoř mají podobu talentových zkoušek. Uchazeči tak například hrají na hudební nástroje, recitují nebo zpívají.

Jak se na přijímačky připravit

S přípravou na přijímací zkoušky na střední školy především neotálejte. Jednotné přijímačky se už blíží a jakékoliv zpoždění se může vymstít. Pokud jste již začali a cítíte, že máte s přípravou potíže, neváhejte nás kontaktovat a domluvte si doučování. Rádi vám pomůžeme se vším, s čím si nevíte rady.

Radíme také vyzkoušet přijímací zkoušky nanečisto. Při nich si zkusíte vyplnit testy se stejným typem otázek, jako jsou u přijímaček. Pracovat navíc budete v časovém limitu, díky čemuž si vyzkoušíte i stres. Až nadejde čas zkoušek, proti ostatním budete ve velké výhodě.

Příprava na talentové zkoušky bývá složitější. Při nich totiž kromě nabytých znalostí prokazujete také vlohy pro určitou činnost, které bývají vrozené. Zdokonalit jdou různými kurzy, s nimiž je ale nutné začít dlouho před zkouškami. Přece jen se jedná o schopnosti, jejichž vypilování není záležitostí dnů či týdnů.

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.
Kontaktujte nás pro bližší informace o doučování
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.