V tuto chvíli evidujeme OBROVSKÝ ZÁJEM o doučování. Kontaktujte nás ještě dnes, abychom Vám mohli garantovat přípravu.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Doučování Reparát aneb poslední šance pro propadlíky

Reparát aneb poslední šance pro propadlíky

Reparát aneb poslední šance pro propadlíky
13. 7. 2023
Doučování

Reparát čeká každého žáka, který na základní nebo střední škole dostal na vysvědčení pětku. Ve Škole Populo věříme, že každou špatnou známku si může žák opravit. Je potřeba mu však srozumitelně vysvětlit učivo, kterého ho čeká u opravné zkoušky. Jak se připravit na opravnou zkoušku a jaký je její průběh? Přečtěte si důležité informace. 

Co to je reparát? 

Žák, který na konci školního roku na vysvědčení dostal pětku z jednoho nebo dvou povinných předmětu, bude vykonávat opravnou zkoušku neboli reparát. Když vykoná zkoušku úspěšně, tak automaticky postupuje do dalšího ročníku.

Potřebujete připravit na reparát?
Každý rok se na nás klienti obrací se zájmem o přípravu na opravnou zkoušku. Nepodceňte přípravu na reparát a objednejte si doučování ve Škole Populo.

Termín a průběh opravné zkoušky

Kdy se dělá reparát? Opravnou zkoušku žáci vykonávají na konci léta. Přesný termín reparátu určí ředitel konkrétní základní nebo střední školy na konci školního roku. Následně by měla škola informovat rodiče či samotného žáka o jeho termínu reparátu. Pokud žáka čekají dvě opravné zkoušky, měl by každou vykonávat v jiný den. 

Reparát probíhá před tříčlennou komisí. Žáka zkouší vyučující daného předmětu, dále je v komisi přítomen třídní učitel spolu s dalším přísedícím. Přísedící by měl být učitel, který učí zkoušený předmět. Učitelé by měli na konci školního roku žákovi předat učivo, které se musí na reparát znovu naučit. Reparát pak může probíhat formou písemné zkoušky a následně doplňujících otázek, na které se vyučující mohou žáka doptávat po odevzdání testu. 

Vždy si pečlivě čtěte zadání a instrukce, které vám před opravnou zkouškou předá škola nebo vyučující. Dozvíte se např. jaké okruhy otázek se k reparátu naučit,  jaké pomůcky si můžete na zkoušku donést, jaké zvolit oblečení.

Představme si reparát z matematiky. Žák se na konci školního roku dozví termín opravné zkoušky a měl by být informován o okruhu otázek a příkladů, které ho v testu čekají. Má tedy necelé dva měsíce se na reparát připravit. V den reparátu se dostaví do konkrétní třídy, kde ho bude čekat tříčlenná komise a předá mu zadání testu z matematiky. Žák by měl mít dostatečný čas na vyplnění testu, který mohou doplnit vyučující o ústní otázky. Po opravné zkoušce komise připraví zápis a  žák se dozví své hodnocení. V případě úspěšného vykonání zkoušky, dostává žák své vysvědčení. 

Škola Populo, příprava na reparát

Co když žák neudělá opravnou zkoušku?

Pokud je žák na prvním nebo druhém stupni základní školy a neudělá reparát, tak opakuje ročník. Zároveň opakují ročník i žáci, kteří měli na vysvědčení více než dvě pětky. Žáci mohou na každém stupni opakovat ročník maximálně jednou. Žáci devátých tříd, kteří u reparátu neuspějí, nebudou mít ukončené základní vzdělání.

Jestliže žák na střední škole neuspěl u opravné zkoušky, je jeho studium ukončeno a přestává být žákem dané školy následující den. Ukončení studia platí i v případě, že žák neprospěl na konci školního roku ve třech a více předmětech. Kdyby chtěl žák i nadále studovat, může si opět podat přihlášku na střední školu, dle jeho výběru. Musí však splnit podmínky konkrétní střední školy pro přijetí.

Jak se připravit na reparát?

Bez pořádné přípravy během léta žák riskuje, že u reparátu neuspěje. Z tohoto důvodu je důležité začít s přípravou včas a zároveň si svůj čas na učení rozvrhnout. Jakmile žák dostane přehled tematických okruhů k opravné zkoušce, měla by příprava začít. U dětí na prvním stupni doporučujeme, aby s přípravou k opravné zkoušce pomáhali rodiče. 

Pro úspěšné vykonání opravné zkoušky může pomoct doučování se zkušeným lektorem, který ví, na co se během přípravy přesně zaměřit. Lektoři ve Škole Populo s žáky nejen prochází učivo, ale zároveň je učí, jakým způsobem pracovat s časem u reparátu a se stresem.

Nejčastěji žáci dělají reparát z matematiky, angličtiny a češtiny. Ve Škole Populo však doučujeme všechny předměty základních i středních škol. Proto se na nás neváhejte kdykoliv obrátit a objednejte si své doučování.

Zdroje informací:

Český rozhlas
iDnes
Zkola
MŠMT

Autorka článku:

Kristýna Můčková
Copywriter
Kristýna pracuje ve Škole Populo jako copywriter a připravuje zajímavé články pro náš blog. Zároveň se podílí na tvorbě newsletterů nebo našeho webu. Vždy se ráda ujme nápadů a myšlenek, které může sepsat a předat dál. Cestu do světa copywritingu, managementu a marketingu našla během svého pětiletého studia na brněnské Newton University.
Kontaktujte nás pro bližší informace o doučování
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.