Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Vysoká škola Rozdíly mezi TSP, OSP a SCIO testy

Rozdíly mezi TSP, OSP a SCIO testy

Rozdíly mezi TSP, OSP a SCIO testy
22. 4. 2022
Vysoká škola

Pokud se hlásíte na vysokou školu, pravděpodobně se setkáte s TSP, OSP a SCIO testy. Připravili jsme pro vás přehledný návod, jak se v testech jednoduše zorientovat a jak se na TSP, OSP a SCIO testy připravit, abyste je úspěšně zvládli. 

 

Potřebuji pomoct s přípravou na přijímací zkoušky
Chystáte se na vysokou školu a potřebujete pomoct s přípravou na přijímací zkoušky? Objednejte si doučování ve Škole Populo a naši zkušení lektoři vám pomůžou. 

Co je TSP – Testy studijních předpokladů

Zkratka TSP znamená test studijních předpokladů, lidově se testu říká téespéčka. Cílem testů je prověřit vaše verbální, numerické, analytické a kritické myšlení, prostorovou představivost a kulturní přehled.

Výsledkem testů TSP je tzv. percentil v %. Percentil vyjadřuje, kolik procent uchazečů z vašeho ročníku odpovědělo stejně dobře nebo hůř než vy. Čím vyšší percentil máte, tím jste úspěšnější. Například na žádanou Právnickou fakultu MU potřebujete percentil kolem 90 %. 

Patronem TSP testů je Masarykova univerzita v Brně, kde mají TSP testy jasnou podobu. Na TSP máte 100 minut času, a každá ze 100 otázek má celkem 5 možností. Za správnou odpověď získáte 1 bod, za neutrální odpověď 0 bodů a za chybnou odpověď ztratíte ¼ bodu. Na TSP máte pouze 1 pokus. V covidových letech se TSP testy konaly online, v roce 2022 by se měly uskutečnit prezenčně. 

Na Masarykově univerzitě k testům TSP přihlížejí všechny fakulty, kromě Lékařské fakulty a Fakulty sociálních studií. Přečtěte si více o TSP testech na Masarykově univerzitě

Co je OSP – Obecné studijní předpoklady

OSP testy jsou testy obecných studijních předpokladů. OSP neboli tzv. óespéčka se konají pod záštitou společnosti SCIO a spadají pod Národní srovnávací zkoušky. Narozdíl od TSP máte na SCIO až 6 pokusů, neboli můžete se zúčastnit každého z termínů OSP, který SCIO vypisuje. Za každý termín se platí poplatek 550 Kč. Uchazeči se započte nejlepší z výsledků, kterého dosáhne. 

OSP testy jsou rozděleny na 2 oddíly, verbální a analytický. V rámci verbálního oddílu vás čeká 33 úloh, na které máte 35 minut. V analytickém oddílu je rovněž 33 úloh, ale máte na ně 50 minut

Testy OSP se konají v 6 termínech od prosince do května na přelomu každého roku v různých městech po celém Česku i Slovensku. Testy OSP vyžaduje například Fakulta sociálních studií, která spadá pod Masarykovu univerzitu v Brně. Přečtěte si více o OSP testech od SCIO

OSP – Oborové testy

Kromě klasických óespéček pod Národní srovnávací zkoušky spadají i oborové testy OSP. Jedná se o průřezové testy, které mají narozdíl od OSP, prověřit znalosti z následujících předmětů předmětů. Existuje i slovenská a anglická varianta OSP, které akceptují některé vysoké školy. 

  • Základy společenských věd
  • Matematika
  • Biologie
  • Chemie
  • Jazyky (anglický, španělský, německý)
  • Test pro Evropské právo a politiky EU

Podívejte se na přehled oborových testů OSP

Co jsou SCIO testy

SCIO testy jsou prakticky totéž jako OSP testy, které jsme popsali výše. SCIO je společnost, která tvoří Národní srovnávací zkoušky, a ty se jmenují OSP (obecné studijní předpoklady). OSP mohou prověřovat jak obecné studijní předpoklady (OSP), tak znalosti z konkrétních předmětů (oborové testy OSP). 

Škola Populo, pomoc s přípravou na testy

Příprava na OSP a TSP testy

Budoucí vysokoškoláci – potřebujete pomoci s přípravou na testy TSP či OSP? S přípravou na přijímací zkoušky na VŠ vám ve Škole Populo rádi pomůžeme. Neváhejte nás kontaktovat a společně najdeme termíny pro prezenční či online doučování. A jak příprava na přijímací zkoušky na VŠ u nás probíhá?

  • Vyplníte vstupní test nebo nám popíšete, s jakým učivem potřebujete pomoct. 
  • S lektorem si nastavíte studijní plán.
  • Náplň kurzu s lektorem přizpůsobíte testu OSP, TSP či jinému testu, na který se potřebujete připravit. 
  • S lektorem si projdete testová zadání z minulých let a zaměříte se na strategii vyplňování testů.

Přejeme vám hodně štěstí u přijímacích zkoušek na VŠ.

 

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.