V tuto chvíli evidujeme OBROVSKÝ ZÁJEM o doučování. Kontaktujte nás ještě dnes, abychom Vám mohli garantovat přípravu.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Přijímací zkoušky Přijímací zkoušky - co když se to nepovede?

Přijímací zkoušky - co když se to nepovede?

Přijímací zkoušky - co když se to nepovede?
6. 3. 2020
Přijímací zkoušky

Co když neudělám přijímačky? Tuto otázku si klade minimálně polovina „přijímačkářů”. A my jim dokonale rozumíme. Zatímco v minulém článku jsme se věnovali tomu jakou školu si vybrat, tak tentokrát se podíváme na tuto žáky často pokládanou otázku a vlastně celou cestu, kterou si žáci a žákyně musí projít. Než začneme, podívejme se tedy na celé přijímací řízení a připomeňme si, co je potřeba zvládnout. Přidáme také několik, podle nás, velmi užitečných rad, které Vám mohou pomoci v období před přijímacími zkouškami, ale i po nich.

Výběr střední školy

Volba střední školy je pro žáka deváté třídy velice obtížná, často se setkáváme s tím, že student vůbec neví, co by chtěl studovat, a když už nějaký skromný tip má, není si jím jistý. Každý žák potřebuje v těchto chvílích plných obav a napětí podporu a porozumění. 

Velice důležitá je také komunikace s okolím, studenti často potřebují porozumění, vyslechnutí a nezávislou radu. Takovou radu může poskytnout například učitel ve škole, se kterým žáci mohou konzultovat volbu dalšího vzdělávání.

Potřebujete připravit na přijímací zkoušky?
Potřebujete pomoct s přípravou na přijímací zkoušky? Neváhejte se na nás obrátit. Každý rok doučujeme stovky dětí, které se dostanou na svou vysvěnou střední školu.

Podání přihlášky

Prvním krokem v procesu je podání přihlášky. Ke konečnému rozhodnutí mohou budoucímu studentovi či budoucí studentce pomoci otázky, které jsme zveřejnili v článku Volba školy je jen na Vás. Ať už bude volba jakákoli, je třeba myslet na důležité termíny. V letošním školním roce 2019/2020 je termín podání přihlášek do 1. března 2020. První březen je tedy posledním dnem, kdy mohou být přihlášky na školy doručeny. 

Až budete vyplňovat přihlášky, dejte si pozor na pravopis a na správné vyplnění všech kolonek, neméně důležité je také správně zapsat jméno žáka a nikde se nepřepsat. Naše doporučení před vyplněním je jednoduché: Okopírujte si nevyplněné přihlášky a nanečisto si je sami vyplňte. Kopii si zkontrolujte a až poté podle kopie vyplňte i originál. Je tak menší riziko, že se při psaní spletete.

Následně doručte přihlášky na Vámi vybrané střední školy. Přihlášky doporučujeme na danou školu zanést osobně. Osoba odpovědná za jejich sběr Vám vydá potvrzení, že přihláška byla doručena. Nemusíte se tak bát, že by se někde ztratila. Potvrzení může být třeba v podobě razítka nebo data a podpisu dané odpovědné osoby. V případě, že přihlášku nemůžete do školy doručit osobně, pošlete ji poštou, nejlepší je v tomto případě doporučené psaní, v žádném případě ji neposílejte obyčejně. Tak vyvstává riziko, že by se mohla někde “zatoulat” nebo pozdržet, a tím pádem by se nestihla doručit včas. Podací lístek si dobře uschovejte pro případ, že by bylo nutné datum odeslání prokázat.

Příprava na přijímací zkoušky

Nastává dlouhé období nejistoty. V tomto období se žáci, kteří si zvolili maturitní obor nebo gymnázium, připravují na přijímací zkoušky. Těch se řada budoucích studentů bojí a v jejich tvářích často převládá nejistota. Uvědomují si své slabiny a ti poctivější, kteří nechtějí nechat nic náhodě, se snaží takové slabiny eliminovat.

Existuje řada možností, jak se nedostatků zbavit. Pro tento boj je však důležitá jedna komodita, kterou žáci mnohdy nemají, většinou proto, že přecenili své schopnosti. Touto komoditou je čas! Čas, který mohou žáci přípravě věnovat. 

Jak se s tím tedy vypořádat? Důležitý je klid, pozornost, chuť se něco nového naučit a porozumět. Dále je zapotřebí pevná vůle a v případě potřeby se nebát vyhledat pomoc. Takovou pomocí může být rodič, kamarád, učitel nebo lektor. Problém je však často v tom, že si žáci nutnost vyhledat pomoc často ani sami neuvědomí, v horším případě se bojí přijít za někým s otázkou: “Co to znamená?”, nebo “Jak bych to mohl/a vyřešit?”. Tento strach může pramenit například z toho, že se bojí posměchu, nějaké kousavé poznámky nebo třeba zlostného pohledu. Proto je nesmírně důležitá pozornost okolí, např. že se svých dětí budete pořád dokolečka ptát, jak jim příprava jde, a budete žádat prokázání pokroků. Jim to bude zpočátku pěkně “lézt na nervy”, přesto se právě díky těmto otázkám můžete dozvědět o velkém úspěchu, ale i problému.

Škola Populo, příprava na přijímačky

Důležité: řešit problém včas 

Ve Škole Populo se mnohdy setkáváme s tím, že žáci přijdou pozdě. I přesto, že už od září pravidelně vyzýváme k poctivé a pilné přípravě, jsou stále tací, kteří přijdou až v březnu. Přitom si ale neuvědomují, že přijímačky jsou v polovině dubna a měsíc je na doplnění znalostí v některých případech zkrátka málo.

Máme sice lektorky a lektory, kteří se nebojí neúspěchu a dokáží mnoho, ale zázraky bohužel neumějí. Mise přijímací zkoušky se nezadržitelně blíží, je proto potřeba se pořádně připravit. Několik tipů, jak se lépe učit a co dělat, když učení neleze do hlavy, naleznete v našich článcích.

„Pověz mi a já zapomenu; ukaž mi a já si vzpomenu; nech mne se zúčastnit a já pochopím.“ Konfucius

Přijímací zkoušky, den D

Dni D se budeme podrobně věnovat v některém z dalších článků, nezapomínejte nás proto sledovat.  S přípravou na tento den Vám můžeme pomoci. Dokážeme pod studentem rozprostřít pomyslnou záchrannou síť základních znalostí, která ho zachytí ve chvíli, kdy všechno ostatní zapomene. Naši lektoři kladou při výuce důraz na pochopení základních pojmů a operací, bez kterých se se studentem neposunou dál. Právě tyto základní znalosti studenty mnohdy zachrání ve chvílích, kdy si myslí, že neví vůbec nic.

Abychom ale těmto nepříjemným situacím úplně předešli, vytvořili jsme přijímačky nanečisto, koncept, který dokáže odhalit studentovy nedostatky. Tyto testy opravují zkušení lektoři a spolu s hodnocením a počtem dosažených bodů poskytují rodičům a žákům cenné rady a možnosti, jak postupovat k vytyčenému cíli.

Co když neudělám přijímačky?

Obavy z toho, že žák či žákyně neudělá přijímací zkoušky, jsou oprávněné. Každý člověk se něčeho bojí, jsou to pocity, které nemůže zcela odstranit a zastavit, můžeme je však ovlivnit. A to důkladnou přípravou. Pokud nebudete mít důvod se bát, protože budete vědět, že máte pevné základy, obavy sice zcela nezmizí, ale určitě se zmírní. Pro žáky je důležité si uvědomit, že všichni v oné místnosti mají tytéž pocity, bojí se. A právě emoce jsou nástroj, který často staví všechny uchazeče do podobné pozice. Není proto důvod se obávat více, než je potřeba, a s kvalitní přípravou budou veškeré obavy určitě menší. 

Dopis o nepřijetí a následné odvolání

Pokud student opravdu neudělá přijímačky, pořád ještě není nic ztraceno, protože existuje možnost podat odvolání. Nezapomínejte na to, že každý student má jen jeden zápisový lístek, který musí odevzdat, každý žák tak může nastoupit jen na jednu školu, i když se hlásil na dvě. To poskytuje šanci právě těm uchazečům, kteří přijati nebyli. Na rozhodnutí o nepřijetí se žák může odvolat do tří pracovních dnů od písemného doručení dopisu o nepřijetí. 

Škola Populo, doučování pro všechny

Druhá a další kola přijímacího řízení

Pokud není naplněna kapacita oboru, může ředitel školy vyhlásit druhé, příp. i další kola přijímacího řízení. Při účasti uchazeče v těchto kolech je nutné vyplnit novou přihlášku a odeslat ji na příslušnou školu. Seznam škol, které přijímají žáky v dalších kolech přijímacího řízení, je omezen a jejich seznam najdete vždy na webových stránkách kraje. Pokud máte jednu konkrétní školu, kam se chcete hlásit, vyhlášení dalších kol najdete i na jejích internetových stránkách. Počet možných přihlášek v dalších kolech přijímacího řízení není omezen, žák jich může podat třeba pět. 

Závěrem bychom chtěli všem uchazečům popřát hodně štěstí u přijímacích zkoušek a pevné nervy, až se na ně budete připravovat. 

Dáme Vám ještě jednu přátelskou radu. Hlídejte si webové stránky škol, které Vás zajímají, ale ne tak, že na nich budete “viset celé dny”. Podívejte se na ně ráno, v poledne a večer, ale najděte si čas i na něco jiného. Odreagujte se a vyrazte ven, třeba na procházku.

Hlavně se nebojte požádat o pomoc. Pokud budete mít s čímkoli problém, neváhejte se na nás obrátit. Naše koordinátorky ve spolupráci s lektory udělají vše pro to, aby se příprava podařila na výbornou. Nezapomeňte, nejste na to sami, lektoři poběží ten pomyslný maraton s Vámi!

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.

 

 

Kontaktujte nás pro bližší informace o doučování
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.