Již 487 rodičů si tento měsíc vybralo Školu Populo. Děkujeme ❤️. Zbývají poslední volná místa a konzultace ZDARMA.

Kontaktujte nás na +420 730 701 601
O nás
O nás Lektoři Zaměstnanci Metodické centrum Nezisková činnost
Doučování
Doučování Výuka jazyků Příprava na zkoušky Online výuka Prezenční výuka
Časté otázky Služby
Služby Vstupní testy Testování nanečisto Procvičování online Dárkové poukazy
Reference Ceník Galerie Blog Kariéra Kontakt
Úvod Blog Cizí jazyky Díky cviku zvládnu angličtinu v mžiku

Díky cviku zvládnu angličtinu v mžiku

Díky cviku zvládnu angličtinu v mžiku
30. 7. 2019
Cizí jazyky

Jak jsme již psali v minulém článku věnovaném matematice, dříve nebo později se ke zkoušce dospělosti dostane každý student či studentka maturitního oboru nebo gymnázia. Je to jakási meta, kterou musí každý z vás překonat. Strach, obavy a nevědomost, to je něco, s čím se zřejmě potýkáte. A víte co?

Nejste sami! Mezi maturanty je vás, „angličtinářů“ tolik, že na spočítání všech studentů by nám nestačily stovky prstů. Ale jak se ani z této zkoušky dospělosti  „nezbláznit“ a úspěšně prokličkovat všemi nástrahami? Na dalších řádcích Vám nabízíme několik tipů.

Maturita z angličtiny 

Každoročně absolvují střední školu nebo gymnázium stovky studentů a každý z nich je specifický. Někteří pokračují ve studiu na vysokých školách, jiní si raději zvolí školy vyšší odborné a řada z nich rovnou zaměstnání. Mezi nimi se najdou také ti, kteří si zvolí docela jinou cestu. Jako třeba Aneta, jazyky jí nikdy nešly, vždy s nimi „bojovala“. Přála si však obletět svět, poznat jiné kultury a seznámit se s tamními obyvateli.

Maturita z angličtiny pro ni byla i přesto, že ji příliš neovládala, jasnou volbou. Jednou jí totiž jeden učitel řekl: „Nepotřebujete znát desítky jazyků, nemusíte umět jazyk každé země, kam poletíte. Vždyť anglicky dnes hovoří i ten německý senior.“

Potřebujete pomoct s přípravou k maturitě?
 Neváhejte se obrátit na Školu Populo. Každý rok úspěšně zvládne maturitu 96 % studentů, kteří se připravovali s našimi zkušenými lektory.

1. Slovník, váš nejlepší kamarád

A právě tohle Anetu zaujalo, jednoduchým výrazům díky vylepování lístečků na všechna místa svého pokoje, opisování, poslouchání a vytváření příběhů rozuměla. Avšak mluvení jí stále dělalo problém. Když něčemu nerozuměla, vzala si do ruky slovník a hledala fráze. To ale při mluveném projevu nešlo, tady jí pomohl slovník v mobilním telefonu.

A to je naše první rada: Pokud budete potřebovat vyhledat nějaké slovíčko, vezměte si do ruky slovník a hledejte. Jistě, internetové slovníky Vám dokáží v mžiku najít konkrétní výraz, avšak u maturity z angličtiny je mít nebudete, proto se raději naučte s tištěným slovníkem pracovat.

2. Učte se pravidelně, každý den

Naší druhou radou je klást si před sebe malé úkoly, například učit se 45 minut denně. Stejně jako u maturity z matematiky, je i u maturity z anglického jazyka důležité se nepřepínat. Je dokázáno, že lidský mozek dokáže přijímat nové informace jen dvacet minut, zbývající čas můžete využít k opakování, procvičování nebo konverzaci.

3. Aplikace, které Vás naučí slovíčka

K opakování Vám kromě učebnic také může pomoci i některá z mobilních aplikací. Nepleťte si ji však s učitelem, aplikace Vás sice opraví, napíše Vám počet získaných procent, donutí ke cvičení a přiměje Vás je třeba i několikrát zopakovat. Nikdy s Vámi však nebude konverzovat ani se nepřizpůsobí rozmanitosti jazyka. Mobilní aplikace nebo webová stránka Vám však velmi dobře poslouží v případě, že se slovíčka potřebujete naučit.

Na trhu jich existuje celá řada, od těch placených až po ty zdarma. Příkladem placené aplikace jsou třeba online jazyky, kde si zakoupíte balíček lekcí. Existuje jich celá řada, od obecných jazykových úrovní A1 až C2, přes lekce určené konkrétním oborům, až po 1000 anglických slovíček nebo angličtinu na cesty.

Neplacenou nebo částečně placenou, pokud si tedy přikoupíte offline verzi, je aplikace Duolingo. Po vyplnění krátkého vstupního testu se Vám zobrazí vzdělávací okruhy, každý z nich má pět úrovní. Aplikace se Vám navíc každý den připomene. Máte tak jistotu, že nezapomenete procvičovat.

4. Pracovní sešity, učebnice, zrcadlové texty

Mezi další možnosti, jak se učit anglicky, můžeme určitě zařadit učebnice a různé pracovní sešity. Ty jsou často koncipovány jako materiál určený přímo k maturitní zkoušce.

Například nakladatelství INFOA nabízí knihy jako Anglicko-česká maturitní témata, Maturitní slovní zásoba, Maturitní přípravaMaturitní testy  nebo Poslechy k maturitě. Při jmenování učebnic nesmíme opomenout ani pětidílnou řadu Maturita Solutions od firmy Oxford University Press, nabízející mnoho témat a možností procvičování.

V případě, že se slovíčky a frázemi nemáte problém, zkuste se zaměřit na texty v psané podobě. Pokud si netroufáte na překlad anglicky psaného článku, zkuste zrcadlové texty. Řada příběhů je převyprávěná tak, aby jim porozuměl i čtenář s menší jazykovou znalostí.

Škola Populo, doučování na maturitní zkoušky

Slohovka, první strašák u maturity

Důležitou součástí maturitní zkoušky jsou dvě slohové práce, jedna kratší a jedna delší. To, že ji musí student napsat, mu často nahání strach. Slovíčka v kombinaci s gramatikou a ještě na konkrétní téma mohou znít opravdu strašlivě. Pravdou je, že tu stejnou práci musíte napsat i v češtině, jen ta anglická je kratší.

I tady, v českém jazyce, jste se nejdříve jako děti museli naučit slova, potom jste po rodičích opakovali věty, občas se přitom spletli, ale někdo Vás vždy opravil. Stejně tak je to i v angličtině. Je to jenom o tom naučit se výrazy a opakovat a opakovat. Pokud se tedy naučíte řadu ustálených slovních spojení, která při psaní můžete použít, budete mít zase o krok blíže k úspěchu.

Gramatika se některým může zdát komplikovaná a nesrozumitelná, ale ono tomu tak ve skutečnosti není. Určitě znáte vzoreček O = a + b + c, pro obvod trojúhelníku, sečtete délky stran a dostanete výsledek. Podobně je tomu i u gramatiky.

Představte si ji jako vzorec, pokud bychom měli uvést příklad, tak vzorec pro kladnou větu přítomného času průběhového by mohl vypadat například takto: Podmět + am/are/is + sloveso + koncovka –ing + předmět + příslovečné určení času. Do tohoto vzorečku poté dosadíme: I am reading a book at the moment. Takto si můžete utvořit „vzorečky“ pro všechny časy, jejich používání Vám pomůže právě při psaní slohové práce nebo při doplňování některých gramatických cvičení.

Poslech součástí didaktického testu

Součástí maturitní zkoušky je také poslech. Na začátku se zaměřte na kratší texty, zkuste si je poslechnout a přeložit je. Na internetu najdete mnoho pomocníků, jedním z nich je i webová stránka státní maturita angličtina, kde si můžete poslechnout zadání poslechové části maturitních testů z minulých let.

Stejně tak se zde můžete podívat i na didaktické testy nebo zadání slohových prací. Druhou možností jsou stránky Nová maturita, kde se dozvíte nejen aktuální informace k maturitní zkoušce, ale naleznete zde i vzorová zadání.

Lektor

Pokud Vám domácí a školní příprava nestačí a pořád tápete, může Vám pomoci lektor. Nemyslíme tím společné jazykové kurzy, ale výuku jeden na jednoho. Při tomto typu výuky se učíte vlastním tempem, stylem jaký Vám vyhovuje a v čase, který si sami určíte. Nikdy se Vám nestane, že skupina pokročí a Vy se látku budete muset sami doučit. Pokud lekci zrušíte nebo přesunete, navážete po odmlce tam, kde jste skončili. Tohle všechno jsou výhody individuální výuky angličtiny.

Další možností je výuka angličtiny online. Nemáme tím na mysli online aplikace, o nichž jsme již psali výše, ale výuku přes skype, což je další možnost, kterou vzdělávací agentury nabízejí. Jednou z nich je Škola Populo. Lektor i student se ve stejnou dobu připojí online, výuka tak může probíhat vlastně odkudkoli, kde je přístup k internetu, a student a lektor se ani nemusejí nacházet ve stejném městě.

A právě tuto možnost využila Aneta. Kombinací učebnice angličtiny k maturitě, poslechů a vyplňováním testů z minulých let, které si zakládala pro lepší přehlednost do eurosložek, aplikací se slovíčky a samozřejmě díky lektorovi se jí podařilo maturitu zvládnout na výbornou. Teď objevuje svět a zdokonaluje se nejenom v angličtině.

Nemusíte se bát toho, že tuto zkoušku nezvládnete. Pokud zvolíte správný přístup a přípravě se budete opravdu věnovat, stejně jako řada studentů před Vámi, maturitu zvládnete. Největší strach přichází několik hodin před zkouškou, u samotné maturity není na strach čas. Přijďte k ní, „vysypte ze sebe“ všechno, co víte a už jen čekejte na výsledky.

Doučování a příprava na maturitu

Jednou z možností, kde hledat vhodného lektora je Škola Populo. Koordinátorky Vám poradí i s optimální frekvencí, délkou lekcí a nabídnou několik variant řešení. Ať už se rozhodnete pro rychlou pomoc nebo dlouhodobé doučování, díky široké databázi lektorů najdou každému studentovi lektora „na míru“. Neváhejte a objednejte si své doučování k maturitě.

Pobočky má Škola Populo v Praze, Brně, Olomouci, Plzni, Hradci Králové a Ostravě. Působí ale po celé České republice, takže koordinátorky najdou vhodného lektora i studentovi či studentce, kteří nemohou na některou ze jmenovaných z poboček dojíždět.

Autor:

BSc. Nikola Domluvilová
Ředitelka správy kurzů
Nikola vede tým koordinátorek, které se starají o hladký průběh každého doučování. Je „strážkyní“ klientského servisu, hlídá, aby vše běželo tak, jak má a vyřeší jakoukoli nestandardní situaci.
Pro bližší informace vyplňte nezávazný formulář
Zavolejte nám
Aktuálně nejsme u telefonu. Vyplňte kontaktní formulář a ozveme se vám co nejdřív.
Konzultace zdarma – Napište nám
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
V případě zájmu o doučování v jiných městech nás kontaktujte na tel. +420 730 701 601, případně formou e-mailu na [email protected].
Doučujeme také na Slovensku a v Anglii.
© 2024 Vzdělávací centrum Populo
Provozovatelem stránek Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, se sídlem Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená u Krajského soudu v Ostravě. Provozovatelem stránky https://www.skolapopulo.cz/testovani-nanecisto je společnost Antecellere, s.r.o., IČ: 05928354, sídlem Jindřišská 901/5, Nové Město (Praha 1), 110 00 Praha, spisová značka C 273177/MSPH vedená u Městského soudu v Praze.
Používáme cookies, abychom vám zajistili co možná nejsnadnější použití těchto webových stránek. Pokud budete nadále prohlížet naše stránky, předpokládáme, že s použitím cookies souhlasíte.