Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Příprava na opravnou maturitu

Příprava na opravnou maturitu

Příprava na opravnou maturitu
21. 7. 2023
Maturita

Žáky, kteří neudělali maturitní zkoušku v prvním kole, čeká opravný termín. Je pochopitelné, že každý, kdo neudělá maturitu, se považuje za neúspěšného maturanta, ale vždy bývá možnost přihlásit se na opravný pokus. 

Průběh opravné maturitní zkoušky

Maturitní zkouška se dělí na společnou část a profilovou část. Ve společné části žáci píší didaktické testy. Tyto testy každý rok připravuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání, známé jako CERMAT

Profilovou část maturity si připravuje konkrétní střední škola. V rámci této části maturity studenti absolvují ústní zkoušku. 

U opravného termínu je důležité vědět, že žáci nikdy neopakují všechny předměty, ze kterých maturovali. Opravují si pouze části, u kterých neuspěli. Znamená to, že pokud žák neudělá didaktický test z českého jazyka, bude v opravném termínu psát pouze didaktický test. V případě, že neuspěje u některého předmětu v profilové části, opět opakuje pouze ústní zkoušku. 

Potřebuji připravit k opravné maturitě
Pokud jste maturitu neudělali na první pokus, rádi vás připravíme na termín opravných maturit. Naši lektoři každý rok pomůžou stovkám maturantů k úspěšnému zakončení studia.

U opravné maturity mají všichni stejné podmínky pro psaní didaktických testů, slohových prací i profilové části maturitní zkoušky jako u řádného termínu. Takže žáci mají například opět stejný počet minut na napsání didaktického testu z matematiky nebo stejný čas pro přípravu na potítku.

V případě, že někteří studenti mají přiznané uzpůsobení podmínek pro konání maturitní zkoušky, budou mít časový limit prodloužen dle podmínek jejich zařazení do konkrétní skupiny a kategorie. 

Kdy se koná opravná maturitní zkouška

Podzimní termíny maturity se konají pravidelně v první polovině září. Neúspěšný maturant se k nim však musí přihlásit již v červnu u ředitele konkrétní školy. Dalším termínem opravných maturit je jaro následujícího školního roku.

V roce 2023 musel každý žák podat přihlášku k podzimnímu termínu maturitní zkoušky do 26. června. Ve společné části maturitní zkoušky žáci píší didaktické testy v období od 1. do  10 září. Zkoušky profilové části maturity budou probíhat od 1. do 20. září.

Kolik pokusů je u opravné maturity

Každý žák má u maturitní zkoušky tři pokusy. Jeden řádný a dva opravné. Vždy záleží na jednotlivci, zda se k prvnímu termínu maturity přihlásí na jaře nebo až na podzim. Každý žák má totiž od ukončení studia na střední škole pět let na vykonání maturitní zkoušky.

Jestli žák neudělal maturitní zkoušku v jarním termínu, ale přijali jej na vysokou školu, není důvod k panice. Na většině vysokých školách je možné dodat maturitní vysvědčení až během podzimního zápisu. Vždy si však tuto možnost ověřte na konkrétní vysoké škole. 

Co když neudělám maturitu ani na třetí pokus 

Jestli žák neuspěje ani u druhého opravného pokusu maturity, má možnost se opět přihlásit na střední školu, kde studoval a nastoupit do 4. ročníku. Po přijetí na střední školu by měl žák požádat ředitele o zařazení do maturitního ročníku. Žák však musí opakovat celý 4. ročník.

Škola Populo, příprava na opravu maturitní zkoušky

Odvolání proti maturitním výsledkům

Žák nemusí s výsledky maturity souhlasit a může se odvolat. Požádá tedy o přezkoumání svého výsledku. Tato žádost se podává písemně. Pokud se žák odvolává proti výsledku společné části maturity, žádost posílá na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Jestli se odvolání týká výsledků profilové části, žák musí podat žádost na příslušný krajský úřad.

Úřady mají 30 dní na přezkoumání jednotlivých žádostí. Vzory formulářů poskytuje ke stažení CERMAT.

Jak se připravit na opravný pokus maturitní zkoušky 

Žáci by neměli podcenit přípravu ani jednoho maturitního předmětu. Nejlepší přípravou je opakování, u kterého žákům mohou pomoci CERMAT didaktické testy z minulých let.

Každoročně ve Škole Populo pomáháme s přípravou na maturitní zkoušky přibližně 400 žákům. Naši lektoři každému žákovi během individuální výuky pomohou a vysvětlí potřebnou látku. Zároveň se zaměří na efektivní postupy při řešení didaktických testů nebo na to, jak se správně připravit na potítku před ústní zkouškou.

Úspěšnost žáků u maturitních zkoušek, kterým jsme pomáhali s přípravou, je 96 %. Důležité je přípravu nepodcenit a začít včas. Rádi s přípravou pomůžeme i vám.

Zdroje informací:

VysokéŠkoly.cz
Wikipedia
CERMAT
Informace od lektorů Školy Populo

Autorka článku:

Kristýna Můčková
Copywriter
Kristýna pracuje ve Škole Populo jako copywriter a připravuje zajímavé články pro náš blog. Zároveň se podílí na tvorbě newsletterů nebo našeho webu. Vždy se ráda ujme nápadů a myšlenek, které může sepsat a předat dál. Cestu do světa copywritingu, managementu a marketingu našla během svého pětiletého studia na brněnské Newton University.
Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.