Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Jak se připravit na didaktický test z anglického jazyka

Jak se připravit na didaktický test z anglického jazyka

Jak se připravit na didaktický test z anglického jazyka
8. 3. 2021
Maturita

Maturitní zkoušky letošního roku se rychle blíží. Podle aktuálních informací existuje možnost, že by byly letošní maturity přiděleny úředně. Známka na maturitním vysvědčení by se tak odvíjela od prospěchu v daném předmětu za všechny roky středoškolského studia. Tento návrh však prozatím není schválen, proto nám nezbývá nic jiného, než v přípravách na maturitní zkoušky pokračovat.

V dnešním blogu vám poradíme, jak se efektivně připravit na didaktický test z anglického jazyka, abyste jej úspěšně zvládli.

 

Maturita obecně

Nejdříve něco málo k tomu, z čeho se vůbec maturitní zkouška skládá. Maturita má dvě hlavní části: společnou a profilovou. Společná část je tvořena povinnou zkouškou z českého jazyka a literatury a povinně volitelným předmětem, kde má student právo volby. Volit může mezi matematikou nebo cizím jazykem, a to angličtinou, němčinou, ruštinou, francouzštinou nebo španělštinou.

Druhou částí maturitní zkoušky je část profilová. Ta se od školního roku 2020/2021 skládá ze dvou nebo tří povinných zkoušek. K nim je nově součástí také zkouška z českého jazyka a literatury a zkouška z cizího jazyka, pokud si jej student zvolil ve společné části maturity. Nabídku předmětů, témat, termínů i forem zkoušek profilové části zveřejňuje ředitel školy vždy nejpozději 7 měsíců před jejich konáním. Více o náležitostech zkoušky a aktuálních změnách kvůli koronaviru se dozvíte na webových stránkách CERMATu a na stránkách vaší střední školy. 

Připravte se na maturitu s námi
Ve Škole Populo každý rok připravíme stovky studentů k úspěšnému složení maturitní zkoušky. Buďte jedním z nich a objednejte si doučování.

Maturita z angličtiny

Společnou část maturity z angličtiny tvoří často obávaný didaktický test, který svou náročností odpovídá mezinárodní jazykové úrovni B1. Všechny didaktické testy se budou v letošním roce 2021 konat výjimečně ve dvou termínech. Řádný termín se koná od pondělí 3. května 2021 do středy 5. května, mimořádný termín pak od pondělí 14. června 2021 do středy 16. června 2021. Druhý z těchto termínů je určen primárně pro studenty, kteří se nebudou moci řádného termínu zúčastnit kvůli onemocnění Covid-19 nebo na ně bude v tu dobu uvalena karanténa spojená s tímto onemocněním.

Dle poslední novely školského zákona a maturitní vyhlášky se společná část maturitní zkoušky z anglického jazyka skládá pouze z didaktického testu, který je následně centrálně vyhodnocen. Každý student se svoji úspěšnost dozví v procentech i vyjádřenou slovně: „uspěl/a“ nebo „neuspěl/a“. Pro úspěšné absolvování testu je nutné, aby student dosáhl alespoň 44% úspěšnosti.

Pro letošní jarní i podzimní termín didaktických testů dochází výjimečně k prodloužení času na jeho vypracování. Na didaktický test z anglického jazyka bude letos vyhrazeno celkem 110 minut: 40 minut pro poslechovou část a 70 minut pro část, která ověřuje čtení a jazykové vědomosti a dovednosti. Všichni studenti v celé republice konají zkoušku ve stejných termínech s jednotným zadáním a identickými podmínkami.

Jak se na maturitu připravit

Nejdříve ze všeho doporučujeme všem studentům, aby si přečetli podrobné informace o požadavcích, které musí při absolvování didaktického testu splnit, aby u zkoušky uspěli. Tyto konkrétní požadavky spolu se vzorovými příklady a vysvětlením najdete na tomto odkazu.

Dále doporučujeme, aby si vyzkoušeli didaktické testy z minulých let. Je to ten nejlepší způsob, jak pochopit jednotlivé druhy zadání i úkolů a samozřejmě také zjistit, které oblasti jsou studentům blízké a které typy úkolů jsou pro ně naopak problematické. A protože, jak se říká, cvik dělá mistra, radíme tuto část přípravy opravdu nepodceňovat. Typy zadání se opakují, dá se tedy natrénovat, jak při jednotlivých úkolech postupovat.

První částí didaktického testu je poslech. Ze zkušeností víme, že právě tato disciplína dělá mnoha studentům problém, ale i zde platí, že kdo je připraven, není překvapen. Zkuste si pouštět vaše oblíbené anglické písničky a u toho si zároveň číst jejich text. Pusťte si film nebo seriál, který dobře znáte, v angličtině s anglickými titulky. Při těchto činnostech si angličtinu nejenom naposloucháte, ale také si mluvené slovo propojíte s jeho psanou formou, což vám při maturitním poslechu pomůže k rychlejšímu pochopení a reakcím, a tedy úspěšnějšímu zvládnutí poslechové části testu.

Druhá část je zaměřena na porozumění textu a další jazykové dovednosti, především pak na znalost gramatiky a slovní zásobu. Zde bychom studentům poradili, aby četli. Nemusíte se hned pouštět do románů, zkuste číst články v novinách a časopisech, překládejte si texty oblíbených písniček, sledujte anglicky mluvící osobnosti na sociálních sítích atd. Důležité je, aby vás obsah bavil a abyste si každé slovíčko, které neznáte, přeložili a zapsali. Vytvoříte si tak vlastní slovníček užitečných pojmů a frází, ke kterému se můžete kdykoli vracet.

Škola Populo, příprava na maturitu

Příprava se Školou Populo

Ačkoli nijak nepodceňujeme samostatnou domácí přípravu, vždy doporučujeme se při přípravě na takto důležitý milník studia svěřit do rukou odborníka. Ve Škole Populo jsme na maturitu připravili už stovky spokojených studentů, kteří zkoušku úspěšně zvládli. Jsme tedy připraveni pomoci i vám. Během prvních lekcí zjistíme, které oblasti, typy úkolů či témata dělají studentovi největší potíže a na ty se zaměříme. Vše dostatečně procvičíme a budeme mít spoustu času na dotazy a vysvětlení.

Pro zájemce nabízíme také maturitu nanečisto, kde si studenti mohou vyzkoušet, jak taková maturita, včetně didaktického testu z anglického jazyka, probíhá, zažijí reálné podmínky včetně časového limitu a následného vyhodnocení. Při maturitě naostro je tak už nic nepřekvapí, zbaví se zbytečného stresu a budou si jistější. A to je váš i náš cíl.

Pokud se tedy vaše děti zrovna připravují na maturitu, neváhejte se na nás obrátit pomocí kontaktního formuláře na našich webových stránkách. Jsme tu pro vás online i v této nelehké době. Těšíme se na vás!

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.