Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Učení Na co nezapomenout den před písemkou

Na co nezapomenout den před písemkou

Na co nezapomenout den před písemkou
11. 1. 2021
Učení

Pololetí se pomalu blíží a spolu s ním také pololetní písemné práce a testy, kterých není málo. V takové situaci, ale i před každou jinou písemnou prací, je důležité vědět, na co se s vaší ratolestí zaměřit a co všechno den před zkouškou stihnout. Děti se těchto zkouškových období často bojí a jsou ve stresu. Pomoc rodičů, jejich důvěra a dobrá organizace přípravy jim však může pomoci zvládnout všechno levou zadní.

Potřebujete doučování?
Ve Škole Populo již několik let doučujeme všechny předměty základních i středních škol. Naši zkušení lektoři úspěšně připravují žáky na písemky, diktáty nebo na přijímačky. Objednejte si své doučování.


To, co nejvíce pomáhá, je správné soustředění energie na to, co je opravdu důležité. Přečtěte si našich 6 tipů, které mohou vašemu dítěti pomoci s přípravou na jakoukoli zkoušku.

Zopakujte s nimi, co už znají

Jestli vaše dítě čeká zkouška v následujících 24 hodinách, není dobré, aby se pokoušelo naučit něco nového. Pod tlakem a stresem z blížící se zkoušky není dětský mozek schopen přijímat a vstřebávat další informace.

Je mnohem lepší, když si děti budou opakovat to, co už znají, a budou si například pročítat svoje starší poznámky. Děti si také mohou projít zadaní předešlých písemek od daného vyučujícího, aby byly seznámené se stylem jeho otázek a způsobem hodnocení. Mnohým pomáhá, když si pro lepší zapamatování vymyslí nějakou mnemotechnickou pomůcku, kterou mohou při testu použít.

Příklady známých mnemotechnických pomůcek:

Římské číslice

Ivan Vedl Xenii Lesní Cestou Do Města

LaCoDoMo

Vitaminy rozpustné v tucích

zADEK

Čísla IZS

Policie 158 (8 jako pouta)

Hasiči 150 (0 jako rybník)

Záchranná služba 155 (5 jako invalidní vozík)

Počty dní v jednotlivých měsících počítáme na kloubech rukou. Kloub znamená 31 dní.

Kromě výše zmíněných “berliček pro paměť” si samozřejmě každý běžně vytváří své vlastní pomůcky na základě vlastní fantazie a asociací.

Odměňte je za poctivou přípravu

Jestli je vaše dítě nervózní (kdo by se divil!), je důležité jej za odvedenou práci odměnit. A pokud mu uvaříte jedno z jeho nejvíce oblíbených jídel, určitě mu uděláte radost. A jako dezert oblíbená zmrzlina.

Škola Populo, příprava před písemkou

Zvedněte jim sebevědomí

Ať už vaše dítě čeká maturita nebo jsou pod tlakem kvůli splnění podmínek pro přijetí na vysněnou vysokou školu, je naprosto normální, že o sobě studenti po zkoušce pochybují. I když jim nemůžete zabránit v tom, aby cítili obavy (pokud ovšem nemáte kouzelnou hůlku), připomínejte jim, co všechno už dokázali, a že tuto zkoušku zvládnou stejně tak.

Všechna tato pozitivní ujištění z vaší strany jim pomohou myslet mnohem více pozitivně. Sebevědomější postoj = soustředěný mozek. 

Povzbuďte děti, aby šly brzy spát

Možná budou mít děti nutkání k tomu, aby zůstaly celou noc vzhůru a biflovaly se, ale to může mít spíše negativní dopad na jejich výkon u zkoušky. Povzbuďte je k tomu, aby šly brzo spát a měly alespoň 8 hodin spánku. Probudí se tak odpočatí a nabuzení čelit výzvě, která je čeká.

Připravte si vše potřebné ke zkoušce

Pokud si děti celý den pročítají poznámky, může pro ně být vítanou a důležitou přestávkou nachystání a sbalení všeho potřebného na zítřejší písemku. V každém případě je dobré si s sebou vzít i několik náhradních propisek.

Jestli píšou zkoušku z matematiky, měly by si dvakrát zkontrolovat, je potřeba zkontrolovat jaké pomůcky budou potřebovat (kalkulačka, pravítka, kružítko, tabulky apod.). Zkoušky mohou také mít striktní pravidla ohledně telefonů, takže se ujistěte, že o tom děti vědí a uloží si telefony bezpečně do batohu nebo do skříňky před tím, než vstoupí do místnosti. V případě, že budete mít vše nachystané večer před zkouškou, mohou se děti ráno vzbudit s klidným pocitem a vyrazit do školy  bez zbytečného stresu.

Hodně štěstí všem! Tato dodatečná podpora z vaší strany jako rodiče v období zkoušek bude – bez ohledu na to, zda si vaše dítě myslí, že si vede dobře či špatně – pro vaše děti znamenat opravdu hodně. A jestli máte pocit, že by vaše dítě ocenilo soukromé lekce, neváhejte nás kdykoliv kontaktovat!

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.
Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.