Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Přijímací zkoušky K přijímačkám míří silný ročník. Poradíme, jak uspět

K přijímačkám míří silný ročník. Poradíme, jak uspět

K přijímačkám míří silný ročník. Poradíme, jak uspět
14. 3. 2023
Přijímací zkoušky

Mimořádně velký počet studentů míří v letošním roce k přijímacím zkouškám. Přetlak uchazečů je hlavně na maturitní obory. Přečtěte si, o jaké školy je největší zájem. Poradíme také, jak se co nejlépe připravit a díky tomu uspět u přijímaček 2023.

Kolik studentů míří letos ke zkouškám

Zhruba 114 tisíc uchazečů o studium na středních školách se letos zapsalo k přijímacím zkouškám. To je nejvíce za posledních 29 let. Například loni to bylo přibližně 103 tisíc. Důvodů je více. K dětem, které letos k přijímačkám došly z devátých tříd, se přidalo i hodně těch, které to zkouší znovu po neúspěších v minulých obdobích. Na střední školy se rovněž hlásí ukrajinští uprchlíci.

O jaké školy je největší zájem

Míst na středních školách je přitom zhruba stejně, jako bývalo v minulých letech. Obzvlášť vysoký zájem je hlavně o maturitní obory a především gymnázia. Na nich se letos očekává největší konkurence. Zájemci se proto musí připravovat obzvláště pečlivě a nic nepodcenit.

Zvýšený zájem proti uplynulým rokům zaznamenaly také střední průmyslové školy, lycea a další. Je to důsledek taktiky mnoha uchazečů. Ti by za normálních okolností podávali přihlášku právě na gymnázia, kvůli obavám z neúspěchu se však rozhodli zvolit „bezpečnější” cestu. Hlásí se tedy tam, kde očekávají, že by mohli uspět snadněji.

Potřebuji pomoc
Narazili jste při učení na problém, který se vám nedaří vyřešit? Co nejdříve nás kontaktujte a sjednejte si doučování. Procvičíme spolu vše, co budete potřebovat.

Jakou střední školu mám zvolit

Letos více než kdy jindy by uchazeč měl především dobře zvážit své schopnosti. Pokud například ví, že má problémy s matematikou a češtinou, gymnázium, na kterém se jedná o jedny z hlavních předmětů, ideální volba pravděpodobně nebude. Vhodná může naopak být některá z průmyslových škol.

Školy si mohou přijímačky doplnit o vlastní část
Ředitelé škol mají možnost jednotné přijímací zkoušky doplnit o vlastní část. Na uchazeče tak mohou čekat testy například z cizího jazyka nebo sportovní výkonnosti. Hodnotit se mohou také předchozí studijní výsledky nebo účast na olympiádách. Podle zákona se však výsledky jednotné přijímací zkoušky musí na hodnocení podílet minimálně 60 %.

Při výběru berte v potaz také možnosti budoucího uplatnění. Za jedny z nejperspektivnějších jsou považovány IT obory. Jejich absolventi mohou po maturitě dále pokračovat na vysoké školy, stejně tak ale mohou rovnou zamířit do praxe.

Jak se mám na přijímací zkoušky připravovat

Vzhledem k výše uvedenému doporučujeme přípravu v žádném případě nepodcenit. Vytvořte si systém, podle kterého se budete učit. Určitě neprobírejte učivo náhodně, akorát si v něm uděláte zmatek. Učte se dlouhodobě, nenechávejte nic na poslední chvíli.

Nezapomeňte však také dostatečně odpočívat. Místo počítačové hry nebo telefonu si však provětrejte hlavu třeba při procházce. Takzvané modré světlo, které vyzařují monitory nebo displeje, tělu v odpočinku totiž brání.

Pokud cítíte, že vám jakákoliv část učiva dělá problémy, určitě je nepřecházejte. Ozvěte se nám a domluvte si doučování. Rádi se s vámi podíváme na všechno, co budete potřebovat, a k přijímacím zkouškám vás připravíme.

Zvýšit své šance na úspěch můžete také absolvováním testování nanečisto. Při něm si vyzkoušíte nejen vyplňovat reálné testy, ale především práci pod tlakem jako při skutečných přijímačkách. Díky tomu budete mít před mnoha dalšími uchazeči velkou výhodu – atmosféra zkoušek pro vás už nebude neznámá.

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.
Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.