Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Cizí jazyky 10 zaručených způsobů, jak se naučit anglicky

10 zaručených způsobů, jak se naučit anglicky

10 zaručených způsobů, jak se naučit anglicky
23. 6. 2023
Cizí jazyky

Že “žádný učený z nebe nespadl”, už asi víte. Ale umíte to říct anglicky? Jste věčný začátečník nebo se ještě stále odhodláváte s anlickým jazykem začít? 

Přesně pro vás tu máme 10 zaručených způsobů, jak se naučit mluvit anglicky. Ať už proto, že se konečně chcete dorozumět na dovolené, nebo proto, že se vám nechce čekat, až vaše oblíbené filmové novinky nadabují do češtiny. 

Pokud se chcete naučit rychle anglicky, existují 4 jazykové dovednosti, které vás k vysněnému cíli postupně přiblíží. 

Poslech, mluvení, čtení, psaní. 

Jak využít tyto jazykové dovednosti v různých kombinacích a naplno? To si přečtěte v následujících deseti bodech:

1. Slovní zásoba jako základ

I když anglický jazyk dle asociace Global language monitor obsahuje již více než 1 milion slov, vám bude stačit ke každodenní komunikaci a porozumění pouze 3-5 tisíc slovíček. Zdá se vám to stále moc? Nevěste hlavu! Stačí vám jen 600 anglických slov, abyste zvládli základní konverzaci na úrovni A1. Vždyť i rodilý mluvčí využívá zhruba jen 20 000 slov v průběhu celého svého života. 

A jak se správně učit slovíčka? Nejdříve si je přečtěte nahlas, tím je zároveň uslyšíte, a poté si je několikrát po sobě napište na papír. Takto zapojíte všechny výše zmíněné jazykové dovednosti a tím si slovíčka s větší pravděpodobností zapamatujete. Pokud si zapsaná slovíčka pravidelně zopakujete, máte zčásti vyhráno a jen tak je nezapomenete. Vždy je také důležité začít se základními slovíčky a postupně přidávat další, často používaná. Například naši lektoři na prvních hodinách angličtiny začínají vždy jednoduššími tematickými okruhy (jídlo a pití, každodenní činnosti, dopravní prostředky) a později k tomu přidají složitější slovíčka (nakupování, volný čas, cestování). Let's study!

Chcete začít s výukou angličtiny ihned?
Ve Škole Populo máme zkušený tým lektorů pro všechny věkové kategorie a úrovně jazyka. Přihlaste se nyní a během pár měsíců budete schopni komunikovat s lidmi po celém světě. 

2. Učebnice angličtiny na míru

Slovní zásoba je sice velmi důležitá, ale bez gramatiky to prostě nepůjde. Dost možná si pomocí slovíček zvládnete v restauraci v zahraničí objednat, ale nebylo by příjemnější přijít, být schopný popřát personálu dobrý den, objednat si ve větách a ještě ke všemu poděkovat? A jak se lépe naučit gramatiku cizího jazyka, než pomocí učebnice angličtiny

V knihkupectví i na internetu najdeme nepřeberné množství učebnic angličtiny, ale která je ta nejlepší? Při výběru té správné učebnice záleží hlavně na vaší úrovni znalostí. Pokud nejste přímo začátečník, který si samozřejmě koupí učebnici pro začátečníky, doporučujeme nejdříve si otestovat svou úroveň anglického jazyka. Toto testování lze provést bezplatně například na stránkách Cambridge English. Výsledek testu odhalí vaši aktuální úroveň angličtiny (A1-C2), podle které si vyberete učebnici přímo pro vás. Let's choose! 

A jaké má Škola Populo doporučení pro výběr učebnice angličtiny? 

  • Angličtina pro každého, učebnice, úroveň dle potřeby (Harding Rachel, Bowen Tim, Barduhn Susan) - Přehledně zpracované učebnice angličtiny s velmi pěknou grafikou.

  • Angličtina pro začátečníky a samouky (Štěpánka Pařízková) - Ideální učebnice pro samouky. K učebnici jsou ke stažení zdarma i nahrávky slovíček a cvičení, namluvené přímo rodilými mluvčími.

  • Essential Grammar in Use pro začátečníky nebo English Grammar in Use pro pokročilejší (Raymond Murphy) - Nejlepší učebnice na procvičení anglické gramatiky. 

3. Mluvte anglicky 

Když už umíme slovíčka i gramatiku, je potřeba se rozmluvit. Určitě jste někdy slyšeli větu “Já anglicky rozumím, ale nemluvím”. Touto fází si při výuce cizího jazyka projde snad každý, ale jak ji překonat? Ano, tušíte správně. Mluvit, mluvit, mluvit. Pokud anglický jazyk nebudete pravidelně trénovat v praxi, neposunete se dále na cestě za vaším cílem naučit se mluvit anglicky a budete pouze získané vědomosti postupně zapomínat. 

Chcete si zlepšit svůj mluvený projev, ale nemáte s kým mluvit anglicky? V takovém případě je ideální přihlásit se na kurz anglické konverzace. Na konverzačních hodinách probíhají rozhovory na různá témata, kdy lektor rovnou může opravit vaše chyby a poradit vám se správnou výslovností. Let's talk! 

4. Jazykové kurzy s lektorem

Největší překážkou pro člověka s touhou naučit se mluvit anglicky je jeho vlastní morálka. Naučit se anglicky doma lze samozřejmě i vlastním úsilím, ale s lektorem angličtiny to vždy půjde o něco lépe. Lektor vám vše vysvětlí, takže si nebudete muset hodiny lámat hlavu s výslovností různých slovíček nebo gramatikou, kterou se sice naučíte, ale nebudete umět použít v praxi. 

Víte, že?
Jazykový kurz s lektorem je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak se rychle naučit anglicky. A jestli nemáte čas docházet na lekce angličtiny prezenčně, můžete si kurz zajistit on-line, z pohodlí domova. 

 

Vyzkoušejte jazykový kurz se zkušeným lektorem angličtiny! 

Ve Škole Populo vám zprostředkujeme jazykový kurz na míru, prezenčně nebo online, pro všechny věkové kategorie i úrovně znalostí. Zavolejte nám na telefonní číslo 730 701 601 nebo nám napište pomocí chatu v pravém spodním rohu této stránky a my vás co nejdříve kontaktujeme. Let's call!

5. Vyjeďte do světa

Bez teorie to samozřejmě nepůjde, ale praxe je ta nejúčinnější cesta, jak se naučit anglicky. Učte se slovíčka a gramatiku, jakmile však budete mít příležitost vyjet do zahraničí, chyťte se jí. A když už tam budete, nebojte se mluvit. Vždy je lepší říci něco špatně, nežli vůbec. 

Můžete jet na dovolenou, pracovat do ciziny nebo si zaplatit jazykový kurz v zahraničí. Vše se počítá. Samozřejmě, čím déle tam budete, tím pro vás bude komunikace v angličtině přirozenější a postupně ztratíte všechny zábrany, které by vás od mluvení cizím jazykem odrazovaly. 

Jako bonus poznáte cizí kulturu, ochutnáte tradiční kuchyni a získáte nové přátele, se kterými můžete angličtinu trénovat i po návratu do Česka. Let's go!

6. Mobilní výukové weby a aplikace

Pokud jsou pro vás jazykové kurzy a výjezdy do zahraničí nemyslitelné, ať už z časových či finančních důvodů, vždy tu máme další možnosti, jak se naučit anglicky doma. Jednou z předností 21. století jsou webové stránky a mobilní aplikace, kde si můžete angličtinu procvičovat bez ohledu na to, zda jste doma na gauči nebo právě třeba na cestě do školy nebo do práce. 

Webových stránek a aplikací s výukovým obsahem můžeme najít spoustu, ale co opravdu můžeme za Školu Populo doporučit, je web a aplikace News in Levels. Najdete zde gramatiku, knihy, videa a hlavně také články s novinkami z celého světa, včetně výběru úrovně anglického textu, který se vám zobrazí. Ke každému článku je navíc poslech a vysvětlení složitějších slovíček. 

Nejznámější aplikace na výuku jazyků je Duolingo. Výhodou této aplikace je, že vás Sovička vždy upozorní, že je čas na denní dávku výuky a základní verze je dokonce zdarma. Mezi další aplikace na výuku angličtiny pak patří např. Memrise, Quizlet nebo třeba BBC Learning English. Ačkoliv je velká část výukových aplikací placených, částka nebývá nijak závratná a většinou si můžete po nějakou dobu zdarma vyzkoušet, zda vám daný produkt bude či nebude vyhovovat. Let's download!

Chcete mluvit anglicky snadno a rychle?

Začněte svou anglickou výzvu již dnes! Zkuste náš jazykový kurz a získejte osvědčené strategie a učební materiály, které vám pomohou dosáhnout plynulé angličtiny.

7. Knihy v angličtině a zrcadlová četba

Rádi čtete? Nebojte se sáhnout po knize v anglickém jazyce. Sice vám čtení možná zabere více času, ale pokud si dáte tu práci a přeložíte si vše, čemu nebudete rozumět, uvidíte, že vás to v angličtině neskutečně posune vpřed. Knihy vám rozšíří slovní zásobu tím nejpřirozenějším způsobem, jaký existuje. Ať už jste fanda románů, detektivek nebo třeba pohádek, není žádného špatného žánru, pokud je kniha v angličtině. 

Pro ty z vás, co si netroufnou na knihu v angličtině, doporučují naši lektoři využít tzv. zrcadlovou četbu. Jedná se o dvojjazyčné knihy, kdy na jedné straně je text v angličtině a na té druhé se zrcadlí ten samý text v češtině. Pokud se tedy stane, že nerozumíte některému z anglických slovíček, stačí se podívat na druhou stranu a hned vám to bude jasné. Pro větší efektivitu si nová slovíčka vždy zapište a přečtěte nahlas. Let's read!

8. Filmy a seriály s titulky

Pro milovníky popcornu a času stráveného u obrazovky máme další skvělý tip na to, jak se naučit anglicky doma. Sledujte vaše oblíbené filmy a seriály v originále s českými titulky. Ačkoliv se váš mozek tváří, že se soustředí na pouze čtení titulků, ve skutečnosti vnímá i mluvený projev herců. Pokročilejší angličtináři si mohou zapnout titulky rovnou v angličtině. 

A pokud chcete takto strávený čas ještě zefektivnit, doporučujeme nachystat si papír, tužku a každou novou frázi nebo slovíčko, které se vám líbí nebo by se vám mohlo hodit, si poctivě zapište. To samé platí samozřejmě i v předchozím a následujícím bodě. Let's watch!

9. Zahraniční podcasty a audioknihy 

Pokud nejste fanoušci četby ani sledování televize, nebo na to prostě jen nemáte čas, máme pro vás další možnost, jak se dá naučit anglicky, a to právě poslechem podcastů nebo audioknih, které vám stejně jako dva předchozí body pomohou s anglickým jazykem přirozenou cestou. Je možné, že nebudete rozumět všemu, i zde však platí, že pokud něčemu nerozumíte, stačí si to přeložit, zapsat a příště, až danou frázi uslyšíte, budete již vědět, co znamená. 

U audioknih je asi jasné, že si každý opět vybere žánr, který je mu nejbližší, ale co podcasty? Samozřejmě i zde je velké množství témat a možností, co si k poslechu vybrat. Věděli jste však, že jsou i výukové podcasty právě pro studium anglického jazyka? Z podcastů v češtině jsou to BroňaCast a Kubova English. V angličtině máme samozřejmě větší množství titulů a pokud si do vyhledávání na vaší oblíbené platformě pro podcasty zadáte “Learn English”, nemůžete minout. Let's listen!

10. Využijte sociální sítě a zahraniční chaty

Po čínštině a španělštině je angličtina třetím nejrozšířenějším mateřským jazykem na světě, a je považován za globální komunikační prostředek. Proč tedy nevyužít sociální sítě, na kterých stejně trávíme denně několik hodin, k tomu naučit se mluvit anglicky. 

Abyste mohli trénovat angličtinu v praxi, nemusíte kvůli tomu ani hned vyrazit do světa. Na sociálních sítích najdeme různé skupiny, které lze přímo k tomuto účelu využít. Například na Facebooku je to English Speaking Group, English Learning & Speaking Group, English Speaking Practise Partner a mnoho dalších. Další možností, jak si potrénovat angličtinu je stáhnout si aplikaci Speaky nebo Tandem. V takových aplikacích se lidé z celého světa scházejí, právě aby mezi sebou mohli zdarma komunikovat cizími jazyky. Let's chat!

Závěrem je třeba říci, že těchto 10 způsobů, jak se naučit anglicky, sice vychází z letitých zkušeností, ale nikdy nedosáhnete vysněného cíle bez správné motivace, svědomitého učení a pravidelné praxe. Vytvořte si harmonogram učení, stanovte si dosažitelné cíle a hlavně je dodržujte. Buďte trpěliví a nebojte se chyb. Vždyť přece “there is no shame in not knowing”. 

Zdroje informací: 

Global language monitor, Wikipedia, Cambridge English, News in Levels

Autor: 

Kateřina Hrbková
Social specialist a copywriter
Kateřina vystudovala Rekreologii na Univerzitě Palackého, díky které mimo jiné získala široký přehled v marketingu a managementu. Je kreativní duší Školy Populo. Připravuje obsah na naše sociální sítě tak, aby byli klienti o všem informováni. Zároveň píše články pro blog plné zajímavostí ze světa školství nebo cizích jazyků.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.