V tuto chvíli evidujeme OBROVSKÝ ZÁJEM o doučování. Kontaktujte nás ještě dnes, abychom Vám mohli garantovat přípravu.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Jak se úspěšně připravit na státní maturitu z matematiky

Jak se úspěšně připravit na státní maturitu z matematiky

Jak se úspěšně připravit na státní maturitu z matematiky
5. 4. 2021
Maturita

V organizaci letošních maturit došlo k několika důležitým změnám. Státní část maturit se skládá ze dvou zkoušek, a to zkoušky z českého jazyka a literatury, která je pro všechny maturanty povinná, a ze zkoušky z cizího jazyka nebo matematiky – zde mají maturanti právo volby.

Maturita z matematiky

My se dnes zaměříme na ty maturanty, kteří si vedle češtiny vybrali ve státní části právě matematiku. Státní maturita z matematiky sestává pouze z didaktického testu. Ten se bude v letošním roce konat ve dvou termínech: řádný termín proběhne od 24. do 26 května 2021. Pro ty, kteří budou v tomto termínu v nařízené karanténě či se nebudou moci dostavit kvůli onemocnění Covid-19, je vyhrazen mimořádný termín od 7. do 9. července 2021.

Ke změně došlo také v časovém fondu – na didaktický test z matematiky mají studenti letos o 15 minut více času, celkem tedy mají na vypracování 26 otázek 135 minut. Pro úspěšné absolvování testu musí student dosáhnout alespoň 33% úspěšnosti, musí tedy dostat minimálně 17 bodů z maximálního počtu 50 bodů. Po centrálním vyhodnocení společností CERMAT získá student slovní hodnocení „uspěl/a“ či „neuspěl/a“, a to právě na základně jeho procentuální úspěšnosti.

Připravte se na maturitu s námi
Ve Škole Populo každý rok připravíme stovky studentů k úspěšnému složení maturitní zkoušky. Buďte jedním z nich a objednejte si doučování.

Co didaktický test prověřuje

Nyní si povíme něco o tom, jak státní maturita z matematiky vypadá. Didaktický test se zaměřuje na několik tematických okruhů a zkoumá různé typy dovedností a logického uvažování. Pokud vám tedy není blízká některá z těchto částí, stále můžete excelovat v dalších částech a mít značnou šanci na úspěch.

V testu jsou prověřovány schopnosti, jako je správné užití matematických pojmů, numerické počítání a určování proměnné, matematizace reálných situací, vymezování a analyzování problému, hledání vhodné metody řešení, přesné vyjádření, efektivní využití kalkulátoru a mnoho dalšího. To vše musí student prokázat v několika tematických okruzích, mezi které patří například číselné množiny, lomené výrazy, rovnice, funkce, posloupnosti, finanční matematika a další. Více o obsahu testu najdete v katalogu požadavků vydaném Ministerstvem školství ve spolupráci s CERMATem.

V testu se objevuje několik typů otázek a možných odpovědí.

Otevřené otázky

Stručná odpověď (číslo)

Široká odpověď (postup řešení)

Uzavřené otázky

Výběr ANO / NE

Výběr z pěti možností

Jak se co nejlépe připravit na didaktický test z matematiky

Matematika nepatří mezi předměty, které se dají naučit během pár dní či týdnů. Pokud si student jako svůj maturitní předmět vybere matematiku, předpokládá se, že matematice rozumí a alespoň ve většině témat si je jistý. I tak však může mít problém s porozuměním otázkám a úkolům v testu, což zároveň bývá hlavním důvodem neúspěchu. Proto, jako u všech didaktických testů, doporučujeme v první řadě procvičit testy z minulých let. I u matematiky platí, že se zadání úloh opakuje a jejich procvičováním lze nacvičit postupy řešení i způsob přemýšlení nad danou problematikou. Zadání testů z minulých let najdete přehledně na stránkách CERMATu.

Při samotném vyplňování pak student může zvolit několik přístupů: 

test může vyplňovat postupně od začátku do konce;

test může vyplňovat postupně od začátku do konce s vynecháním úloh, které mu činí potíže, ke kterým se vrátí až později;

může se zaměřit nejdříve na úlohy, které mu jsou jasné nehledě na pořadí, a poté se vrátit k těm složitějším;

může začít úlohami s nejvyšším bodovým hodnocením a pak přejít k těm s nižším.

Škola Populo, doučování na maturitu z matematiky

Jak může pomoci Škola Populo

Vše, co jste si až doposud přečetli, je součástí studijního plánu naší přípravy na maturitu. Po vstupním testu si lektor vytvoří představu o tom, která látka či studijní oblast činí studentovi největší potíže a na tu se společně zaměří. Spolu s lektorem student projde jednotlivé části testu, zváží nejlepší strategii při vyplňování a bude srozuměn se všemi oficiálními pokyny. Samozřejmostí jsou testy z minulých let, které student spolu s lektorem projde, čímž získá představu o typech úloh, jejich nejlepším postupu řešení a postupu při vyplňování.

Ke konci přípravy si student vyzkouší napsat didaktický test v identických podmínkách a časovém limitu, jako je tomu u opravdové zkoušky. Lektor poté test opraví a student získá na základě svého výkonu hodnocení. To mu pomůže, aby získal sebevědomí a byl si jistý, že zkoušku zvládne. U té opravdové pak bude přesně vědět, jak postupovat a na co si dát pozor.

Pokud tedy máte i vy pocit, že byste s přípravou na didaktický test chtěli pomoci od našich zkušených lektorů, neváhejte se na nás obrátit přes kontaktní formulář na našich webových stránkách. Do maturity stále zbývá dostatek času na kvalitní a intenzivní přípravu. A nebojte, vše zvládneme online z pohodlí vašeho domova. S naší online výukou ani nepoznáte, že lektor nesedí vedle vás. Těšíme se na vás!

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.

 

Kontaktujte nás pro bližší informace o doučování
Zavolejte nám
Jsme právě u telefonu
Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.