Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Školství Jak probíhají třídní schůzky – 13 nejčastějších otázek rodičů i učitelů

Jak probíhají třídní schůzky – 13 nejčastějších otázek rodičů i učitelů

Jak probíhají třídní schůzky – 13 nejčastějších otázek rodičů i učitelů
18. 11. 2021
Školství

Třídní schůzky neodmyslitelně patří ke vzdělávání. Ať už jste rodič školáka nebo učitel, možná máte ke třídním schůzkám spoustu otázek. Jsou třídní schůzky povinné? Jak se ze třídní schůzky omluvit? Nebo jak naplánovat a vést třídní schůzky online v době covidu? Díky našemu článku zvládnete třídní schůzky na jedničku. 

Na co se ptají rodiče

Koho se třídní schůzky týkají?

Třídní schůzky svolávají třídní učitelé pro rodiče svých žáků nejen na základní a střední škole, ale také v mateřské školce

Jak často se konají třídní schůzky a jak dlouho trvají?

Datum a frekvenci konání třídních schůzek si určuje škola. Nejčastěji se třídní schůzky konají 3–4× za školní rok. Obvykle na začátku září, v listopadu, v únoru a v dubnu

Co se řeší na třídních schůzkách?

Třídní schůzky mohou být společné (pro všechny rodiče ve třídě) nebo konzultační (indivuální schůzky v kabinetech s učiteli). Probírá se harmonogram školního roku, výlety a školní pobyty, platby za obědy, prospěch a chování žáků, spolupráce se školou, školní pravidla a individuální problémy či úspěchy žáků. 

 

Potřebujete vysvětlit školní látku nebo zlepšit známky?
Na třídních schůzkách se mnohdy rodiče dozví o tom, že jejich dítěti nejde třeba matika nebo mu hrozní trojka z češtiny. Naši zkušení lektoři již několik let doučují všechny školní předměty. Objednejte si své individuální lekce ve Škole Populo.

Jsou třídní schůzky povinné a jak se omluvit?

Třídní schůzky jsou nepovinné. Pokud na třídní schůzky nemůžete dorazit, je slušnost se omluvit, ideálně e-mailem nebo telefonicky třídnímu učiteli. Oficiální omluvenka nebývá běžná, ale informujte se na webu školy. 

Kde najdu zápis ze třídní schůzky?

Někteří učitelé sepisují zápis ze třídní schůzky a posílají ho rodičům do e-mailu nebo zveřejňují na stránkách školy či v interním systému. Pokud jste na třídní schůzky nedorazili a zápis nemůžete najít, zeptejte se učitele přímo. 

Na co se ptát na třídních schůzkách?

Většina učitelů už dnes naštěstí prospěch žáků řeší odděleně s rodiči, na individuálních konzultacích. Na společných třídních schůzkách se ptejte na spolupráci se školou, obědy, výlety, preferovanou formu komunikace s učitelem. Naopak prospěch a zdraví dítěte si nechte na individuální konzultaci. 

Učitelé vás budou mít rádi, pokud se do vzdělávání dětí zapojíte. Nabídněte učiteli, že děti v případě potřeby zavezete na školní výlet, našijete s dalšími rodiči mikulášské pytlíky, pomůžete s organizováním školní besídky a podobně. 

Jak probíhá první třídní schůzka v mateřské školce?

Třídní schůzky se týkají i rodičů předškoláků. Před nástupem do školky se probírá řád školky, finanční výdaje na výlety, školkovné, harmonogram roku, omlouvání dětí. Schůzka trvá 30–120 minut a pokud nemáte hlídání, můžete obvykle vzít děti s sebou (buď budou s vámi nebo je mezitím pohlídají jiné paní učitelky). Pokud si nejste jistí, zeptejte se u vás ve školce. 

Jak probíhá první třídní schůzka u prvňáčků?

Třídní schůzky rodičů prvňáčků se konají obvykle v červnu před nástupem do školy. Řeší se harmonogram roku, povinné pomůcky, výlety, omlouvání dětí, 1. školní den, učebnice a komunikace se školou. Pokud na třídní schůzce nemůžete být, omluvte se a zkuste si sehnat zápis ze schůzky. 

Musím mít na třídní schůzky test na covid?

Většina škol vyžaduje u rodičů to stejné, co v danou chvíli od dětí (antigenní test nebo PCR test, respirátor). Hledejte na webu školy nebo se informujte u třídního učitele.

Jak o třídních schůzkách mluvit s dětmi?

Spousta dětí mívá z třídních schůzek strach. Pomozte dětem stres odbourat a otevřeně si ještě před třídními schůzkami promluvte o prospěchu. Nestane se tak, že by vás na třídních schůzkách informace o známkách zaskočily. 

Škola Populo, jak probíhají třídní schůzky

Co dělat, když se třídní schůzky nepovedou?

Pokud má dítě špatný prospěch a učitel na třídních schůzkách hrozí horší známkou nebo dokonce reparátem, obraťte se na Školu Populo. S doučováním dětí máme bohaté zkušenosti a poslední dobou se velmi často setkáváme s tím, že nás doporučují třídní učitelé nebo výchovní poradci. Připravíme žáky a studenty na přijímací zkoušky, na maturitu nebo je doučíme nepochopenou látku. Kontaktujte nás, je to nezávazné. Přečtěte si na blogu, jak se připravit na přijímací zkoušky

Na co se ptají učitelé

Jak naplánovat třídní schůzku online?

Třídní schůzku vyplánujte v MS Teams, v Google Meets nebo v Zoom. Návod najdete na Google. Rodičům včas pošlete odkaz, zkontrolujte mikrofon, osvětlení a nastavte vhodné pozadí (pokud pozadí za monitorem není atraktivní). Zkontrolujte, že je notebook nabitý.

Jak vést třídní schůzku?

Rodičům včas pošlete pozvánku na třídní schůzku, ideálně s krátkou agendou, co budete řešit, jak dlouho bude schůzka trvat a jak se rodiče případně mají omluvit. Nezapomeňte rodičům dát svůj kontakt na sebe s hodinami, ve kterých vás mohou kontaktovat. Po třídní schůzce ideálně sepište krátký zápis z třídní schůzky a pošlete ho rodičům. 

Kdykoliv budete potřebovat, pomůžeme vám ve Škole Populo s individuálním doučováním žáků a studentů. Doučujeme individuálně, vždy 1 lektor na 1 studenta. 

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.

 

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.