Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Ostatní ADHD a vzdělání: Jak Škola Populo podporuje studenty s ADHD

ADHD a vzdělání: Jak Škola Populo podporuje studenty s ADHD

ADHD a vzdělání: Jak Škola Populo podporuje studenty s ADHD
9. 1. 2024
Ostatní

V České republice je oficiálně diagnostikováno přibližně 14 tisíc případů ADHD. Toto číslo však bude ve skutečnosti mnohonásobně vyšší. Také ve Škole Populo se stále častěji setkáváme s požadavkem na výuku žáků a studentů s diagnostikovaným syndromem ADHD. Jak pracujeme s těmito žáky a studenty ve Škole Populo a co to vlastně ADHD je? 

Jak pracujeme s ADHD ve Škole Populo

Ve Škole Populo se v rámci mimoškolního vzdělávání zaměřujeme také na práci s žáky se specifickými poruchami učení a poruchami pozornosti, kam patří právě ADHD. Pro žáky a studenty s ADHD vybíráme takové lektory, kteří mají v této oblasti zkušenost a zajistí zcela individuální přístup. Aby bylo doučování co nejefektivnější, je lektorům taktéž k dispozici metodická podpora. Každé dítě s ADHD je jedinečné a vyžaduje speciální přístup k výuce. Ať už potřebuje během lekce pohyb, častější opakování učiva nebo vést výuku formou hry, naši lektoři jsou schopni upravit obsah každé lekce na míru a přizpůsobit se potřebám jednotlivce.

Vzhledem k tomu, že děti s ADHD bývají často osobnostmi s celou řadou koníčků a zájmů, velkou představivostí a mnoha originálními nápady, naši lektoři se přizpůsobují každému žákovi či studentovi zvlášť a nechávají tak vyniknout jejich silné stránky při procesu učení. 

Má vaše dítě potíže s pozorností?
Napište nám! Ve Škole Populo máme zkušené lektory, kteří přesně ví, jak vaše dítě motivovat a udržet jeho pozornost, aby dosáhlo skvělých výsledků.

Co je to ADHD?

ADHD, neboli porucha pozornosti s hyperaktivitou (z anglického "attention deficit hyperactivity disorder") patří mezi hyperkinetické poruchy. Jedná se o neurovývojové onemocnění, tedy poruchu centrální nervové soustavy, která způsobuje nepozornost, hyperaktivitu a impulzivitu jedince

Původ ADHD není jednoznačný, avšak podle studií se na jeho vzniku ze 75 % podílí dědičnost. Mezi další příčiny vzniku ADHD se řadí škodlivé vlivy v průběhu těhotenství a také komplikace při porodu či krátce po něm. Naopak důvody, které uslyšíte všude kolem, což je třeba nadměrné sledování televize a špatné zvládání výchovy dítěte, nejsou jako příčiny vzniku ADHD potvrzeny žádným dosavadním výzkumem. 

Jaké jsou hlavní příznaky ADHD?

Příznaky ADHD se většinou objevují již v raném věku dítěte a velká část případů je diagnostikována ještě ve školním věku, tedy mezi 6 a 12 lety. Hlavními příznaky ADHD jsou potíže s pozorností a soustředěním, impulzivní a bezohledné jednání, neklid, bezmoc a frustrace. Pro stanovení diagnózy je nutné s dítětem navštívit dětského psychologa nebo psychiatra. 

Všechny příznaky se ne vždy objevují najednou a souvisí také s pohlavím jedince, kdy chlapci bývají více impulzivní a dívky zase více nepozorné. Symptomy jsou dlouhodobou součástí života dítěte s ADHD, a můžeme je sledovat jak ve škole, tak i doma. 

Rozdíly v projevu ADHD u dětí a dospělých

Jak již bylo řečeno, ADHD se projevuje většinou od raného dětství. Postihuje zhruba 6-9 % všech dětí a několikanásobně častěji je diagnostikována u chlapců, než-li u dívek. 

Projevy ADHD u dětí

  • Dítě má potíže soustředit se, snadno jej lze vyrušit a poté mu delší dobu trvá, než se vrátí k původní činnosti. Často zapomíná nebo ztrácí věci.

  • Dítě nevydrží v klidu, vrtí se nebo si hraje s rukama, pobíhá, poskakuje a pořád mluví nebo vydává zvuky. 

  • Dítě jedná neuváženě. Vykřikuje, skáče druhým do řeči a působí potíže v kolektivu. V jistých případech může způsobit sobě či druhým dokonce úraz. 

Projevy ADHD u dospělých

Až dvě třetiny dětí s diagnostikovanou poruchou trpí ADHD i v adolescenci a zhruba polovině syndrom zůstane také v dospělosti. Dospívající a dospělí mívají potíže se soustředěním a dodržováním režimu. Spíše než hyperaktivita se v pozdějším věku objevují pocity vnitřního neklidu a nadále přetrvává impulzivita a porucha pozornosti. Problémy ve škole vystřídají problémy v zaměstnání, kdy jedinec s ADHD často mění zaměstnání, není schopen dodržovat stanovené termíny a následně se musí potýkat s pocity méněcennosti a selhání. 

Ačkoliv ADHD nelze úplně vyléčit, tak pro děti i dospělé již v dnešní době existuje řešení, kterým je léčba. Ta může být buď terapeutická nebo farmaceutická, ideální je však kombinace obou dvou. 

Vyučování dětí s ADHD

ADHD a školský systém v ČR

Děti s ADHD patří do kategorie vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami. Ředitel školy může se souhlasem krajského úřadu zřídit funkci asistenta pedagoga, na kterého dostane škola finanční příspěvek. Musí však vypracovat individuální vzdělávací program ve spolupráci s pedagogicko-psychologickou poradnou nebo speciálním pedagogickým centrem. Vzhledem k množství případů ADHD však české školy nestíhají reagovat přiměřeně a mnozí studenti s ADHD se proto v běžném vyučování trápí.

Pokud tedy chcete dopřát svému dítěti náležitou péči, věnujte se také mimoškolnímu vzdělávání. Ve Škole Populo se zaměřujeme na individuální výuku, tzn. jeden lektor vždy vyučuje pouze jednoho studenta. To je právě pro děti s ADHD tím nejefektivnějším způsobem učení. Naši lektoři mohou mimo jiné využít metodické podpory v oblasti specifických poruch učení a poruch pozornosti, aby byli schopni určit vhodný způsob práce s jednotlivými žáky. Vy tak budete mít jistotu, že má vaše dítě péči, kterou potřebuje. 

Zdroje:

Wikipedia
Asociace dětské a dorostové psychiatrie
iDnes.cz
Zdravotnickydenik.cz

Autor:

Kateřina Hrbková
Social specialist a copywriter
Kateřina vystudovala Rekreologii na Univerzitě Palackého, díky které mimo jiné získala široký přehled v marketingu a managementu. Je kreativní duší Školy Populo. Připravuje obsah na naše sociální sítě tak, aby byli klienti o všem informováni. Zároveň píše články pro blog plné zajímavostí ze světa školství nebo cizích jazyků.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.