Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Doučování Proč se učit online? Výhody a nevýhody moderní formy doučování.

Proč se učit online? Výhody a nevýhody moderní formy doučování.

Proč se učit online? Výhody a nevýhody moderní formy doučování.
28. 3. 2020
Doučování

V současné moderní společnosti se neustále rozšiřují možnosti, jak se vzdělávat a jak najít ten nejefektivnější způsob vzdělávání. Online forma doučování je bezpochyby jedním z nich. Co nás od této výuky odrazuje? A jaké jsou naopak její výhody? To vše se dozvíte z našeho článku.

Oprávněné obavy?

Online doučování může mít více podob. My se však zaměříme na tu nejznámější a nejoblíbenější formu - videohovory. Někteří je pro běžnou komunikaci používají každý den, ať už se jedná o aplikace Skype, Meet, Messenger, WhatsApp a mnohé další.

Potřebujete online doučování?
Ve Škole Populo doučujeme online za pomoci naší efektivní metody, během které je student zapojen do výuky, jako by byl lektor přítomen prezenčně. Objednejte si své doučování.

Využití těchto aplikací v rámci vzdělávání se však stále řada z nás paradoxně obává. A důvody? Stačí zmínit tři nejzásadnější. 

Nízká efektivita výuky. Proč se učit online, když je mnohem lepší poslouchat svého učitele přímo ve třídě nebo mít individuální lekci, kdy se lektor v učebně věnuje v daný čas pouze svému studentovi?

Strach z neznalosti. Přiznejme si, že ne každý využívá sociální sítě a ne každý je technicky zdatný. 

Technické problémy. Jedná se o soubor drobných komplikací, ke kterým může při online výuce docházet, například nekvalitní obraz nebo špatný signál pro připojení.

Ačkoliv se všechny zmíněné důvody zdají být opodstatněné, zkusme se nad nimi na okamžik zamyslet a zvážit, zda se v dnešní době nejedná pouze o obavy vycházející právě z neznalosti. Když nevíme, jak online doučování funguje v praxi, nemůžeme znát ani jeho výhody, a stejně tak nevíme, jak z technického hlediska doučování realizovat. 

Je to snadné, dostupné a efektivní.

Sice má prezenční výuka své nesporné výhody, ale její online forma je má také.

Doučování můžete realizovat prakticky všude tam, kde je vhodné připojení. Výuka není ohrožena ani v okamžicích, kdy je z různých důvodů znemožněna ta prezenční. Pro příklad nemusíme chodit daleko, současná ekonomická a společenská situace způsobená šířením koronaviru je dostatečným důkazem. V tomto směru představuje online výuka alternativu, která dokáže efektivně udržet proces vzdělávání a zároveň s tím dodržovat preventivní opatření.

Jak již bylo zmíněno v úvodu článku, existuje řada aplikací, které je možné využít. Jsou buď volně přístupné, nebo je možné zdarma stáhnout alespoň jejich základní uživatelské verze přímo do počítače.

V současné době je u většiny aplikací zajištěno velmi kvalitní rozlišení obrazu a nastavení zvuku. Jediné, co k výuce potřebujeme, je buď stolní počítač, notebook nebo tablet, webkamera a mikrofon. Aplikace často navíc ještě umožňují například sdílení obrazovky, přeposílání materiálů a komunikaci přes chat.

K tomu také lze velmi snadno přenášet psací plochu pomocí připojení externí kamery. Tím se opět zvyšuje efektivita online výuky a téměř mizí rozdíl mezi tím, zda je učitel v reálný čas se studentem ve třídě, nebo jestli jsou oba online.

O tom, jak probíhá online výuka v praxi, se lze dočíst na webových stránkách Školy Populo. Za zmínku stojí zejména krátká video ukázka, která znázorňuje průběh online doučování zprostředkovaný přes aplikaci Google Meet.

Škola Populo, technologie ve výuce online

Všechno má své “mouchy”, ALE…

Navzdory vysoké funkčnosti aplikací a dostupnosti moderních počítačových doplňků musíme i zde počítat s možností, že se vyskytnou problémy. Například vlivem povětrnostních podmínek nebo kvality internetového připojení může dojít k chvilkovému výpadku spojení. Na druhou stranu ani prezenční výuka se neobejde bez přerušení či problémů. Nebojme se proto hledat a využívat nové způsoby vzdělávání. Vyhýbat se jim pouze na základě neznalosti a planých obav by totiž byla velká chyba.

Proto, aby byla online výuka efektivní, je důležité zajistit ideální podmínky pro žáky i lektory. Ve Škole Populo doučujeme online za pomoci naší osvědčené metody. Chcete vyzkoušet doučování online? Neváhejte nás kdykoliv kontaktovat.  
 

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.