Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Rozdíly mezi základní a rozšiřující maturitou z matematiky

Rozdíly mezi základní a rozšiřující maturitou z matematiky

Rozdíly mezi základní a rozšiřující maturitou z matematiky
10. 5. 2023
Maturita

Matematika je povinně volitelným předmětem u maturitní zkoušky. Písemné testy z matematiky připravuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání, známé jako CERMAT. V případě, že si žák nevybere matematiku jako druhý povinný předmět u společné části maturity, může si matematiku zvolit jako nepovinnou tedy matematiku rozšířenou.

Z čeho se skládá maturitní zkouška z matematiky 

Povinně volitelná maturitní zkouška z matematiky se skládá z didaktického testu. Didaktický test obsahuje různé druhy úloh. Mezi tyto druhy úloh patří uzavřené úlohy s jednou správnou odpovědí, otevřené úlohy s krátkou i rozepsanou odpovědí. Každá úloha má své bodové hodnocení. Toto hodnocení je uvedeno u každé úlohy v testu. Matematické úlohy v didaktickém testu mohou být z okruhů číselné obory, rovnice a nerovnice, funkce a další. 

U matematiky rozšiřující studenti také píší test, který je náročnější, než didaktický test u povinně volitelné maturity z matematiky. Požadavky na úspěšné složení maturitního testu z matematiky rozšiřující jsou z učiva střední školy. Vzhledem k náročnosti testu z matematiky rozšiřující, bývají jeho výsledky zohledněny některými fakultami vysokých škol při přijetí studenta. 

Potřebuji pomoc s přípravou na maturitu z matematiky
Chcete maturovat z matematiky a příprava vám nejde tak, jak jste si představovali? Začněte se připravovat na maturitu s našimi lektory, kteří každý rok připraví stovky úspěšných maturantů.

Jaké vysoké školy zohledňují výsledek maturity z matematiky rozšiřující?

Výsledky maturantů, kteří maturovali z nepovinné matematiky rozšiřující, mohou být zohledněné při přijetí na vysokou školu různými způsoby (např. u přijímacích zkoušek nebo žádosti o stipendium). Nejčastěji zohledňují maturitu z matematiky rozšiřující fakulty vysokých škol s technickým, pedagogickým, matematickým, stojním nebo ekonomickým zaměřením. Příkladem může být ČVUT a jeho Fakulta stavební, na které se přijímací zkoušky z matematiky promíjí, pokud student splňuje stanovené podmínky
 
Zjistěte si všechny informace
Doporučujeme se před podáním přihlášky na vysokou školu podívat, jestli právě vámi vybraná fakulta zohledňuje maturitu z matematiky.

Časový limit a hodnocení maturity z matematiky 

Časový limit a hodnocení povinně volitelné maturitní zkoušky z matematiky

Z didaktického testu z matematiky může student získat celkem 50 bodů. Pro úspěšné složení povinně volitelné maturitní zkoušky z matematiky je potřeba získat minimálně 17 bodů. Maturanti píší didaktický test 135 minut. Pokud má žák přiznané uzpůsobení podmínek pro konání maturity, bude mu prodloužen časový limit dle jeho zařazení.

Časový limit a hodnocení nepovinné maturitní zkoušky z matematiky rozšiřující

I u nepovinné maturitní zkoušky z matematiky rozšiřující se píše didaktický test, ze kterého může maturant získat 50 bodů. Minimální počet pro úspěšné napsání tohoto testu je 17 bodů. K vyšší náročnosti matematiky rozšiřující mají maturanti na didaktický test 150 minut. 

Škola Populo - maturita z matematiky

Podání přihlášky k maturitní zkoušce z matematiky

Každý student, který bude dělat maturitu, se k ní musí přihlásit. Proto jsou budoucí maturanti povinni podat přihlášku, ve které vyberou své maturitní předměty a vyplní důležité informace (celé jméno, datum narození, své kontaktní údaje, název střední školy a další). Termín pro podání přihlášky bývá pravidelně v prosinci. Přesné datum se zveřejňuje na začátku daného školního roku.

Jak se připravit na maturitní zkoušku z matematiky

Každoročně ve Škole Populo pomáháme s přípravou na maturitní zkoušky přibližně 400 žákům. Naši lektoři každému žákovi během individuální výuky pomohou a vysvětlí potřebnou látku. Zároveň se zaměří na efektivní postup při řešení didaktického testu z matematiky. Úspěšnost žáků u maturitních zkoušek, kterým jsme pomáhali s přípravou, je 96 %. Důležité je přípravu nepodcenit a začít včas. Rádi s přípravou pomůžeme i vám!

Zdroje informací: 

CERMAT
Wikipedia
ČVUT

Autorka článku: 

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.
Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.