Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Učení Škola hrou u vás doma

Škola hrou u vás doma

Škola hrou u vás doma
24. 5. 2021
Učení

Přemýšlíte, jak dětem zpříjemnit výuku doma, a zároveň je něco hodnotného naučit? Zkuste školu hrou! V dnešním blogu vám ukážeme pár tipů na zábavné aktivity, které zároveň nenásilnou formou učí, aniž by to děti za učení vůbec považovaly. Nejen, že je budou školní povinnosti bavit, ale také si nové informace zafixují snadněji a prakticky bez námahy, kterou by musely vynaložit při klasickém učení s učebnicí.

 

Doučování ve Škole Populo
Naši zkušení lektoři učí všechny předměty základních škol. Objednejte svému dítěti doučování a dejte mu náskok před ostatními. 

Jaké hry a aktivity vybrat

Zábavná a hravá forma procvičování se dá vymyslet pro každý předmět. Většina těchto aktivit se svým charakterem hodí převážně pro děti na prvním stupni ZŠ, které hraní ještě stále ocení. Nicméně možná najdete i pár tipů, jak zabavit i vaše starší děti.

Začněte tím, že si vzpomenete, jaké hry vás jako děti nejvíce bavily a jaké hry mají rády vaše děti. To je základ, na kterém se dá dobře stavět, a který vám pomůže získat inspiraci při výběru možných aktivit. Fantazii se totiž meze nekladou. 

Univerzální hra: Pexeso

Mezi oblíbené dětské hry patří bez pochyb pexeso. A právě pexeso se dá využít ve všech předmětech: v angličtině jej využijete při učení slovíček, když na jednu kartu z dvojice napíšete anglické slovíčko a na druhou kartu jeho český překlad. Stejně tak můžete pexesové karty využít pro česko-latinské názvy do biologie, názvy prvků a jejich značky do chemie a mnoha dalšími způsoby. Stačí si vždy vytvořit dvojice, které k sobě patří, a následně je využít stejně jako obrázkové pexeso. Nehledáte však dva totožné obrázky, ale související dvojice.

Matematika hrou

Pro prvňáčky, kteří se učí počítat základní matematické operace, je dobré zvolit nějaké zástupné předměty, které mají spočítat, a vymyslet k tomu vtipný doplňující příběh, který děti pobaví. Za imaginární čísla tedy lze dosadit například zvířátka. Místo strohého počítání 2 minus 1 můžete například říci: “Na dvoře si hráli 2 psi, ale jeden ucítil čerstvě upečený koláč, a tak se za ním rozběhl ze dvora pryč. Kolik psů tedy zůstalo na dvoře?” Stejný systém zástupných předmětů jde krásně použít při učení zlomků. Místo, pro děti často těžko uchopitelných, lomených výrazů můžete využít koláče: “Jeden koláč je celek, když jej rozdělíme na 6 stejných dílů, získáme šest šestin koláče. Když z něj pak 3 dílky sníme ke svačině, kolik dílků koláče nám zbyde?”

Skládání slov a vět

Dalším tipem pro procvičování převážně českého jazyka je skládání slov a vět z jednotlivých písmen. Určitě si pamatujete, jak jste takové kartičky s písmeny používali v první třídě. Vyrobte si je i doma a zkuste je pomocí magnetů připevnit na lednici. Můžete tak přímo v kuchyni zábavně trénovat doplňování měkkého či tvrdého i/y, mě/mně nebo v angličtině trénovat zdvojené souhlásky.

Rodič je žák, dítě je učitel

Můžete si také zkusit zahrát na školu, ale obráceně. Vy, jako rodiče, budete žáci a vaše děti budou vašimi učiteli. Nechte je, ať vám vysvětlí například, jak to bylo s husitskými válkami nebo jak funguje fotosyntéza. A nebojte se ptát na doplňující otázky, které musí děti v rolích učitelů zodpovědět. Děti si tak nahlas zopakují, co vědí, vašimi otázkami je přinutíte nad problematikou přemýšlet v souvislostech a navíc budou mít skvělý pocit, že vás mohly něco nového naučit. 

Škola Populo, vyzkoušejte školu hrou

Nebojte se jít ven

S blížícím se létem se také nabízí procházky do přírody, které mohou sloužit jako názorná ukázka učiva prvouky, biologie či přírodopisu. Ať už dětem budete ukazovat stromy a květiny nebo poznávat ptáky podle zpěvu či zbarvení, vaše děti si informace zapamatují určitě snáze, než učením se z učebnice.

Další venkovní aktivitou pro prvňáčky pak může být počítání předmětů, na které venku narazíte. Například kolik růžových tulipánu máte na zahradě, kolik je tam těch žlutých a kolik jich je dohromady. Popřípadě spočítat kolik slepic má soused na dvorku. Využít můžete také bublifuk a nechat děti počítat vyfouknuté bubliny, než prasknou.

Jak může pomoci Škola Populo

Aktivit a her, které můžete se svými dětmi vymyslet je nepřeberné množství. Nebojte se vyzvat přímo děti, aby vymyslely nějakou zábavu, při které si zopakují či procvičí školní učivo.

Samozřejmě ale chápeme, že na tyto nadstandardní aktivity někdy rodiče nemají kvůli dalším povinnostem čas nebo energii. A jak jsme již několikrát uváděli, rodiče nejsou učitelé a my je do této role nechceme nutit. Naopak vám rádi podáme pomocnou ruku při doučování či přípravě na zkoušky. Naši lektoři mají mnoho let praxe s dětmi a dokáží tak rychle odhadnout, jaký styl výuky sedí konkrétnímu žákovi. A mnohdy jsou to právě tyto zábavné aktivity a hry, které dokáží dítě přimět, aby o dané problematice přemýšlelo úplně jinak.

Pokud tedy máte pocit, že vám Škola Populo může být nápomocná, budeme rádi, když se nám ozvete pomocí nezávazného kontaktního formuláře na našich webových stránkách. My se vám obratem ozveme zpět a sestavíme pro vás individuální studijní plán přímo na míru vašim požadavkům. A nebojte, vše zvládneme i online z pohodlí vašeho domova, a to i na poslední chvíli před koncem školního roku. Těšíme se na vás!

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.