Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Co musím udělat po maturitě

Co musím udělat po maturitě

Co musím udělat po maturitě
4. 7. 2022
Maturita

Máte za sebou úspěšnou maturitu? Gratulujeme, dva měsíce si můžete dát nohy nahoru a neřešit žádné závazky vůči státu. Ale pokud jste u maturity takové štěstí neměli, máte povinnost se hlásit na úřadu práce do 3 dní od ukončení studia. 

Co vše zařídit po úspěšné maturitě

Pokud jste úspěšně zvládli maturitu, nemusíte až do 31. srpna odvádět zdravotní ani sociální pojištění. Zaplatí ho za vás stát – berte to jako takový dáreček za úspěšné studium. Dále máte víceméně tři možnosti, co dělat dál po maturitě. Přečtěte si, co dělat o prázdninách, aby vám nezlenivěl mozek

Čeká vás po maturitě studium na VŠ?
Pokud se chystáte na vysokou školu a víte, že vás čekají nové předměty, neváhejte a objednejte si doučování. Naši lektoři vám pomůžou s přípravou a vysvětlením nové látky.

Kam jít po maturitě

1. Vysoká škola po maturitě

Pokud už máte přijímací zkoušky v kapse, měla by vám vysoká škola poslat rozhodnutí o přijetí na VŠ. Na základě toho se můžete zúčastnit zápisu do studia, který se obvykle koná v září. Na základě zápisu se automaticky stáváte studentem vysoké školy, tzn. že zdravotní a sociální pojištění za vás platí stát, a to maximálně do věku 26 let.  Pokud jdete v září poprvé na vysokou školu, přečtěte si, jak úspěšně vstoupit na VŠ

2. Zaměstnání po maturitě

Po maturitě máte samozřejmě také možnost nastoupit do práce, ať už jako OSVČ nebo zaměstnanec. Pokud jste OSVČ, máte povinnost platit si zdravotní a sociální sami, a to od 1. září po ukončené maturitě. Pokud jste zaměstnanec, odvody za vás bude platit zaměstnavatel. Pokud si práci během léta nenajdete a ani nenastupujete na vysokou školu, máte povinnost se v září přihlásit na úřad práce

3. Cesta do zahraničí po maturitě

Do třetice máte samozřejmě možnost využít volné léto po maturitě ke studiu nebo práci v zahraničí. Pokud byste v zahraničí zůstávali i po uplynutí letních prázdnin, nezapomeňte si zjistit, jak je to s placením zdravotního a sociálního pojištění na vašem úřadě. Zdravotní pojištění nemusíte platit v ČR, pokud jej platíte v jiné zemi – z českého pojištění se ale musíte odhlásit. Sociální pojištění se vám může strhnout ze mzdy v cizině. Potřebovali byste zlepšit úroveň v cizím jazyce? Domluvte si doučování cizích jazyků ve Škole Populo

Co zařídit po neúspěšné maturitě

Neměli jste u maturity štěstí? Nic není ztraceno – můžete si spravit skóre při opravné maturitě. V takovém případě vám zůstává status studenta až do 31. srpna a po celé léto tedy nemusíte platit odvody státu. Přečtěte si, jak se připravit na opravnou maturitu

Pokud jste ale při maturitě úspěšní nebyli a studium vám bylo ukončeno dříve než 30. června, zaniká váš status studenta. Máte povinnost hlásit se na úřadu práce do 3 dní od ukončení studia a začít platit zdravotní a sociální odvody. 

Co s sebou na úřad práce po maturitě 

Nezapomeňte, že na úřad práce je potřeba jít v místě vašeho trvalého bydliště. S sebou si vezměte občanský průkaz, doklad o nejvyšším ukončeném vzdělání, potvrzení o ukončení studia a pokud doposud pracovali, tak i zápočtové listy. 

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.

 

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.