Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Ostatní Vánoční gramatické chytáky

Vánoční gramatické chytáky

Vánoční gramatické chytáky
21. 12. 2020
Ostatní

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Ztrácíte se v psaní velkých a malých písmen a máte strach, že uděláte chybu ve vánočním či novoročním přání? Pak je tento blog to pravé vánoční čtení pro vás. My si sice můžeme užívat dovolenou či prázdniny, ale čeština nespí nikdy. Pojďme se tedy podívat na to, jak to s těmi češtinářskými záludnostmi tohoto krásného období v roce vlastně je.

Potřebujete doučování z českého jazyka?
Český jazyk nemusí být pro každého jednoduchý. Proto doučujeme tento předmět děti na základních i středních školách. Nepodceňte znalosti češtiny vašeho dítěte a začněte s doučováním včas.

Vánoce a vánoční / Štědrý den a štědrovečerní

Vánoce jako název svátku píšeme s velkým V. Kdežto přídavné jméno odvozené od tohoto podstatného jména už píšeme vždy s malým písmenem. O Vánocích tedy tradičně jíme maminčin speciální vánoční bramborový salát. Stejná pravidla platí o dni 24. prosince, který označujeme jako Štědrý den. I v tomto případě se jedná o jeden jediný den v roce, proto s velkým Š. Přídavné jméno štědrovečerní už ale opět píšeme s malým š: Na Štědrý den maminka připravila skvělou štědrovečerní večeři.

Nový rok a nový rok 

S novými roky je to podobné. Pokud máme na mysli svátek, který slavíme 1. ledna, pak hovoříme o Novém roce, o tomto jediném dni. Pokud máme ale na mysli celý příští rok 2021, pak už musíme použít malé n. Právě proto musí náš nadpis vypadat přesně takto: Jak na Nový rok, tak po celý rok. Myslíme tím totiž, že to, jak se nám bude dařit 1. ledna ovlivní celý příští rok. Stejně tak jako u přídavného jména vánoční použijeme i v přídavném jméně malé n. Na Nový rok má pan prezident každý rok novoroční projev, ve kterém nám přeje to nejlepší do celého nového roku.

Není Ježíšek jako ježíšek

Pokud chceme tímto slovem popsat biblickou postavu malého Ježíše Krista, pak použijeme velké J, protože se jedná o zdrobnělinu jeho jména. Stejně tak velké písmeno použijeme, pokud slovem Ježíšek popisujeme Štědrý den, tedy 24. prosince. V případě, že však tímto slovem popisujeme nadílku, kterou jsme našli pod stromečkem, pak je nutné použít malé písmeno. Uvedeme si na příkladu: V kostele jsme viděli sochu malého Ježíška. Letošní ježíšek byl opravdu bohatý, dostal jsem nové auto na ovládání. Jaké jsou vaše rodinné tradice na Ježíška?

Škola Populo, děti s vánočním stromečkem

A jak je to se silvestrem?

Velké písmeno v tomto slově použijete pouze tehdy, pokud znáte někoho, kdo se jmenuje Silvestr. V takovém případě je to jeho jméno a stejně jako Jana nebo Petr se píše s velkým písmenem. Pokud však mluvíme o oslavách na konci roku či chceme tímto slovem označit den 31. prosince, pak použijeme malé písmeno. Náš kamarád Silvestr má svátek 31. prosince, proto budeme na Silvestra s ním, stejně jako na Petra a Pavla býváme s našimi bratranci. (Zde máme na myslí 31. prosince, kdy slaví svátek Silvestr.) A co budete na silvestra dělat vy? My budeme letos slavit silvestr na horách. (Zde máme na mysli 31. prosince ve smyslu oslav a zakončení roku, nemluvíme o ničím svátku.)

Veselé Vánoce a šťastný nový rok vám všem přeje tým Školy Populo!
A dvě malé rady na závěr. Pokud si s češtinou kdykoli nevíte rady, navštivte Internetovou jazykovou příručku Ústavu pro jazyk český AV ČR. A pokud byste potřebovali poradit o něco více, neváhejte nás kdykoliv kontaktovat. Vytvoříme vám učební plán na míru, ať už v našich učebnách nebo online odkudkoli.

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.