Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Termíny a průběh maturit v roce 2023

Termíny a průběh maturit v roce 2023

Termíny a průběh maturit v roce 2023
20. 1. 2023
Maturita

Z čeho se skládá maturita 2023

Maturitní zkoušku dělíme na dvě, a to na společnou a profilovou. Ve společné části studenti povinně skládají zkoušky z českého jazyka a literatury a dále z matematiky nebo cizího jazyka. Děje se tak formou písemného testu. Maturanti se také mohou v případě zájmu přihlásit až ke dvěma nepovinným zkouškám z dalších předmětů.

V části profilové studenti povinně maturují také z českého jazyka a literatury a cizího jazyka. Maturita probíhá písemně i ústně před komisí. To doplňují 2 až 3 povinné profilové zkoušky. Nabídku povinných i nepovinných zkoušek určuje ředitel konkrétní školy. Dodejme, že výsledek jedné povinné profilové zkoušky si student může nahradit jazykovým certifikátem, ovšem s povolením ředitele školy.

Doučování na maturitu ve Škole Populo

Termíny maturit 2023

Zkoušky společné části, tedy písemné didaktické testy, mají pro letošek stanoven jarní termín na úterý 2. až pátek 5. května 2023. Zkoušky profilové části se na jaře budou konat v termínech od úterý 16. května do soboty 10. června 2023. Výsledek jarních termínů společné části maturit zašle pořádající organizace CERMAT ředitelům škol do pondělí 15. května 2023. Ti je následně předají studentům.

V podzimním zkušebním období se testy společné části uskuteční v termínech od pátku 1. do neděle 10. září 2023. Zkoušky profilové části pak budou studenti skládat mezi pátkem 1. a středou 20. září 2023. CERMAT předá výsledky podzimních termínů do 10. září 2023.

Doučování na maturitu
Máte pocit, že vám učení nejde, jak jste si představovali? Kontaktujte nás a domluvte si doučování. Termíny však rychle mizí, doporučujeme proto příliš neotálet.

Kolik času mám na maturitu 2023

Časový limit pro zkoušku z českého jazyka společné části je 85 minut. Test z matematiky trvá 135 minut, zkouška z cizího jazyka pak 110 minut. Ta je navíc rozdělena do dvou částí. Na poslechovou mají maturanti 40 minut, část ověřující čtení a jazykové kompetence zabere 70 minut.

Hodnocení maturit 2023

Ze zkoušky z českého jazyka a literatury ve společné části lze získat maximálně 50 bodů. Student úspěšně odmaturuje, pokud získá minimálně 22 bodů. V testu z matematiky může student maximálně získat také 50 bodů. Hranice pro úspěšně odmaturování je ale v tomto případě o něco nižší, a to 17 bodů.

Maturita nanečisto ve Škole Populo

Test z cizího jazyka ve společné části může být hodnocen maximálně 95 body. Maturant bude úspěšný, pokud z něj získá alespoň 42 bodů.

Zkoušky z češtiny a literatury a také z cizího jazyka v profilové části se skládají z písemné práce a ústní zkoušky. Hodnocení písemné práce tvoří 40 % z celkového hodnocení, ústní zkouška se na výsledku podílí zbývajícími 60 %.

Maturita nanečisto
Vyzkoušejte si maturitu bez starostí. Čekají na vás stejné otázky jako při maturitě, vyzkoušíte si i řešení úloh ve stresu. Budete tak vědět, co vám jde a na co se ještě při učení zaměřit.

Jak se maturitu 2023 připravit

Pokud letos zkoušku z dospělosti” skládáte, určitě doporučujeme s přípravou neotálet. Pokud máte potíže, nebojte se na nás obrátit a domluvte si doučování. Projdeme s vámi vše, co budete potřebovat. Přímo na stránkách CERMATu pak najdete i testy z minulých let, které můžete použít k procvičování.

Své šance dále zvýšíte i díky maturitám nanečisto. Při nich si nejen vyzkoušíte identický typ otázek, jaké se vyskytují na opravdových maturitách, ale zkusíte si také napsat test v časovém limitu. Díky tomu se naučíte pracovat ve stresu. Proti dalším maturantům tak budete mít nemalou výhodu.

Až půjdete ke zkouškám, hlavně těm ústním, nezapomeňte se obléci slavnostněji. Chlapcům doporučujeme oblek a košili, dívkám pak šaty. Mikiny a džíny si nechte až na oslavu úspěšného odmaturování.

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.
Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.