Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Přijímací zkoušky Už žádný strach z přijímaček aneb jak zvládnout didaktické testy

Už žádný strach z přijímaček aneb jak zvládnout didaktické testy

Už žádný strach z přijímaček aneb jak zvládnout didaktické testy
22. 3. 2024
Přijímací zkoušky

Období přijímacích a maturitních zkoušek se nezadržitelně blíží. S ním přichází i možný strach, obavy a nejistoty. Pro někoho je to zcela nová zkušenost, někdo už se s těmito úkoly musel v minulosti vypořádat. Tak či tak je dobré představit si několik tipů, které vám tento důležitý krok usnadní.

Hlídejte si termíny!

Tento tip se možná zdá jako zbytečný, ovšem je naprosto klíčové vědět, kdy a kam se máte k didaktickým testům dostavit. Pečlivě si poznamenejte řádný termíny i s časovými údaji.

Štěstí přeje připraveným

Nezáleží, zda vás čekají vaše první přijímací zkoušky na střední školu nebo se blížíte do cílové rovinky a jsou před vámi didaktické testy potřebné ke složení maturity. Přípravu byste neměli podceňovat v žádném případě, a proto začněte včas.

Opravdu se nevyplácí, pokud vzorové testy uvidíte pár dní před termínem samotné zkoušky a vše budete dohánět na poslední chvíli.

Může vás to ještě více rozhodit, proto si vše potřebné opatřete s předstihem a přípravu si naplánujte po malých úsecích do více týdnů. Nejenom, že ve výsledku ušetříte svůj drahocenný čas, ale také se vyhnete tomu, že v posledních dnech zjistíte, že máte v látce například nějaké nejasnosti apod. 

Příprava na přijímačky ve Škole Populo

Připravte se na vaše důležité zkoušky s námi. Naši zkušení lektoři se vám přizpůsobí na míru a vy se tak budete moci soustředit na látku, která vám dělá největší potíže. Výuka je vždy individuální, proto se lektor bude věnovat výhradně vám. 

Vhodné materiály

Když už máte průběžnou přípravu nachystanou, je důležité se taky zaměřit na materiály, které budete využívat. Kromě svých vlastních poznámek, které určitě nebudou v tomto případě k zahození, je nejlepším způsobem procházení si vzorových testů. 

V České republice se nejčastěji setkáme s tzv. CERMAT testy. CERMAT neboli Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání je organizace, která je řízena ministerstvem školství. Na jejich stránkách si můžete opatřit testy z předešlých let podle vašeho typu zkoušky a hravě začít procvičovat

Není na škodu také využívat výuková videa nebo učebnice, které jsou přímo určené pro přípravu na přijímací a maturitní zkoušku. Stačí se poohlédnout v knihkupectvích nebo se poptat u starších spolužáků a požádat je o případné materiály, které jim byly nápomocné. 

Ze všeho nejvíce se mi osvědčila pravidelnost a odhodlání pracovat na svých výsledcích, protože vím, že se to vyplácí. I když někdy chybí motivace, disciplína zůstává. 

— Lektorka Školy Populo Aneta K.

Opakovat, opakovat, opakovat…

Opakování je matka moudrosti! Tolikrát jste to slyšeli od rodičů nebo učitelů, pravdou ale je, že na tom něco vážně bude. Pokud se chcete na zkoušky připravit efektivně, je třeba být konzistentní. A platí, že čím více, tím lépe.

U těchto typů testů a zkoušek je důležité, abyste si osvojili i taktiku, kterou pak využijete při psaní tzv. naostro. A to se u jednoho vzorového testu nenaučíte. 

Proto je ideální, když si vyzkoušíte více modelových testů, otázek či cvičení. Lépe tímto způsobem odhalíte, co vám v testech dělá největší problém a kde jste zase naopak hotovi raz dva.

A nezapomínejte na druhý zmíněný bod, a to, že postupná příprava je nejlepší. Každý den si zkuste jeden test, změřte si i čas, jak dlouho vám trvá ho splnit, sami si pak test projděte, popřípadě si můžete také zapsat body a následně vyhodnoťte, jak se vám dařilo a co je třeba zlepšit. Znalosti můžete doplnit o již zmíněné poznámky, videa nebo poproste učitele, rodiče nebo kamarády o případné vysvětlení.

Čtěte zadání 

I s touto radou jste se již určitě setkali. Mnoho studentů dělá tu chybu, že zadání pouze „proběhne“ očima, pustí se do úkolu a častokrát to vede i ke zbytečné ztrátě bodů. Tady se ovšem vyplácí nespěchat a přečíst si požadavky opravdu pozorně a přesně vědět, co se od vás v úkolu očekává. 

To nejlepší na začátek 

Že začínáte s těmi nejtěžšími úkoly jako první a až poté se vrháte na ta cvičení, co vám dělají menší problém? Co takhle to zkusit naopak?

Pokud totiž nejdříve začnete s úlohami, které jsou pro vás lehčí, zamezíte tomu, že byste i v těchto úlohách mohli udělat chybu. S ubíhajícím časem roste i napětí a nervozita, a proto je vhodnější začít v klidu a s větším množstvím času s tím, co vám jde lépe. Až poté se ponořte do cvičení, která jsou pro vás obtížnější.

Proto si na úplném začátku projděte všechny zadané úlohy a začnete tedy s tou (pro vás) nejlehčí. Opět odkážu na bod, který jsem zmínila, a to je to, že pokud máte testy „natrénované“, rychleji a snadněji se v problematice daných úloh zorientujete

Testování nanečisto ve Škole Populo
Vyzkoušejte si přijímačky nanečisto ve Škole Populo. Zažijete atmosféru reálných zkoušek a vyzkoušíte si práci v časovém limitu. Seznámíte se s typy úloh a naučíte se pracovat se záznamovým archem.

Žádné místo prázdné 

Je naprosto normální, že nebudete vědět stoprocentně všechny správné odpovědi. Pokud si nebudete vědět rady, rozhodně nenechávejte políčko pro vyplnění prázdné. Zkuste si tedy alespoň tipnout, máte tak větší šanci na získání bodu, než kdybyste odpověď rovnou přeskočili. 

V úplném závěru si nezapomeňte projít, zda máte všechny papíry podepsané a uvedené ostatní nutné informace a jestli jste správně zapsali VŠECHNY odpovědi do záznamových archů. 

Pamatuje, s úsměvem jde všechno líp. Přeji vám u přijímaček i maturit hodně štěstí!

https://www.youtube.com/watch?v=wPQgw-0ufRY

Zdroje:

https://www.cermat.cz

vlastní zkušenosti lektorky

Autor:

Aneta K.

Lektorka českého jazyka ve Škole Populo

Stát se učitelem byl od malička Anetin sen.  Věděla, že pomáhat ostatním lidem rozšiřovat si obzory a předávat jim užitečné informace je to, čemu se chce věnovat. Studuje na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy český jazyk a základy společenských věd. Ve Škole Populo působí jako lektorka českého jazyka. Aneta to bere to jako skvělou příležitost k získání cenných zkušeností. Ve svém volném čase ráda tráví čas s rodinou a přáteli, sportuje a několik let se věnuje tanci, zpěvu a hře na kytaru.

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.