Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Ostatní Možnost využití FKSP a dalších benefitních programů

Možnost využití FKSP a dalších benefitních programů

Možnost využití FKSP a dalších benefitních programů
21. 9. 2023
Ostatní

Nabízí váš zaměstnavatel možnost čerpání benefitu ve formě FKSP nebo jiných benefitních programů? Nevíte, jak nejlépe váš benefit využít? Možná vás překvapí, že čerpání benefitů se nevztahuje pouze na cestování. Ve Škole Populo nyní můžete svůj příspěvek čerpat také. 

Uplatněte vaše pracovní benefity ve Škole Populo!
Pořiďte si jazykový kurz pro sebe či partnera, nebo individuální doučování pro svého žáčka. Ať už se rozhodnete jakkoliv, věřte, že investice do vzdělání se vyplatí.

Čerpání FKSP a dalších benefitů ve Škole Populo

Jedna z možností, jak nejlépe uplatnit FKSP a další benefitní programy (dále jen "další benefity"), je využít příspěvek na vzdělání. Ve Škole Populo například přijímáme platby formou benefitů za doučování i jazykové kurzy pro zaměstnance a jejich rodinné příslušníky. 

Jaké benefity u nás můžete využít?

Pro vaše vzdělávání můžete ve Škole Populo čerpat hned několik druhů benefitů: 

Existuje více variant, jak ve Škole Populo uplatnit FKSP a další benefity na doučování či jazykové kurzy, ať už pro sebe, nebo pro své rodinné příslušníky. První možností je, že klient přijde na pobočku s papírovými poukazy nebo kartou Sodexo, konkrétně Flexi Pass Card. V tomto případě je možná celková úhrada nebo částečná úhrada s doplatkem v hotovosti nebo na účet. Další možností je přímá fakturace na poskytovatele benefitu (např. Edenred CZ s.r.o. nebo Benefit Management s.r.o.). Pro více informací o dalších možnostech čerpání benefitu, kontaktujte svého zaměstnavatele nebo poskytovatele benefitu. 

Příklad přímé fakturace:
Klient chce čerpat z FKSP nebo dalších benefitů při koupi doučování ve Škole Populo. Vystavíme tedy fakturu za doučování přímo na poskytovatele benefitu s uvedením jména nebo čísla zaměstnance, který benefit čerpá, a společnosti, u které pracuje. Poskytovatel zaměstnaneckých benefitů následně pošle úhradu za doučování a strhne částku z fondu daného zaměstnance. 

Co je to FKSP a jaké jsou další benefity?

FKSP, neboli Fond kulturních a sociálních potřeb, je fond zřizován zaměstnavateli, kteří jsou organizační složkou státu, státní příspěvkovou organizací nebo příspěvkovou organizací zřízenou územními samosprávnými celky. FKSP tedy v prvé řadě tvoří organizace, kterým to ukládá zákon (ministerstva, školy, státní podniky, organizační územní samosprávy apod.). Více o FKSP se dozvíte níže. 

Další benefitní programy využívají soukromí zaměstnavatelé, tzn. nestátní společnosti. Tito zaměstnavatelé často vytvářejí takzvaný sociální fond nebo využívají služby poskytovatelů zaměstnaneckých benefitů (např. Edenred CZ s.r.o. nebo Sodexo Pass Česká a.s.). 

Škola Populo, FKSP informace

Kde ještě uplatnit FKSP a další benefity?

Jak již bylo řečeno, tyto benefity lze využít na nákup zboží a služeb péče o zdraví a volnočasových aktivit. V podstatě tedy existuje spousta možností, na co čerpat FKSP. Benefit můžete tedy uplatnit hlavně za kulturu, sport, dovolenou a zdravotní péči, vzdělání nebo nákup knih.

Jedním z nejběžnějších využití benefitu je čerpání příspěvku na dovolenou zaměstnance a jeho rodinných příslušníků. Lze poskytnout příspěvek na tuzemský či zahraniční zájezd víkendové, lázeňské, relaxační nebo wellness pobyty.

Zaměstnavatel může také zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům přispívat na kulturní, tělovýchovné a sportovní akce nebo jim poskytovat příspěvky na penzijní připojištění či soukromé životní pojištění. Může také hradit nákup vitamínových prostředků pro zaměstnance, přispět na očkování proti chřipce, klíšťové encefalitidě nebo žloutence. 

FKSP

Další benefitní programy není třeba dále vysvětlovat, to by mělo zvládnout vaše personální oddělení. Pojďme si ale blíže vysvětlit, jak se liší od ostatních benefitů FKPS, kdo má nárok z něj čerpat a kdo ho vlastně platí. 

Kdo má nárok na FKSP?

Na čerpání FKSP mají nárok zaměstnanci všech organizačních složek a příspěvkových organizací, které zřizuje stát, kraj nebo obec. Jedná se o zaměstnance institucí, jakými jsou např. školy, zdravotnická zařízení, obecní úřady, policie, technické služby, úřady, státní podniky, soudy, ministerstva apod. Dále mají nárok využít takový benefit zaměstnanci, jejichž soukromá firma umožňuje čerpání z tzv. sociálního fondu. Tuto informaci byste měli obdržet při nástupu do zaměstnání od příslušného personálního oddělení. 

Příspěvky mohou čerpat ti zaměstnanci, kteří mají s institucí uzavřenou pracovní smlouvu (plný nebo zkrácený pracovní úvazek), zaměstnanci v pracovní neschopnosti, ženy na mateřské dovolené či osoby na rodičovské dovolené a důchodci, kteří při odchodu do starobního nebo invalidního důchodu (třetího stupně) pracovali u zaměstnavatele. Zaměstnanec může z FKSP čerpat prostředky až po skončení zkušební lhůty. Benefity z fondu nejsou poskytnuty osobám, které mají s organizací uzavřenou dohodu o provedení práce či dohodu o provedení činnosti.

Kdo platí FKSP?

Platbu formou benefitu FKSP provádí vždy zaměstnavatel za čerpajícího zaměstnance. Pravidla, podle kterých zaměstnavatelé FKSP vytvářejí upravuje vyhláška Ministerstva financí č. 114/2002 Sb., v platném znění. Zaměstnavatel zpravidla do FKSP přispívá ročně dvěma procenty z ročního objemu přidělených prostředků na platy zaměstnanců. 

Společnosti, které přijímají platby z FKSP, mají různé způsoby, jak lze benefit uplatnit. Společné všem je však nepeněžní plnění. Plnění poskytované zaměstnancům se většinou hradí bezhotovostním způsobem (nákup na fakturu), poukazem nebo benefitní kartou (na té má čerpající zaměstnanec uložené peníze právě pro tyto účely). Zjednodušeně ten, kdo benefit čerpá, nikdy nedostane fyzicky do ruky peníze na nákup produktu či služby. 

Zdroje: 

Up Česká republika s.r.o. 
Edenred CZ s.r.o. 
Sodexo Pass Česká republika a.s. 
Benefit plus
Napovime.cz
Podnikatel.cz
iDNES.cz

Autor: 

Kateřina Hrbková
Social specialist a copywriter
Kateřina vystudovala Rekreologii na Univerzitě Palackého, díky které mimo jiné získala široký přehled v marketingu a managementu. Je kreativní duší Školy Populo. Připravuje obsah na naše sociální sítě tak, aby byli klienti o všem informováni. Zároveň píše články pro blog plné zajímavostí ze světa školství nebo cizích jazyků.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.