Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Cizí jazyky Jak správně použít oslovení Mr, Mrs, Ms a Miss v angličtině?

Jak správně použít oslovení Mr, Mrs, Ms a Miss v angličtině?

Jak správně použít oslovení Mr, Mrs, Ms a Miss v angličtině?
30. 6. 2023
Cizí jazyky

Ptali jsme se našich lektorů angličtiny, která témata dělají jejich studentům největší potíže, a máme tu vítěze. Potřebujete v angličtině rozlišit formální a neformální komunikaci, ale nevíte, jak na to? Pojďte si s námi zopakovat anglická formální oslovení Mr, Mrs, Ms a Miss. 

V minulosti se v anglickém jazyce sloučilo oslovení “ty” a “vy” a nyní se již pro oba významy využívá pouze “you”. Proto je třeba komunikaci rozdělit na tykání a vykání jinými způsoby a k tomu nám poslouží právě oslovení Mr, Mrs, Ms a Miss. Co tato jednotlivá oslovení znamenají, jak je psát a kdy je používat? To si představíme v našem článku na blogu Školy Populo. 

Co znamená Mr, Mrs, Ms a Miss?

Nejste si jistí, kdy které oslovení použít? U mužů je to jednoduché, tam máme pouze jeden titul pro všechny. Oslovení pro ženy se naopak v průběhu let neustále formuje a mění se i cílová skupina. Pokud tedy nechcete ženu omylem urazit, pořádně si přečtěte následující pravidla pro oslovení Mrs, Ms a Miss.

Mr / Mr. - [mistr] - Mister - Pan

Oslovení Mr označuje všechny muže, bez ohledu na jejich rodinný stav. 

Mrs / Mrs. - [missis] - Mistress - Paní

Titul Mrs se používá pro vdané ženy, nezávisle na tom, zda jsou vdané v současnosti či v minulosti. Použít tedy lze i pro rozvedené ženy a vdovy.

Ms / Ms. -  [miz] - Mistress - Paní / Slečna

Oslovení Ms patří ženám, u kterých si nemůžete být jistí jejich aktuálním rodinným stavem, tzn. jestli jsou nebo nejsou vdané, nebo obecně pro ženy starší 30 let. Některé ženy dokonce preferují neutrální oslovení Ms, aby nepoukazovaly na svůj rodinný stav ve společnosti. Pokud si tedy nejste jistí, oslovení Ms je tou nejlepší možností. 

Miss - [mis] - Mistress - Slečna

Titul Miss označuje neprovdané ženy a velmi často se používá v souvislosti s mladým děvčetem, dívkou, studentkou nebo ženou do 30 let. 

Potřebujete poradit s angličtinou?
Individuální kurz anglického jazyka čeká právě na vás. Zajistěte si své místo ve Škole Populo ještě dnes.

Jak se správně píše anglické oslovení?

Stejný jazyk, jiná pravidla. Už jste si asi všimli, že tak jako se Velká Británie a USA značně liší přízvukem, občas se nemohou dohodnout ani na stejném názvosloví. Je mnoho příkladů českého slova, které má různá slovíčka v angličtině. Z nejznámějších jsou to třeba hranolky (VB: chips, USA: fries), výtah (VB: lift, USA: elevator) nebo film (VB: film, USA: movie).

A jak je to právě s oslovením Mr, Mrs, Ms a Miss? I zde rozdíl mezi anglickou a americkou angličtinou existuje, není však tak znatelný. Jedná se pouze o interpunkci. Zatímco v Anglii se tyto zkratky používají bez tečky (“Mr & Mrs Smith”), v USA ji naopak do textu přidají (“Mr. & Mrs. Smith”). Jediná výjimka je u oslovení “Miss” (slečna), zde tečku nebudeme psát ani v případě americké angličtiny. 

Nejste si jistí, jestli v písemné komunikaci tečku použít? Zde se neshodnou ani naši zkušení lektoři. Ať už tečku přidáte nebo vynecháte, oslovení bude vždy gramaticky správně. Stačí, když dodržíte pravidla toho, kdy a jaké oslovení použít.

Chcete se naučit mluvit anglicky?

Kdy používáme oslovení Mr, Mrs Ms a Miss?

Rozdíly i pravopis již známe, ale jak můžeme anglická oslovení Mr, Mrs, Ms a Miss využít v praxi? Jak již bylo řečeno, toto oslovení se používá většinou k formální komunikaci. Při vykání v zásadě nepoužíváme za oslovením pouze křestní jméno. Za formálním oslovením by vždy mělo být příjmení adresáta, popř. jeho jméno a příjmení (Good morning Mr. Smith, Dear Mr John Smith, …). Výjimkou je opět oslovení Miss, které můžeme použít i se jménem a běžně se tak oslovují třeba studentky ve škole. 

Škola Populo - jak používat Mr, Mrs, Ms a Miss

Příklady oslovení Mr, Mrs, Ms a Miss

Používáme je jak v mluvené, tak písemné formě komunikace a jedná se o přímé vyjádření respektu dané osobě. 

Obchodní e-mail:

Dear Mr Black, I'm glad that our business is closer to a successful goal.

> Vážený pane Blacku, jsem rád, že náš obchod je blíže ke zdárnému cíli. 

Vzkaz pro paní učitelku o prázdninách:

Dear Mrs. White, I hope you enjoy your holidays and I look forward to seeing you again in September.

> Drahá paní Whitová, doufám, že si užíváte prázdniny a těším se, až se v září uvidíme. 

Otázka pro novou kolegyni v práci:

Good afternoon Ms Sparkle, it’s nice to have you join us for lunch.

> Dobré odpoledne, paní Sparklová, jsem rád/a, že jste se k nám přidala na oběd. 

Ptáte se děvčete, kolik je hodin:

Excuse me Miss, could you tell me what time it is? 

> Promiňte, slečno, můžete mi říct, kolik je hodin?

Jaká další oslovení v angličtině můžeme použít?

Mimo oslovení Mr, Mrs, Ms a Miss můžeme pro formální komunikaci použít také výrazy Sir a Madam. Tato dvě oslovení se používají pokud neznáte příjmení osoby, se kterou komunikujete. Pokud neznáte ani pohlaví, např. když píšete e-mail nebo dopis do nějaké cizí firmy, můžete použít oslovení” “Dear Sir or Madam, …”.

Další oslovení lze odvodit v návaznosti na funkci nebo akademický titul. Tato oslovení většinou poslouží ve stejném tvaru pro oba rody (muže i ženu) a jsou jimi například Dr. (doktor/ka), Prof. (profesor/ka) nebo Cpt. (kapitán/ka). Za takové oslovení opět patří příjmení dané osoby. 

Poté už máme pouze neformální oslovení, kdy používáme jméno našeho známého společně s pozdravem, ale o těch zase někdy jindy…

Uvítali byste pomoc s výukou angličtiny? Ve Škole Populo vám vybereme vhodného lektora a výuka anglického jazyka může začít.. Stačí vyplnit poptávkový formulář.

 

Zdroje informací: 

Dictionary.com, Lektoři anglického jazyka ve Škole Populo, vlastní zkušenosti 

Autor: 

Kateřina Hrbková
Social specialist a copywriter
Kateřina vystudovala Rekreologii na Univerzitě Palackého, díky které mimo jiné získala široký přehled v marketingu a managementu. Je kreativní duší Školy Populo. Připravuje obsah na naše sociální sítě tak, aby byli klienti o všem informováni. Zároveň píše články pro blog plné zajímavostí ze světa školství nebo cizích jazyků.

 

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.