Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Učení Vánoce přichází, učení schází...

Vánoce přichází, učení schází...

Vánoce přichází, učení schází...
17. 12. 2019
Učení

“Vánoce jsou svátky klidu, nezkoušejte naši třídu. Kdybyste nám pětku dala, ryba by Vám nechutnala.” To jsou typická slova a přání, která si mnoho lidí vybaví v souvislosti s nadcházejícími svátky. Žáci se nechtějí učit a nejraději by podnikali všelijaké výlety, účastnili se akcí, na školu přitom raději ani nemyslet.

Jenže ne vždy lze tato přání vyplnit. Nebo se snad mýlíme? A když už jsme u toho, co byste odpověděli na otázku: “Jde dohromady učení a Vánoce? A může se žák učit tak, aby o tom nevěděl?” Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v článku.

Potřebujete doučování?
Věnovat doučování jako vánoční dárek není vůbec špatný nápad. Co je přeci víc, než investice do vzdělání svého dítěte? Objednejte si doučování ve Škole Populo.

Dospělí, děti, studenti, každý si Vánoce představuje jinak …

Klid, pohoda a čas strávený s rodinou, tak si Vánoce představuje většina dospělých. Naopak Ježíšek, stromeček a mnohdy ne moc oblíbený kapr představuje Vánoce z pohledu dětí. Skripta, učení a pramálo volného času a odpočinku, to by zase mohla říci většina studentů.

Jak se učit o Vánocích 

Své o tom ví i Eva, která se každé Vánoce pilně vzdělává, aby lednové zkoušky zvládla napoprvé. Přesto, že jí učení zabírá většinu volného času, najde si chvíli i na rodinu. A aby jí to učení šlo hezky od ruky, využívá řadu učebních technik. A právě o ně se s Vámi dnes podělíme. A myslete na to, že se můžeme učit lépe a rychleji.

Přečti a opakuj – asi nejrozšířenější a nejznámější metoda. Spočívá v tom, že si část textu přečtete, a poté se ji pokusíte co nejpřesněji zopakovat.

Přečti a napiš – dalším ze způsobů, jak si informace zapamatovat, je jejich přečtení, zapamatování a zapsání. V některých případech se úspěch dostaví okamžitě, jindy musíte učivo přepsat i několikrát.

Přepiš – někomu také vyhovuje přepisování učiva, jenže kdo na to má čas? Přepsat jednu stránku lze, přepsat jich deset – tak na to se už většina studentů netváří moc přívětivě, a přepsat celá skripta – tak na tohle se studenti netváří už vůbec. A my se jim ani nedivíme, však komu by se chtělo přepisovat učebnici o desítkách až stovkách stran?

Vlastní učebnice – asi tou nejlepší kombinací výše zmíněných metod je vlastní učebnice. Že jste to ještě nezkoušeli? Chyba! Vezměte si rychle papír a tužku a jdeme na to.

Škola Populo, učení o Vánocích

Vlastní učebnice stojí za to! 

Už jen název “vlastní učebnice” nezní příliš vábně, avšak tato metoda učení opravdu může v učení pomoci, a to nejen studentům středních či vysokých škol. Kombinuje zároveň text, obrázky a barvy, ale hlavně samotné její tvoření napomáhá mozku si nové informace zapamatovat.

Postup je vlastně úplně jednoduchý a vytvoření takové učební pomůcky rozhodně nezabere více času než neustálé opakování učiva. Pokud tedy se tedy chcete efektivně učit, pusťte se do jejího tvoření.

Budete potřebovat papíry, propisky, tužky, a když nějaké najdete, tak i pastelky nebo fixy. Mazi studenty jsou také oblíbené zvýrazňovače, i ty prokáží obrovskou službu. Dále jsou nezbytné materiály, ze kterých chcete čerpat, knihy, učebnice, skripta, vlastní poznámky nebo prezentace, které učitelé zveřejňují. Všechny si je rozložte kolem sebe a začněte prvním tématem.

Napište název a klíčové body, které si potřebujete zapamatovat. Můžete použít také obrázky, které na papír nalepíte. Nepište souvislý text přes celé řádky, zkuste odrážky, a podobně jako je tomu na počítači, pěkně kolem obrázků.

Ve chvíli, kdy obrázky i text nalezly svá místa, přichází na řadu barvy – zvýrazňujte a podtrhávejte. Pokud si máte zapamatovat nějaký graf, zvýrazněte si každé jeho políčko jinou barvou. A myslete na souvislosti. Čím větší “blbost” a “podivnost”, tím lépe si ji lidský mozek zapamatuje. Velmi užitečné jsou proto tipy Jakuba Poka a jeho Školy PamětiVe videích vysvětluje, jak si za pomoci velmi neobvyklých obrazů zapamatovat to, co potřebujeme.

Při učení využívejte fantazii …

Fantazie se určitě nebojte a i přesto, že neumíte moc kreslit, kreslete. V případě, že škrábete jako kočka, stejně pište. Někteří dokonce tvrdí, že pomáhá i zpěv, takže si klidně zpívejte. Ať už bude vaše zvolená metoda jakákoliv, bude jen vaše, a určitě bude dobrým základním kamenem pro úspěch.

Nad vlastní učebnicí plnou informací se ale zbytečně nezdržujte, zařaďte do ní právě to podstatné. Kudrlinky a vlnovky, všelijaké ozdůbky, ty si nechte na jindy. Tady je nejdůležitější obsah.

Z vlastní knihy se vám bude mnohem lépe učit a snáze si zapamatujete informace. Při jejím psaní propojíte čtení, opakování nahlas, psaní i zvýrazňování. Zapojíte tedy nejméně tři smysly – zrak, hmat a sluch. V případě opakování jsou to jen zrak a sluch, v případě přepisování jen zrak a hmat. A pokud si knihu jen čtete, a ještě potichu, zapojíte jen zrak. A to je dost málo, nemyslíte?

Vlastní vytvořené materiály využívají i žáci, kteří jsou vzděláváni některými z alternativních metod vzdělávání nebo jsou vzděláváni domaVytvářejí si vlastní portfolio a ke svým sešitům nebo učebnicím mají opravdu blízký vztah. Například žáci Waldorfské pedagogiky se učí číst z čítanky, kterou jim vytvoří rodiče, proto si jí váží. Stejně tak si i vy můžete vážit svého díla, protože mu věnujete čas. A má to jednu velkou výhodu, bude vás to bavit.

Knihy, videa, skripta

Dalšími podpůrnými prostředky při učení jsou pro Evu videa, kterých na internetu najde nepřeberné množství. Evě také pomáhá přečíst si stejnou látku, ale v jiné verzi. Každý učitel učí jinak, píše jinak, vysvětluje jinak. Sáhnout můžete po skriptech nebo učebnicích z různých škol, které taktéž najdete na internetu, stačí hledat. K tomu, abychom pochopili daný problém, někdy stačí změnit styl, jakým se na problém díváme.

Učím se, aniž bych o tom věděl

Naproti Evě je tady ale ještě Adam, který navštěvuje základní školu a nejraději ze všeho odhodí aktovku do kouta a sedne si k počítači. Nějaká škola ho vůbec nezajímá. A když se má učit, je to většinou katastrofa. Přesto i na takové žáky lze vyzrát, aniž bychom si to uvědomovali, nebo spíše aniž by si to žáci uvědomovali. Vánoce jsou ideálním prostředkem, jak začít děti učit psát a počítat, vzdělávat je v tradicích a připomenout tak sami sobě, proč vůbec Vánoce slavíme.

Asi většina z nás zdobí na Vánoce stromeček, a i když se najdou tací, kteří zdobí třeba fíkus, nechme děti, ať si jej nazdobí samy. Už jen to, že jim řeknete: “Dopředu pověs tři modré baňky a dej tam pět hvězdiček,”je donutí počítat. Zapojte děti do výroby ozdob z papíru, není to tak těžké a návodů naleznete spoustu.

A třeba i z obyčejného mlsání cukroví můžete udělat matematickou operaci. Co třeba dát dětem za úkol dát si na talířek tolik kusů toho, tolik onoho a tolik tamtoho cukroví. Nebo přinést určitý počet lžiček ke kávě nebo čaji. Využijte všeho, co dítě rádo dělá, a zkuste do toho zapojit matematiku. Češtinu můžete využít třeba u psaní dopisu Ježíškovi, který vyloženě nesnáší pravopisné chyby.

A vánoční pohádky? I ty se dají využít, především na paměť a pozornost. Podívejte se na ně společně a nechte dítě převyprávět, o čem pohádka byla, kdo byl zápornou a kdo kladnou postavou nebo jak se hlavní postava jmenovala. A nezapomeňte se ho zeptat na vlastní názor.

Když už nastane ten očekávaný den D a dítě se nedočkavě vrhne ke stromečku, můžete ho nechat rozdávat dárky podle jména, procvičí si tím čtení. Zabrat může dostat také jeho trpělivost, protože své dárky rozbalí až na úplný konec.

Jde dohromady učení a Vánoce?

Nyní se tedy pokusme odpovědět na onu základní otázku: “Jde učení a Vánoce dohromady”?  Z předešlých řádků vyplývá, že jde. Jen se na ono učení musí jít rafinovaně. Zkuste se uvolnit a nemyslet na to, kolik stran textu nebo skript na naučení vám ještě zbývá. Místo věty: “Mám ještě dvaadevadesát stran…,” použijte větu: “Mám už jenom dvaadevadesát stran.” Uvidíte, že změna jednoho slova dokáže zázraky. No… zázraky asi ne, ale odlišnému pohledu na věc určitě prospěje.

Závěrem Vám chceme popřát klidné svátky bez nehod a s úsměvem na tváři. Nezapomínejte ale na učení a pokud se Vaše dítě chystá na střední školu nebo víceleté gymnázium, nepodceňujte přípravu. Než se nadějete je tady leden a přijímačky se blíží.

Máte zájem o doučování? Neváhejte nás kontaktovat. Ve Škole Populo doučujeme všechny předměty základních, středních i vysokých škol.

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.
Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.