V tuto chvíli evidujeme OBROVSKÝ ZÁJEM o doučování. Kontaktujte nás ještě dnes, abychom Vám mohli garantovat přípravu.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Ostatní Alternativní způsoby vzdělávání – domácí vzdělávání

Alternativní způsoby vzdělávání – domácí vzdělávání

Alternativní způsoby vzdělávání – domácí vzdělávání
1. 8. 2023
Ostatní

Domácí výuka je čím dál více populární forma vzdělávání žáků. Ve Škole Populo doučujeme děti, pro které jejich rodiče vybrali tento způsob výuky. Proto, aby se mohly děti učit doma, je potřeba splnit několik podmínek, které nařizuje stát a příslušná škola. 

Co je to domácí vzdělávání?

Domácí výuka je alternativní forma vzdělávání, která postupně vznikla mezi lety 1970 až 1980 v USA. V současnosti je uznávaná jako plnohodná forma vzdělávání téměř po celém světě. V roce 2005 se v České republice domácí vzdělávání uzákonilo jako jedna z dalších forem individuálního vzdělávání pro 1. stupeň všech základních škol. V případě domácí výuky na 2. stupni základních škol a na středních školách vždy záleží na domluvě mezi rodičem a ředitelem konkrétní školy. 

Potřebujete doučování?
Doplňte domácí vzdělávání doučováním ve Škole Populo. Naši zkušení lektoři učí všechny předměty základních a středních škol. 

Podmínky domácí výuky

Pokud rodiče pro své dítě vyberou formu domácího vzdělávání, je potřeba, aby své rozhodnutí oznámili příslušné základní nebo střední škole, ve které bude dítě plnit svou školní docházku. Důležitou podmínkou pro domácí výuku je potřebné vzdělání osoby, které bude dítě učit. V případě prvního stupně základní školy, musí mít konkrétní osoba minimálně středoškolské vzdělání s maturitou, u druhého stupně základní školy nebo střední školy už musí mít i vysokoškolské vzdělání.

Děti se během domácí výuky učí stejné učivo jako jejich spolužáci ve škole. To znamená, že domácí vzdělávání musí být v souladu s rámcovým vzdělávacím programem a školním vzdělávacím programem konkrétní školy. 

Aby žák získal hodnocení, každé pololetí jej čekají zkoušky, během kterých obhájí své znalosti. Průběh těchto zkoušek organizuje ředitel příslušné školy a zároveň určuje vyučující, kteří by měli žáka vyzkoušet. Výsledné hodnocení žákovi dává vyučující.

V České republice existuje Asociace pro domácí vzdělávání, která nabízí podporu a informace rodičům, kteří se rozhodují pro výuku svého dítěte doma.

Průběh zkoušek 

Rodiče se mohou informovat, jakou formou bude probíhat přezkoušení jejich dítěte, při schvalování jejich žádost o domácí vzdělávání. Zkoušky probíhají písemnou nebo ústní formou, prezentací či ukázkou praktických dovedností. 

Žádost o domácí vzdělávání 

Žádost o tuto formu vzdělávání podává zákonný zástupce dítěte a předává ji řediteli školy, který ji posuzuje. K této žádosti musí rodiče doložit vyjádření psychologicko-pedagogické poradny a nejvyšší dosažené vzdělání osoby, která bude dítě učit. Pokud rodiče podmínky školy a celého individuálního vzdělávání nesplní, škola může dohodu o domácím vzdělávání vypovědět a žák bude zařazen do běžného školního režimu.

Školy mohou poskytnou žákům do domácí výuky učebnice a doporučit pracovní sešity či pomůcky. V některých případech se mohou žáci účastnit školních akcí, výletů nebo jiných aktivit pořádaných konkrétní školou. 

Škola Populo, domácí výuka

Jaké mohou být výhody domácího vzdělávání?

Hlavní výhodou domácí výuky je individuální přístup. Žák se učí dle svého tempa a má více prostoru se zeptat na informace, kterým nerozumí a potřebuje je vysvětlit. Osoba, která dítě učí, může vše ukazovat na praktických příkladech v domácnosti nebo v přírodě (např. počítání rohlíků nebo poznávání stromů).

Některé školy mohou nabízet výukovou podporu online, která pomáhá rodičům během domácí výuky. Tato podpora může být ve formě výukových materiálů, videí, testů a dalších interaktivních pomůcek. Zároveň některé školy nabízí online výuku, do které se mohou žáci z domu připojit a být součástí vyučování.

Děti si mohou během domácího vzdělávání vypracovat své portfolio. Mohou to být jejich sešity, výrobky, cestovní deníky, fotodokumentace nebo i dovednosti např. hra na hudební nástroj nebo tanec.

Kdo nejčastěji využívá domácí výuku?

Domácí výuku může využít kdokoliv, kdo o ni má zájem. Nejvíce využívají tuto alternativní formu výuky sportovci, děti, které si prošly šikanou, děti se speciálními požadavky na výuku nebo se zdravotním postižením. Existuje také velké množství rodičů, kteří chtějí své děti vzdělávat jiným způsobem než zajišťuje české školství. 

Doučování během domácí výuky

Domácí výuku dítěte je možné kdykoliv podpořit o doučování předmětů ZŠ, SŠ nebo cizích jazyků. Ve Škole Populo máme desítky dětí, které se učí doma a zároveň se doučují s našimi lektory. Naše doučování je individuální, proto se žák bude cítit stejně jako během výuky doma. Pokud potřebujete pomoct vysvětlit konkrétní školní látku, připravit na přezkoušení nebo jen obohatit znalosti svého dítěte, neváhejte a objednejte si doučování ve Škole Populo. 

Rádi vám s doučováním pomůžeme ve Škole Populo. Pokud hledáte individuální doučování, neváhejte se na nás obrátit.

Zdroje:

Wikipedia
Šance dětem
Top.cz
Předškolní poradna
Asociace pro domácí vzdělávání

Autor:

Kristýna Můčková
Copywriter
Kristýna pracuje ve Škole Populo jako copywriter a připravuje zajímavé články pro náš blog. Zároveň se podílí na tvorbě newsletterů nebo našeho webu. Vždy se ráda ujme nápadů a myšlenek, které může sepsat a předat dál. Cestu do světa copywritingu, managementu a marketingu našla během svého pětiletého studia na brněnské Newton University.
Kontaktujte nás pro bližší informace o doučování
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.