Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Maturita Jak se připravit na maturitu z angličtiny

Jak se připravit na maturitu z angličtiny

Jak se připravit na maturitu z angličtiny
19. 4. 2021
Maturita

Termíny maturitní zkoušky

Termíny letošních maturit se kvapem blíží, proto je načase začít s intenzivní přípravou. Společná část maturity z angličtiny se běžně skládá z didaktického testu, písemné práce a ústní zkoušky. V letošním roce však maturanti absolvují pouze didaktický test, který se bude konat v termínu od 24. do 26. května 2021. Stanoven byl v tomto roce také mimořádný termín od 7. do 9. července pro ty studenty, kteří se v řádném termínu nemohou dostavit z důvodu onemocnění Covid-19 či nařízené karantény.

Profilová část maturitní zkoušky z angličtiny je v letošním roce nepovinná. Pokud se však student rozhodne profilovou zkoušku vykonat, musí toto rozhodnutí sdělit řediteli školy nejpozději do 30. dubna. Běžně zkoušku tvoří písemná práce a ústní zkouška, ta se však v letošním roce nekoná. Více se o náležitostech maturitní zkoušky 2021, požadavcích i všech změnách dozvíte na webových stránkách CERMATu.

Připravte se na maturitu s námi
Ve Škole Populo každý rok připravíme stovky studentů k úspěšnému složení maturitní zkoušky. Buďte jedním z nich a objednejte si doučování! 

Čím začít

Angličtina bohužel nepatří k předmětům, které by se daly naučit za pár dní či týdnů. Pokud si student vybere jako jeden z maturitních předmětů právě angličtinu, předpokládá se, že zná základy gramatiky a je schopen se dostatečně dobře domluvit. Společná maturitní zkouška z angličtiny totiž odpovídá mezinárodní jazykové úrovni B1.

Jak už víme, v letošním roce čeká velkou většinu maturantů, kteří si vybrali maturovat z angličtiny, pouze didaktický test. Ten má za úkol prověřit nejen znalost gramatiky, ale také poslech a následné porozumění, které tvoří velkou část výsledné známky. Konkrétní katalog požadavků najdete přehledně na webových stránkách CERMATu. O tom, jak se připravit na didaktický test už jsme psali v jednom z našich předchozích blogů. Dnes se tedy zaměříme na to, jak vypilovat právě poslech a následné porozumění textu. 

Prohloubit znalosti nabyté ve škole pomohou i běžné aktivity. Pomůže například sledovat oblíbené filmy a seriály v originálním znění a raději s anglickými titulky, než s těmi českými. Jako divák si tak nejlépe propojíte mluvené slovo, a tedy správnou výslovnost, s psanou formou. Učíte se tak několik dovedností najednou: poslech a správné porozumění, výslovnost a psanou formu slova či fráze. Z oddechové činnosti se tak může rázem stát nenásilná a velmi účinná výuka a procvičování jazyka.

Další tipy

Vedle sledování filmů a seriálů doporučujeme také poslouchat a následně si překládat texty oblíbených písniček anglicky mluvících interpretů. Opět si komplexně procvičíte poslech, porozumění textu, gramatiku a slovní zásobu. Přiučíte se ale i formální a neformální fráze, které se ve škole možná neučíte, ale které můžete využít při ústní zkoušce, kde je zkoušející jistě náležitě ocení.

Používejte sociální sítě nejen jako zdroj zábavy, ale také jako místo, kde se můžete vzdělávat. Sledujte vaše oblíbené anglicky mluvící herce, zpěváky, kapely a influencery. I tím se nenásilně přiučíte novým slovíčkům či frázím a slovním obratům. Najít si také můžete přímo profily, které se věnují zábavné výuce angličtiny. Z těch českých za nás doporučujeme instagramové profily jako anglictina_with_miss_english, dan_balcar nebo například kubova_english.

Škola tedy nemusí být jediným zdrojem výuky gramatiky. V tomto směru je vám samozřejmě plně k dispozici i doučování jazyků se Školou Populo, kde vám můžeme pomoci se všemi částmi maturity: poslechem, čtením, porozuměním textu, mluveným projevem, slovní zásobou atd. Ve všech případech jsou naši zkušení lektoři připraveni se vám naplno individuálně věnovat, a to i online.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z výše zmíněných cest, nebo ideálně pro kombinaci všech, veďte si u toho vlastní slovníček. Všechna slovíčka a fráze, na které během dne narazíte, si do něj zapište spolu s českým překladem. Tím, že si český ekvivalent sami najdete a zapíšete, máte větší šanci, že si slovíčko zapamatujete. Zároveň také získáte personalizovaný slovník, ke kterému se můžete kdykoli v budoucnu vrátit a dále ho rozšiřovat.

Jedním z našich dalších tipů je také nastavení vašeho mobilního telefonu, počítače, webového prohlížeče, aplikací atd. do angličtiny. Pokaždé, když vezmete do ruky telefon či budete vyhledávat na internetu, budete nuceni používat angličtinu. Rychle a snadno si tak osvojíte základní slovíčka technického a komunikačního rázu.

Se spolužáky, přáteli či členy rodiny také můžete zavést „anglickou hodinku“, tedy určitou část dne, kdy spolu budete komunikovat pouze v angličtině. Ideální je nestanovovat si téma, ale využít pro to běžné každodenní konverzace o tom, co jste daný den dělali, co se vám vtipného přihodilo nebo jaké jsou vaše plány na víkend. Ať už se budete bavit o čemkoli, zakažte si používat češtinu. Slovíčka, která neznáte, si vyhledejte a opět zapište do vašeho slovníku.

Škola Populo, doučování angličtiny na maturitu

Jak pomůže Škola Populo

Věříme, že jsme vám v dnešním článku dodali inspiraci pro to, jak snadno lze s angličtinou v každodenním životě pracovat, pilovat poslech i porozumění a bavit se u toho. A pokud byste přeci jenom měli pocit, že by se vám hodila pomoc zkušeného lektora, budeme rádi, když se s námi spojíte skrze kontaktní formulář na našich webových stránkách. My se vám obratem ozveme zpět a domluvíme se na doučování na míru přímo pro vás. 

A nebojte, na kvalitní a intenzivní přípravu není nikdy pozdě. Rádi vám připravíme individuální studijní plán i na poslední měsíc před maturitou. Zakončit ho pak můžete maturitou nanečisto, kde si vyzkoušíte reálný průběh zkoušky. Budete si tak ještě více jistí, že se nemáte čeho bát. Těšíme se na vás!

Autor:

Bc. Adéla Hronová
Manažerka Školy Populo
Adéla je šéfkou našeho produkčního oddělení. Vede tři týmy, které se starají o naše studenty a lektory. Zná dokonale naše služby a spolu s Metodickým centrem denně pracuje na jejich vylepšování.

 

Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.